9 Януари, 2019 14:46 26 477 34

Какви са пенсиите в Саудитска Арабия

  • пенсия-
  • пенсионери-
  • саудитска арабия-
  • пари-
  • възрастни-
  • азия

За разлика от България, в Саудитска Арабия пенсионната възраст намалява

Какви са пенсиите в Саудитска Арабия - 1
Снимка: Shutterstock

Напоследък светът научава все повече и повече за Саудитска Арабия, но почти нищо не е известно какви са условията за пенсионерите там. Много хора се чудят как живеят пенсионерите в страната, в която нефтът е всичко.

Например, да започнем с пенсионната възраст. За разлика от България, в Саудитска Арабия тя не се увеличава, а намалява, съобщава pochivka.blitz.bg. Последното съкращаване на годините за пенсиониране е било миналата година - от 62 на 60 години и за мъжете, и за жените.

Интересното е, че там право на пенсия може да получите не само при достигане на необходимата възраст, но и при наличието на осигуровки не по-малко от 60 месеца подред непосредствено преди достигането на пенсионна възраст.

Размерът на пенсия зависи от стажа. Колко повече са работили гражданите, толкова е по-голяма пенсията им. Взима се предвид заплатата от последната месторабота. Например при 40-годишен стаж пенсията възлиза на 100% от последната заплата.

Също така, при излизане в пенсия в Саудитска Арабия се изплаща и добавка, която често е доста прилична сума. Тя се изчислява по формулата 11% от последната заплата, умножена по броя на изработените от пенсионера месеци.

Например, ако някой е имал 30 години стаж, а последната заплата е била 1600 долара, то пенсионерът ще получи 63, 3 хиляди долара. Някои получават и 150 хиляди долара - при по-високо платените длъжности.

В страната е въведена и минимална пенсия, която възлиза на 3 хиляди реала, а това се равнява на 800 долара. Такава пенсия получават предимно пенсионерите, които са били на по-ниско платена работа или пък с малък трудов стаж.

Повечето от тези хора след излизане в пенсия работят нещо допълнително като търговци, в сферата на услугите или пък се занимават със собствено селско стопанство.

Максималната пенсия в Саудитска Арабия е изчислена на база заплатата на министър и е 16 хиляди долара.

Там е определен и минимален срок на стаж за излизане в пенсия - 25 години. В такъв случай размерът на пенсията е 75% от последната заплата, за всяка допълнителна година се добавя по 1%.
Тези, които излизат в инвалидна пенсия, получават заплата в размер 80% от последната им заплата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Xaxa

    122 9 Отговор
    Божеее , а тия пък още сто години неможем да ги стигнем. Жалка картинка сме.

    Коментиран от #34

  • 2 Петър

    159 7 Отговор
    Оставете ги арабите,на мен ми е чудно защо в Северна Македония пенсиите са по високи от пенсиите в България.

    Коментиран от #13, #19

  • 3 Али

    35 4 Отговор
    Супер!
  • 4 Ами това

    12 7 Отговор
    Ей туй пък не го разбрах:
    "Публикувано във факти.бг: Интересното е, че там право на пенсия може да получите не само при достигане на необходимата възраст, но и при наличието на осигуровки не по-малко от 60 месеца подред непосредствено преди достигането на пенсионна възраст."

    Коментиран от #27

  • 5 Siegfried

    27 26 Отговор
    Искаме да се пенсионираме като саудитските араби .ББ и ГЕРБ са виновни , че нямаме такива пенсии от по няколко хиляди долара !Да живее Нинова ,като стане премиер ,чакайте даже и по -големи пенсии , ще намалее и възрастта , около 50 годишни , ще се пенсионираме и то при 5 часов работен ден .

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Петър

    40 2 Отговор

    До коментар #5 от "Siegfried":

    Спрете да давате такива смешни прогнози,и Борисов и Нинова и изобщо всички политици през последните 30 години и за чеп за зеле не стават,питал съм защо в Северна Македония пенсиите са по високи от нашите?Айде отговори ми,ама не като Борисов,Павлова или Нинова.

    Коментиран от #28

  • 8 Къртев 🐓

    33 5 Отговор
    Карай бе, тук е важно държавата да е стабилна! Хората са ня'кви си там мравуняци. Пенсионерите са трън в очите на държавата, те са излишен разход. Ами да са си събирали пари докато са работили, кой го интересува, че са плащали данъци и осигуровки. ГЕРБ строи магистрали с некачествени материали, санират блокове с некачествени материали. И всичко това с парите на няк'ви си там баламурници, дет работят за ниски заплати. Ко да прайш, нема нефт, нема бъдеще.
  • 9 Жорко

    11 27 Отговор
    Абе Петре ти в Северна Македония ходил ли си върви да видиш какви пенсии и заплати взимат . Недей да пишеш глупости много по зле са от нас.

