Last news in Fakti

14 Януари, 2019 16:09 20 476 10

Най-честите грешки при варенето на кафе, които всички допускат

  • кафе-
  • грешки-
  • съвети-
  • варене-
  • приготвяне
Най-честите грешки при варенето на кафе, които всички допускат - 1
Снимки: shutterstock

Варенето на кафе не е нещо сложно и въпреки това, не всеки е в състояние да поднесе идеалната чаша кафа. Малцина са онези, които могат да се похвалят, че домашното им кафе е с невероятен вкус, плътност и аромат и се различава от онова, което автоматите с монети или малките магазинчета по спирките на градския транспорт предлагат.

Добрата новина за онези фенове на кафето, които мечтаят някой ден да си направят сами идеалната чаша от кофеиновата напитка, е, че за разлика от другите кулинарни начинания, тайната за правене на добро кафе не е в скъпото оборудване, а в техниката на варене. Ако не допускате някои от най-често срещани грешки и последвате съветите ни, то много скоро ще се наслаждавате на чашка ароматно кафе у дома всяка сутрин.

Не загравате достатъчно водата
Много търговски кафемашини не достигат оптималната температура (91-96 °C), необходима за приготвянето на перфектното кафе. Само при такива условия по-голямата част от аромата се извлича от зърната. Експертите препоръчват използването стъклен съд с хартиен филтър. Водата веднага след закипяването трябва да се излее върху смлените зърна и да се остави да постои в продължение на 3-4 минути.

Не използвайте кафе, смляно отдавна
В никакъв случай не купувайте мляно кафе. В това състояние, то започва да губи нюансите на вкуса. Колкото по-дълга е разликата между смилането и варенето, толкова повече аромат се губи. Смелете зърната в магазина или го направете у дома, като инвестирате пари в една евтина кафемелачка.

Използвайте само пресни зърна
Кой обича да пие нискокачествено кафе? В идеалния случай най-добре е да се използват зърна, които се изпечени не по-късно от последните три седмици. Най-лесният начин да проверите това е да откриете датата на производство. Производителите често обозначават на пакетите тази информация.

Трябва да подгреете предварително чашата си
Ако се излее горещата течност в съд с по-ниска температура, тя няма да остане гореща за дълго, нали? Удължете удоволствието си. Става лесно, когато водата е вече завряла отлейте част от нея в чашката да я затопли, докато се свари окончателно кафето.

Използвайте правилната чаша за кафе
Елегантният порцелан или удобната чаша, която използвате от години, могат бързо да охладят кафето до стайна температура. Масивният съд ще запази напитката гореща много по-дълго. Опитайте се да намерите бяла чаша за кафе с дебели стени.

Измервайте точно порциите
Ако мерите кафето на окото, бързо се отървете от този навик. Контролирайте силата на напитката с лъжица. Поставете 8 чаени лъжички на литър вода. Кафето ще бъде вкусно и ароматно, но не толкова силно, колкото еспресото.

Не пестете захар или мляко
Фактът е, че с какво ще си пиете кафето е личен избор на всеки, но експертите препоръчват да се извлича максимума от всяка глътка. Много кафенета предлагат кафява захар. Вкусът ѝ е по-добър от бялата. Що се отнася до млякото, по-добре е да се използва нормално, а не обезмаслено.

Спазвайте пропорциите
Пробвали ли сте някога твърде слабо кафе? Съгласете се, че е невъзможно да се пие. Ако не спазвате пропорциите, то лесно може да налеете прекалено много вода или да сложите малко кафе. Експертите препоръчват да се поставят две чаени лъжички мляно кафе на 1 чаша с напитка. Ако съотношението не ви харесва, то следващия път може да го промените по ваш вкус.

