Last news in Fakti

25 Декември, 2018 13:16 12 473 22

Не взимайте телефона в леглото! Ето защо

  • телефон-
  • легло-
  • синя светлина-
  • здраве-
  • спане

Синята светлина може да доведе до сериозни здравословни проблеми

Всички използваме смартфони непрекъснато. Дори когато спим, се стараем да поставим смартфона възможно най-близо до главата си. Освен това, преди да заспим, сърфираме в интернет, играем, разговаряме или правим нещо друго. Но малко хора знаят, че този ужасен навик може да бъде причина за много здравословни проблеми.

Нещо повече учените непрекъснато проучват страничните ефекти на смартфоните върху тялото. Радиацията е най-вредното явление. Но има и друга огромна опасност, която далеч не всички потребители на смартфони знаят.

Става дума за синята светлина, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Синята светлина е част от целия светлинен спектър и се излъчва от слънцето. Независимо от това, когато сами се подлагаме на въздействието на синята светлина нощем, това може да има трагични последствия за зрението.

Факт е, че тази светлина потиска производството на мелатонин, който е отговорен за съня. Ето защо, за да се убедите, че трябва да се защитите от вредите от използването на смартфона преди сън, е необходимо да прочетете кои са трите основни проблеми със здравето, които причинява употребата нощем на мобилното устройство.

Безсъние
Синята светлина нарушава производството на мелатонин и недостигът на този хормон може да предизвика безсъние и сериозни проблеми със съня. След известно време липсата на сън може да доведе до заболявания като наддаване на тегло, загуба на паметта, стареене на кожата и различни сърдечно-съдови заболявания. Ако не можете да заспите без телефон, опитайте да прочетете книга като алтернатива.

Проблеми със зрението
Въздействието на синята светлина през нощта може да повлияе отрицателно на ретината и да доведе до дегенерацията на макулата. Това означава, че може да загубите зрението си и да бъдете по-податливи на катаракта.

Повишен риск от рак
Освен горните опасности, синята светлина увеличава чувствителността на организма към образуването на рак на гърдата и простатата, тъй като мелатонинът предпазва тялото от това заболяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 666

    21 3 Отговор
    Ахам, знаем за това. Принципно и яденето на пържоли и кюфтета е много вредно, скъсява живота. Някои прекаляват. Казват: по-добре сит, отколкото гладен. Аз съм по средата, и загасен дисплей вечер на масата, а не на леглото, и умерена употреба на пръжки.
  • 2 Радо

    45 1 Отговор
    В леглото може и без телефон, но в клозета е задължително със, особено по голяма нужда.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Браво

    14 1 Отговор
    Втори и Трети са допълнили достойно “ценната информация” на автора.
  • 5 Кофти е

    8 1 Отговор
    Да се опуснеш в леглото докато се ровиш у фейса
  • 6 7043

    12 1 Отговор
    На няколко пъти заспивам гледайки клипчета по телефона. Явно не ми подтиска мелатонин а.
  • 7 Мишето

    13 1 Отговор
    Много е приятно в леглото,гледайки и порно....!Ууууууу,,голем кеф!Ами ще кажете ,хората го правят,нищо де,аз пък гледам ,лежейки в леглото!

    Коментиран от #8

  • 8 Зорлия

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мишето":

    Ела при мен и стига си се пипала сама, Мише!

    Коментиран от #9, #10, #16

  • 9 Меркел

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Зорлия":

    Тоя да не е Мишето Миков.

    Коментиран от #18

  • 10 Мишето

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зорлия":

    Нища.....!Карай да върви , това е валса на обратните....!!!!!!Не се пипам,очаквам Големия взрив,за да е наистина такъв......!!!!

    Коментиран от #11

  • 11 продължение

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мишето":

    Но да уточня,ако човек е изкаран ,извън нервите си,не му е приятно абсолютно нищо!Изкарах се нервите на невинни хора ,заради обратните,че техните номера нямат край.....!Дано имат скоро тези гадости край и да си лежа спокойно в леглото с ,, телефон,, в ръка.....!!!!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мишето

    2 1 Отговор
    Всъщност е гнусен обратен с педофилски наклонности
  • 14 Рикардо

    6 1 Отговор
    Иска мишето да му оближе коледните топки :)
  • 15 onq s konq

    4 1 Отговор
    Моя нешто е изгорел и свети у червено - тва проблем ли е ?
  • 16 Гадно копеле

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Зорлия":

    Тя мишето кой знае кви каламбаци чеше като дюли така че да ти е честито
  • 17 Глезлата!

    1 0 Отговор
    Завистливата мадам Злата ми взе оригиналните никове...!Обратен ,никога няма да изпиташ истинската и чиста любов.....!!!!!
  • 18 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Меркел":

    Имаш мерак и на Миков!Егати ненаситната обратна..!!!!!!!
  • 19 vasik atanasova

    2 1 Отговор
    нещо положително няма ли да прочета
    а само негатив
  • 20 Антон

    0 1 Отговор
    Бай Ганьо цървулите ти са скъсани и много миришат, като чета тук, какви тъпотий пишат само Васик Атанасова пише смислено това, което пиша и аз! А дайте по важни неща да публикуваме тук! За учените само, когато е неотрално син цвят на дисплей с само този син изчистен фон тогава има проблем ако го гледаш 10 или повече минути да, наистина има много голям проблем! Вече 20 години се занимавам с всички цветни фонове работя и с синия цвят на слагам още поне още еди или ако е чист слагам пред фона снимка или текст с жълт или друг ярък цвят но не и светло или небесно син цвят. За смартфоните ако е среден или висок клас няма, как да има много син фон, когато четете пепелно бял или така наречения топло бял цвят от от 3500К или неутрално бял 4500к а студено бял е 5500К 6000К тези студените бели цветове са към син. Това и дори да не се избягва има и много труги цветове, които са в оранжевата гама са топлите цветове, като жълтия и червения ако има и от студените, като син и зелен, които в са събрани в някаква снимка няма проблем, защото планетата е много цветна и слънчевата светлина помага на цялата планета на всичкио живо на планината земя. Когато шофирам на дълъг път да не би с смартфон да човъркам? Звънят ми през говорителите отговаря автоматично и през вградения микрофон на кормилната уредба говоря и гледам пътя. Не е решението само в смартфон а и да се наспивам за другия ден да отидим на работа има време и за сърфиране в социалната мрежа но нормално, а е нормално д

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.