31 Декември, 2018 18:11 3 743 3

Откриха причината за лакомията

  • учени-
  • причина-
  • лакомия-
  • институт за изследване на метаболизма-
  • метаболизъм-
  • здраве

Ядем не защото сме гладни, а защото ни е вкусно

Откриха причината за лакомията - 1
Снимка: shutterstock

Група немски учени от Института за изследване на метаболизма „Макс Планк“ обясниха каква е причината за лакомията.

Резултатите от изследванията им са публикувани на сайта EurekAlert и показват, че колкото по-вкусна е за нас дадена храна, толкова по-слабо чувство за ситост усещаме.

Експертите провели експеримент с 12 доброволци, които били разделени на две групи. Едните получили сладък млечен шейк, а другите — безвкусна смес. След това всички участници били подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Експертите забелязали, че първата група пиела напитката с удоволствие и не усещала насита, а втората група се ограничила до две чаши. Според учените, освобождаването на допамин (хормон, който предизвиква чувство на ситост) се появява два пъти — при дъвчене и при попадане на храната в стомаха.

Откриха причината за лакомията
Снимка: shutterstock

Изследователите заключават, че за участниците, които пили сладък коктейл, първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази — и това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Според експертите, прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и затлъстяване. Учените съветват да ограничим порциите вкусна, но не особено питателна храна.

Откриха причината за лакомията


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кучето шаро

    9 1 Отговор
    очи празни ръце пълни и гъз глава затрива
  • 2 НАТО ВЕЦ

    16 1 Отговор
    А лакомията за пари и имоти от какво се "причинява"?!
  • 3 Куюм Джиев

    18 2 Отговор
    ПРИЧИНАТА ЗА ЛАКОМИЯТА Е ЛИПСА НА ДРУГИ УДОВОЛСТВИЯ ИЛИ УДОВОЛЕТВОРЯВАЩИ ЗАНИМАНИЯ, КОЛКОТО ПО-МАЛКО СА ТЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЯДЕ ЧОВЕК - НЕЩО КАТО НАРКОТИК Е ХРАНАТА, РАЗБИРА СЕ ИМА РЕДКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