Използвайте пречистена вода
Съблазнително е да се използва водопроводна вода, защото е почти безплатна. Но ще почувствате огромна разлика във вкуса, когато преминете към филтрирана или изворна бутилирана вода. Тайната в случая е, че тази вода не съдържа минерали и не е кисела. Ако не направите това, вкусът на водопроводните тръби и хлора винаги ще се усеща в сутрешното ви питие.

Не оставяйте кафе във филтъра
Ако рядко пиете кафе, отстранявайте използваното веднага след варенето. Ако то остане във филтъра в продължение на няколко дни, може да плесеняса, а след това ще се наложи да измиете старателно кафеварката, преди да я използвате пак.

Съхранявайте кафето правилно
Няма изисквания за специално място за съхранение на кафе. Основното изискване обаче е да се гарантира липсата на влага. Можете да поставите кафето в буркан с херметично затворен капак и да го съхранявате на рафт в кухненски шкаф или килера.

Измивайте кафе машината
Както всичко останало в кухнята, кафе машината изисква редовни грижи. Измивайте контейнера, филтрите и капака след всяка употреба. И поне веднъж месечно правете един цикъл варене с равни части вода и оцет.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конан Варварина

    11 36 Отговор
    Аз кафе не пия, но ми е интересно колко глупости може да се напишат за една - мръсна черна вода.

    Какво полезно може да има например в отвара от препечени ядки.
    Всичко полезно се консумира сурово.

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    31 5 Отговор
    Тъпа статия! Това явно се отнася за т.нар. "шварц кафе". Тези глупости за еспресо, каквото основно се пие тук, не важат. С малки изключения, разбира се.

    Коментиран от #9

  • 3 Трънчев

    11 3 Отговор
    На едно място пише 8 чаени лъжички кафе на 1 литър вода. После пише 2 чаени лъжички кафе на 1 чаша. Наистина ли 1 чаша готово кафе е 250 мл? Нещо много ми се струва.
    Има нещо сбъркано в превода и копи-пейста.
  • 4 Крали Марко

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Конан Варварина":

    Кафето е най-големият АНТИОКСИДАНТ! Ти си яж суровите картофи, жито, месо маслини, патладжани, леща, боб, соя, артишок и т.н. Може да пробваш и сурово кафе на зърна. Да ти сладко
  • 5 Една БГ

    3 6 Отговор
    Да, нещо в пропорциите има объркване в статията. Лично за мен хубавото кафе (късо или нормално еспресо или на джезве) се получава, когато се прави с висококачествено кафе. Значително по-скъпо е (50 лв/кг и нагоре) от масово продаваните, но си заслужава - доставя истинско удоволствие и пълна наслада! Винаги да е прясно смляно, непосредствено преди приготвянето му! И хубава кафемашина за еспресо, а когато е на джезве - да се вари на "бавен огън"! И ако искате да се насладите с пълна сила на вкуса и аромата на хубаво кафе, не пушете с кафето. Цигарата ще "обърка" рецепторите и ще стане едно обикновено кафе с цигара!
  • 6 баба Яна

    8 2 Отговор
    Има едно старо правило - Хубавото кафе се прави с много кафе!
  • 7 Townboy

    7 1 Отговор
    Кафе се прави с кафе. Кимбо например както и да го приготвиш винаги ще има вкус все едно си изплакнал цедката, докато Лавацата и в канче да я сваря ще ми достави удоволствие.
  • 8 Гъзара

    0 0 Отговор
    Барманка ми казва,аз кафе не им слагам, тия захар не си слагат, какво ли пият?
  • 9 Тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Че кой те кара бе,ако искаш фашкий си запарвай,на кой му пука за тебе
  • 10 Texas

    1 0 Отговор
    пиенето на кафе,е нещо като ритуал у дома,,филтрирано,,тук му казваме Американо.
    Най важното което не казва статията,че трябва да се сменя кафето според сезоните,зимата съм с Колумбия кафе,по тъмно опечено,,лятото с кафе от Кения или Арабика,,по леко опечено,,нали ви казах-ритуал.