Last news in Fakti

1 Януари, 2019 12:29 5 631 6

Супер закуска лекува махмурлука!

  • закуска-
  • махмурлук-
  • лек-
  • съвет-
  • английска закуска

Лековитите свойства на английската закуска се дължат най-вече на яйцата

Супер закуска лекува махмурлука! - 1
Снимки: shutterstock

В първия ден от новата 2019 г. повечето хора се събуждат уморени и с ужасяващо главоболие. Казано по-просто - имат махмурлук. Съществуват множество и най-разнообразни рецепти, лекове и техники, които се препоръчват на онези, прекалили с алкохола предишната вечер. Някои от тях са ефикасни, други - не чак толкова, но според едно британско изследване най-бързодействащият лек, който несъмнено помага, е английската закуска.

Резултатите от допитване, проведено сред 2000 жители на Острова, показват, че 38% от онези, които залагат на английската закуска след тежък запой, се възстановяват от неприятните усещания за по-малко от три часа.

Супер закуска лекува махмурлука!
Снимки: shutterstock

За сравнение — за благоприятен ефект срещу махмурлук само 19%от анкетираните разчитат на болкоуспокояващи лекарства, а едва три процента — на целодневна почивка на легло.

Причината английската закуска да действа по-бързо и ефикасно срещу препиване са яйцата и в частност високите нива на съдържащата се в тях аминокиселина цистеин. Цистеинът противодейства на токсичните ефекти на ацеталдехида — химикал, предизвикващ главоболие, гадене и други неприятни усещания от прекаляването с чашката.

Яйцата, освен това са богати на висококачествени протеини и витамини B и D, които също помагат срещу махмурлук и "разбуждат" хората с натежали от предишната вечер глави.

Супер закуска лекува махмурлука!
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Винету

    26 0 Отговор
    Шкебе чорба, бира и Виенска филхармония - класика :)
    Живи здрави!
  • 2 onq s konq

    17 2 Отговор
    Една кана зелев сок и яко уригване - като нов си
  • 3 синан

    15 1 Отговор
    Свинската пача е без конкуренция. Прави ме отново да съм себе си.
  • 4 Японеца

    20 0 Отговор
    Toва е закуска за нежните китки от Англия, тука е БЪЛГАРИЯ и не ви щем пластмасовите мазни пълни с консерванти закуски!Тука ядем баница с яйрян, шкембе и зелева чорба.
  • 5 Пущиняк

    12 0 Отговор
    Значи мойта рецепта е проверена и работи вече 20- и кусор години. Сутринта ставаш по-раничко-докато си още на черешата-вряло шкембе с лют пипер-повечко...и след шкембето удряш 50 грама от напитката с която си "върлувал" предишната вечер-и след 5 мин.си кукуряк...Само има една подробност която трябва да се спазва-САМО 50 грама--не повече. Иначе рискуваш пак да започне веселбата.Весела и Частлива 2019 година на всички Българи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.