Last news in Fakti

19 Декември, 2018 15:55 5 601 14

Фирма въведе четиридневна работна седмица и...

  • работа-
  • работна седмица-
  • почивка-
  • заплата-
  • възнаграждение-
  • пауза-
  • умора-
  • стрес-
  • фирма-
  • компания-
  • организация

Ето какви резултати дава по-кратката работна седмица

Фирма въведе четиридневна работна седмица и... - 1
Снимка: Shutterstock

Звучи прекалено добре, за да е истина, но съществуват компании по цял свят, които са съкратили работната си седмица, са установили, че това всъщност води до по-висока производителност, по-мотивиран персонал и по-малко преумора.

"Това е много по-здравословно и вършим по-добра работа, ако не работим като луди по много часове", казва Ян Шулц-Хофен, основател на базираната в Берлин компания за софтуерно управление на проекти „Планио“. Това е компанията, която стартира четиридневна работна седмица за 10- членния си екип по-рано тази година, предава Нова тв.

В Нова Зеландия застрахователната компания „Перпетуал Гардиан“ отчете спад в стреса и скок в ангажираността на персонала, след като тества 32-часова седмица по-рано през годината. Дори в Япония правителството насърчава компаниите да разрешат почивка всеки понеделник сутрин, въпреки че други схеми в страната на работохолиците за улесняване на работния процес имат малък ефект.

Конгресът на британските синдикати (TUC) настоява цялата страна да премине на четиридневна седмица до края на века - дискусия, подкрепена от опозиционната лейбъристка партия. "Това би намалило стреса за хората, балансиращи между работа и семеен живот и би могло да подобри равенството между половете. Компаниите, които вече са го изпробвали, казват, че е подобрило производителността и благосъстоянието на персонала", заяви икономистът на TUC Кейт Бел.

Луси Грийн, експерт по новите тенденции в консултантската фирма „J. Walter Thompson“ заяви, че се наблюдава нарастване на негативните отзиви срещу претоварването с работа. Това бе подкрепено от вълна от критики, след като шефът на „Тесла“ Илон Мъск заяви, че "никой не е променил света с 40 часа работа седмично." "Хората започват да се отдръпват от тенденцията за 24-часов дигитален живот, който се наблюдава досега и осъзнаваме, че проблемите с психичното здраве са взаимносвързани с работата", каза Грийн.

Неотдавнашно проучване сред 3 000 служители в осем страни, включително САЩ, Великобритания и Германия, установи, че почти половината от тях смятат, че могат лесно да свършат със задачите си в рамките на пет часа на ден, ако нямат големи прекъсвания. Много от тях работят над 40 часа седмично като Съединените щати водят в списъка с 49% работещи извънредно, пише Ройтерс.

Шулц-Хофен, 36-годишен софтуерен инженер, сам тества четиридневната седмица, когато осъзнава, че има нужда да забави темпото след десетилетие на усилена работа в „Планио“. "Не съм свършил по-малко работа за четири дни, отколкото за пет, защото за пет дни си мислиш, че имаш повече време, разтакаваш се повече, позволяваш си повече прекъсвания за почивка, пиеш малко повече кафе или разговаряш повече с колегите си, обобщава Шулц-Хофен. "За четири дни осъзнах, че трябва да бъда бърз, че трябва да съм съсредоточен, ако искам да имам своя свободен петък".

Шулц-Хофен и неговият екип отхвърлят идеята за гъвкаво работно време и плаващи часове, защото това е сложно за реализация чисто административно и са против петдневна седмица с по-малко часове, тъй като това отново е предпоставка за претоварване, но по различен начин. Клиентите на компанията, които се обаждат в петък, чуват записано съобщение, обясняващо защо никой не е в офиса. "Имаме неочаквана реакция от страна на клиентите ни. Повечето от тях не се оплакват. Те просто завиждат", казва Шулц-Хофен.

Рекламната агенция "Грей Ню Йорк“ стартира програма през април, позволяваща на персонала да работи четири дни седмично за 85% от пълната им работна заплата. Собственикът на агенцията очаква идеята да се прихване от повече компании и страни, но вероятно не и в собствената му страна: "Мисля, че Америка ще бъде последната страна, която ще ни отстъпи понеделнишките сутрини, защото сме прекалено свикнали с този начин на работа".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    21 4 Отговор
    Твърдо за!!! Пък и народа е казал: петък е ден на майстора, т.е. лично време! ;)

    Коментиран от #3, #9

  • 2 Радо

    14 10 Отговор
    В тия застрахователните компании и такива за софтуерно управление на проекти пък са се убили от работа сюрмашките, да бият кучето по цял ден в техните офиси...я да ги опъна на полето да бачкат на 35-6 градуса жега, или на смени на поточната линия!!

    Коментиран от #4

  • 3 Зорлем

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не, бе, който работи в петък иска шефа му да умре.
  • 4 българина

    12 7 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Да си учил софтуерно управление, не да хейтиш:)))

    Коментиран от #7

  • 5 Чеп

    13 1 Отговор
    И аз съм на работа пет дена, но два от тях ми минават в писане на коментари в нета, като този!

    Коментиран от #8

  • 6 Професор Вучков

    4 2 Отговор
    Направете я един ден тася работна седмица даже ако може изобщо да не се работи а само заплати да се плащат.
  • 7 Радо

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "българина":

    Разбрах ти посланието - "Учи, мама, за да не работиш."....нал`тъй?
  • 8 Зорлем

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чеп":

    Тоя пък натегач - работи три дни седмично! Истинските мъже в понеделник релаксираме от уикенда, вторник се настройваме за работа, сряда работим, в четвъртък започваме да се настройваме за уикенда, а петъка завършваме подготовката за уикенда. А най-важното е, че не всяка сряда работим!
  • 9 плевен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Да я направят и три дни тази р.седмица. И да не се чудим, че азиатците ни подминават като бързи влакове. Виждал съм как учудването на японците за няколко дни преминава в презрение, докато ни гледат как работим.

    Коментиран от #10

  • 10 Зорлем

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "плевен":

    Въпрос на приоритети. Аз избирам да работя, за да живея, а не да живея, за да работя.

    Коментиран от #12

  • 11 Лош е матриалъ в България

    2 0 Отговор
    Все едно колко работни дни ще е седмицата. Всеки ходи на работа за раздумка, кафенце и по цигара, един вид терапия. Работата? Тя да не е куче та да избяга, пък и ако не я свършиш ти, все някой ще я свърши, някога.
  • 12 Чудя се

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Зорлем":

    Кое е по-добре, да “живееш” в Плевен, или да не “живееш” в Ню Йорк? Ама пък за второто ще трябва да работиш, няма да може “тати носи, мама меси”...
  • 13 гнида

    3 0 Отговор
    Вижте в парламента и правителството ! Те дори и по 4 дни не работят , да не говорим колко са натоварени ! И колко са добре ! Почвам като тях да правя !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.