    Коментиран от #11

  • 10 Siegfried

    22 8 Отговор
    Петре, изрязано ти е чувството за хумор или си тъп .В Македония пенсиите вече са по- малки от тези в БГ.И от тук нататък ще стават по- малки .Македония ,за сега не поддържа армия с що годе свястно съоражение .Младите македонци не напускат така масово страната защото не са в ЕС.Напускат чрез българско гражданство , но това е ограничено или се женят за българи .Ако влязат в ЕС , македонците ги търси в Западна Европа .А работещите изработват пенсиите .Като няма млади , кой ще работи ?Каква промишленост имат ?Почти никаква .БНП десет пъти по-малко малък от БГ.Внос - износ почти само с Гърция и БГ.- селско- стоп . продукция .Големи задължения към очужди банки .Етнически неустойчива среда - албанците .Политически неустойчива среда - сърбомани и русофили .Прогноза за бъдеще - славяноговорещите македонци в БГ или Сърбия .Албанците огромното мнозинство .на Македония .Ще се повтори Косово.Сърбите през годините самички сис дадоха Косово .Нямам време за повече.
  • 11 Петър

    14 8 Отговор

    До коментар #9 от "Жорко":

    Не е нужно да си ходил някъде за да знаеш как е там,90 % от гинеколозите са мъже ама знаят как да ремонтират жени,да в Северна Македония пенсиите са по високи от нашите.
  • 12 Мишето

    11 7 Отговор
    Аз не им завиждам ,въпреки високите пенсии!Хората в едно са облагодетелствани,за сметка на друго....!Всеки народ си е свикнал,на своя начин на живот,аз не желая техния...!!!За да имат толкова високи пенсии,може би живота е по скъп или камилите са скъпи ..!Нема да ги мисля.....те мислят за моят живот и моите терзания.....!!!

    Коментиран от #17

  • 13 Меркел

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Вероятно защото е европейска държава! А и ние трябва да сме първи в нещо, пак макар и отзад напред. Ама така май имаме доста първи места.
  • 14 Мария

    9 7 Отговор
    ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ,ЗЕМЯТА ПОД КРАКАТА НИ ИМА ДУХОВНА СТОЙНОСТ, А НЕ ПЕТРОЛНИ КЛАДЕНЦИ,И ВСЕ ПАК Я ПРЕДПОЧИТАМ.

    Коментиран от #26

  • 15 Шериата

    11 5 Отговор
    Бг по всички показатели е блато муахахахахахах
  • 16 Савата

    6 2 Отговор
    Добре де ,а какви са цените на ...храните .Когато говориш за стандарт казвай както доходите така и разходите.Иначе е полуистини.
  • 17 Изверга

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мишето":

    Мислят, мислят, докато някой арабин те гледа как си връзваш обувките да знаеш само кво ти мисли

    Коментиран от #25

  • 18 ЗЛОБЕН

    9 7 Отговор
    Сравненията със саудитска арабия са нелепи и смешни. Тодор Живков прехвърля пенсионният фонд събиран с десетилетия към държавния бюджет. Парите на милиони българи изгнили вече се стопяват и на практика ги няма. Десети ноември ни завари с нула лева в пенсионният фонд. Един работещ хранеше 3 трима пнсионери. Всеки месец работещите събират 70% от парите за пенсии. Останалите 30% са от държавния бюджет. Е те такова животно нема би казал шопа.
  • 19 Алфа Ромео

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Сигурно шото политиците им крадат по-малко и не са толкова продажни а гражданите им не са толкова заспали като нас.
  • 20 Имате забрана

    2 2 Отговор
    благодаря @
  • 21 Сериозно ли се чудите?

    5 3 Отговор
    Защото тук изнесоха парите за пенсии едни червени хора и сега народа плаща и тях и никога няма да наваксаме. В предвид застаряващо то население и малкия приръст. Не след много ще дойде време, което много хора ще трябва да получат, а няма да има кой да им даде!
  • 22 Пустиняка

    2 3 Отговор
    Чакайте да свършат парите от петрола и ще видиш какво чудо ще стане . Там са само пустиняци и песъци, без перспектива. По този начин държат хората под контрол. Ситият не е като гладния да мисли за революции....
  • 23 Аоо

    8 1 Отговор
    В България ако не се краде ще има прелични пенсии не забравяте че ако някой открадне в тази държава им режат ръцете и главите.
  • 24 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    ей така се живее
    а

    Коментиран от #29

  • 25 Мишето

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Изверга":

    Не може да ми направи по лошо от тебе и Парцалана,а нима ти не направи лошо на един млад човек...?И смееш,най подло да се подиграваш....!Вземи Парцалана и се скрийте някъде дълбоко в Саудитски кладенец,нали го харесвате...!!!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гуня адвокатина

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ами това":

    Тези 60 месеца са минималния изискван стаж за право на пенсия.У нас този стаж е 15 години и пенсиониране на 67г. възраст.
  • 28 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Петър":

    Защото там не управлява Б.Борисов.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Mixaela

    1 1 Отговор
    кирливите Ризи Излизат на Покас!!!
  • 32 ддф

    1 0 Отговор
    И ние да бяхме бъкани с петрол и ние щяхме да получаваме такива пенсии. Това не е устойчиво развитие, а циганско-арабско разхищение, тип аху-ихо, и после тихо. Още 2-3 поколения ще живеят като царе и ще после като свърши нефта, пак ще станат камилари, каквито винаги са били.
  • 33 Димитър Георгиев

    1 0 Отговор
    А ние като сме бтк ами със злато каква полза?
  • 34 Много си умен

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Xaxa":

    А по нефт 1000 години не може да ги стигнем😉