Last news in Fakti

25 Декември, 2018 12:25 6 152 13

Гръцки остров плаща на заселниците си

  • антикитера-
  • жители-
  • плащане-
  • работа-
  • заселници-
  • гърция-
  • остров

Хората на остров Антикитера получават по 500 евро

Съвместен план, изготвен от митрополит Китира и Монемвасия, заедно с местния съвет на малкия остров Антикитера, се надява да върне живота на красивия гръцки остров, където сега живеят само 24 постоянни жители, пише "Български новини".

Целта на епископа и местните служители е да намерят семейства с повече от три деца, които са готови да се преместят и да живеят постоянно на остров Антикитера. Властите ще предоставят на всяко семейство месечна издръжка от 500 евро (572 долара), безплатно настаняване и дори безплатна храна, ако предприемат постоянно преместване на острова. Активно се търсят хора, които са готови да работят като рибари, фермери, строители или пекари.

„Това са професии, които могат да гарантират приличен доход за тези, които ще дойдат на нашия остров”, заявява той. Антикитера е малък остров, разположен между Крит и Пелопонеския полуостров Той е точно срещу Китера, по-голям остров, и се намира на около половината път между Крит и Пелопонес. Въпреки отдалечеността им, и Островите принадлежат административно на гръцката столица. И двете са част от региона на Атика.

Тъй като проектът за привличане на млади семейства към острова беше обявен публично, повече от петнадесет различни семейства се обадиха на местния съвет, за да научат повече подробности за плана. Антикитера има целогодишно население от 24 души, с последното преброяване през 2011 г., записва 34.

Президентът на съвета казва, че местните хора са готови да приемат всеки, който иска да дойде и да посети острова, за да придобие практически опит в начина си на живот. Това се счита за важно, за да могат семействата да вземат разумно решение за постоянно преместване.

Антикитера е известна в цял свят с древна бронзова машина, открита в корабокрушение през април 1900 г. от група гмуркачи. Кръстена от археолозите „Машината Антикитера”, тя всъщност е древен аналогов компютър, използван за прогнозиране на астрономически позиции, както и затъмнения на планетите. В състояние да предскаже такива събития хилядолетия по-рано, то се смята за едно от най-големите научни съкровища, открити някога.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тупан

    16 1 Отговор
    Това е Демографска Политика... Ама за това нищо не се споменава във Винету...
  • 2 Коце

    6 2 Отговор
    Мога да кажа че решението на този проблем може би е приемането на поне 100 семейства кюрди. ..
  • 3 Радо

    11 2 Отговор
    Да живееш на остров за мен е все едно доброволен затвор, особено на такъм малък , като този...навремето отидохме на о.Тинос/Цикладите, който поне 100 пъти по-голям от този, и на следващата сутрин като ме стегна шапката - някаква клаустрофобия може би, айде ферито обратно за Пирея, и като слязох на континента и чутурата ме отпусна - искам да съм свободен, на остров се сувствах като заточеник.
  • 4 Бай Дачо

    7 1 Отговор
    Сигурен съм, че приемат само гърци, иначе бих отишъл. Ама и това условие за три деца ми се струва несериозна работа. Какво бъдеще ще имат тези деца по тези канари? И без това първата им работа като станат пълнолетни ще е да напуснат островчето. По-добре безработни и хора без особени амбиции на по-зряла възраст.
  • 5 Салам Алеко

    9 1 Отговор
    Да пишат на Ердоган! Той ще им намери колкото семейства искат с по 5 деца! В Турция бол такива! И ние можем да им заведем ултравиолетови с по 10-11 дечица! Щом е безплатно можем да ги обслужим!
  • 6 Пук

    4 1 Отговор
    Заселници от Столипиново им трябват!

    Коментиран от #7

  • 7 Справедлив

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пук":

    Да ама там нема ко да се крадне
  • 8 Мишето

    3 2 Отговор
    Красиви острови, туризъм, точно и затова си им трябват точните хора! Гюбрета не им трябват,веднага тях ги вкарват при сапуня....!
  • 9 miro

    3 0 Отговор
    МОЛЯ ВИ, нека да им изпратим всичките Роми там...

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 асен

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "помак":

    а бе ха,ко искаш ти, ко кат сме цигани, и ние сме хора
  • 12 помак

    0 1 Отговор
    да бе ако им пратим циганите там ще ги направят на сапун, по-добре да си стоят в България
  • 13 друс ,друс ,Калинке!

    1 1 Отговор
    На някой духовно и тялом е толкова мръсен,че не помага ни сапун,ни вода! Като си спомня ,то не беше отдавна ,колко ревностно прикриваше Парцалана,като ме обиждаха ,по най долния начин,за да прикрие ,че мадам Злата е обратна ,ме боли душата и тогава винаги плача....!За пореден път го казвам,никой няма да ме разбере,душата ми се къса......!!!!!