Last news in Fakti

16 Януари, 2019 14:54 15 985 5

90% от хората не ядат достатъчно от тази суперхрана, която удължава живота

  • суперхрана-
  • диета-
  • хранителен режим-
  • здраве-
  • дълголетие-
  • храносмилане-
  • полезна-
  • фибри

Тя е евтина, леснодостъпна и широко разпространена и трябва да присъства в ежедневното ни меню

90% от хората не ядат достатъчно от тази суперхрана, която удължава живота - 1
Снимки: shutterstock

Тази суперхрана удължава живота, намалява рисковете от инфаркт и инсулт, както и от заболявания като диабет тип-2. Тя помага и за поддържане на теглото, кръвното налягане и нивата на холестерола. Освен това в евтина и широко достъпна и се намира в почти всеки супермаркет или магазин за хранителни стоки.

Заинтригувахте ли се? Става дума за фибрите.

Изследователски екип от Университета в Отаго, Нова Зеландия и Университета в Дънди, провел проучване за количеството фибри, които трябва да присъстват в ежедневното ни меню, е открил, че те носят огромни ползи за здравето.

"Новите доказателства, за ползите от консумацията на фибри, са поразителни", казва професор Джон Къмингс, един от авторите на изследването.

Фибрите са добре известни с положителния ефект, който оказват върху храносмилателната система и се използват за лечение на запек, но ползите им за здравето далеч не се изчерпват с това — те са много повече.

От колко фибри имаме нужда?

90% от хората не ядат достатъчно от тази суперхрана, която удължава живота
Снимки: shutterstock

Фибрите са незаменима част от балансираното хранене и особено важни за здравето и външния вид.

Международният екип от изследователи заявява, че човек трябва да приема минимум 25 грама фибри на ден, но ползите за организма са далеч по-големи, ако количеството се увеличи на 30 гр. дневно. Въпреки това повечето хора приемат далеч по-малко количество от тези толкова полезни за организма вещества.

Във Великобритания например, по-малко от един на всеки 10 възрастни яде 30 грама фибри дневно. Средно, жените консумират около 17 грама, а мъжете — 21 грама на ден.

Изследователите обясняват, че липсата на достатъчно фибри в ежедневното ни меню може да доведе до липса на енергия, повишен риск от сърдечни заболявания и натрупване на нежелани килограми.

Липсата на фибри в менюто ни също така води и до различни нарушения при функционирането на храносмилателната и отделителната система, като най-често срещаното оплакване е запекът.

Но как да си набавим нужното количество фибри за деня?

90% от хората не ядат достатъчно от тази суперхрана, която удължава живота
Снимки: shutterstock

Тези вещества се съдържат в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите брашна, овесените трици, варивата (зрял боб, леща, грах, соя, нахут), а също и в ядките и семената. Към тях спадат целулозата, лигнинът, пектинът, желатинът, слизестите вещества, гуарът, арабската гума и други.

"Приемът на фибри може коренно да промени живота на хората към по-добро, но се оказва, че за тях това е сериозно предизвикателство“, казва проф. Къмингс.

Резултатите от това мащабно изследване, в което са анализирани данните от 185 други проучвания и 58 клинични теста, са публикувани в медицинското списание "Лансет".

Едно от заключенията на екипа е, че ако 1 000 души преминат от диета от ниско съдържание на фибри (по-малко от 15 грама) към такава с високо съдържание на фибри (25-29 грама), то това ще предотврати 13 смъртни случая и 6 случая на сърдечни заболявания измежду тях.

"Това изследване потвърждава, че приемането на фибри е от съществено значение за нашето здраве в дългосрочен план. Ние разполагаме с орган, създаден именно да преработва фибрите, които обаче, отсъстват от диетата на много хора", казва проф. Къмингс, говорейки за тънките черва.

Какво правят фибрите за нас?

90% от хората не ядат достатъчно от тази суперхрана, която удължава живота

Те ни помагат да се чувстваме сити за по-дълго време, да изчистим организма си от токсини и са важен елемент в усилията ни да поддържаме здравословно тегло. Те регулират работата на храносмилателния тракт и подпомагат храносмилането, осигурявайки на милионите полезни бактерии в червата необходимата им храна. Те поглъщат голяма част от токсините в храните, които ядем и благоприятстват за тяхното бързо разграждане. Те се свързват със стомашните киселини и така не се усвояват повторно.

Защо темата за фибрите е актуална днес?

Макар да знаем, че пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците са полезни, много хора ги изключват от менюто си. Все повече нараства загрижеността, че хората обръщат гръб на фибрите заради набиращите популярност диети с ниско съдържание на въглехидрати.

„Трябва да обърнем сериозно внимание на това проучване и да се замислим за храната, която ядем", казва проф. Нита Форухи от Университета в Кеймбридж.

В своята част от изследването тя разкрива, че така модерните нисковъглехидратните диети, всъщност са изключително бедни на храни с високо съдържание на фибри. Ето защо тя препоръчва на диетолозите да преразгледат тези хранителни режими и да обмислят как да включат фибрите в тях.

За да насърчат хората да променят начина си на хранене, включвайки в диетата си повече храни богати на фибри, от Националната здравна служба на Обединеното кралство са публикували на своя сайт съвети за това как най-бързо и лесно да осигурим на тялото си необходимата дневна доза от тези вещества.

Ето някои от тях: „Когато готвите картофи оставете обелката“; „Заменете белия хляб, макаронените изделия и ориза с техни пълнозърнести версии“; „Избирайте зърнени закуски с високо съдържание на фибри, като овесени ядки или овесена каша“; „Включете продукти като нахут, боб и леща към менюто си. Те са чудесни както за готвени манджи, така и за салати“; „“Консумирайте ядки или пресни плодове под формата на леки закуски между основните хранения“; „Яжте плодове или зеленчуци поне пет пъти дневно.

Ето и няколко трика, с които да увеличите количеството фибри в менюто си:

90% от хората не ядат достатъчно от тази суперхрана, която удължава живота
Снимки: shutterstock

- Започнете със закуска от овесени ядки и пшеничен зародиш.
- Яжте пълнозърнест хляб и сверявайте етикетите на хлябовете, които предлагат във вашия супермаркет
- Когато имате възможност ползвайте пълнозърнесто брашно, вместо бяло.
- Приемайте пълнозърнести спагети и макарони, вместо традиционните
- Приемайте повече зеленчуци през деня
- Когато е възможно яжте зеленчуците и плодовете с тяхната кора
- Вместо фреш или сок от плодове изяжте самия плод
- Включете варива като леща, соя, врял боб и други в дневното си меню
- Ако готвите, слагайте повече зеленчуци в ястието (супи, манджи и т.н.)
- Купете си фибри под формата на хранителна добавка


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    9 8 Отговор
    Ти ми дай да карам на месо и вино всеки ден апак ма чакай да умра!!!LMAO
  • 2 Най хубавата храна!

    6 3 Отговор
    Това са нервите.....!А видя ли продукти вече,произведени в Стара Загора,бягам,по добре да стоя гладна....!!!!!
  • 3 Бачо Киро

    13 3 Отговор
    13 човека на 1000 са 1.3% което е абсолютно недоказуемо, че баш фибрите са фактор, а за 6 на 1000 пък въобще да не говорим... Аман от стъкмистики... Баба ми и дядо ми и сланина хапваха, и ракийка пийваха, ядяха сезонни зеленчуци и плодове, месо повече когато му е времето и по-малко в останалото време и всички доживяха над 90. Кажи, че ядем изкуствени боклуци днес, понеже умните ни политици след 1989 съсипаха селското стопанство наред с останалите неща...
  • 4 Въй!

    6 1 Отговор
    Какво е това...?Стъкмистика,да не е дълбока оран,та производителността,да е по ефективна....ти да видиш?Моите баба и дядо ,гледаха повече кекс да си хапват,у задният двор имахме една порутена масичка и студена водица,такива бяха времената,баба беше майстор на кекса,я не можах да се науча...!Обещавам и изпълнявам....само да немам нерви...!!!!
  • 5 Имам една

    4 3 Отговор
    Фибра за политиците ,може да оближат за здраве !