19 Януари, 2019 05:44 8 317 9

7 лесни трика, с които да запомняте имена

  • памет-
  • име-
  • запознанство-
  • запомням-
  • съвети-
  • имена-
  • нови хора

Понякога е трудно да запомните имената на хората, с които се запознавате

7 лесни трика, с които да запомняте имена - 1
Снимки: shutterstock

Човешката памет е нещо изумително и същевременно много странно и непонятно. Понякога в главата ни изкача спомен от нещо маловажно, случило се преди много време, а друг път не можем да си спомним къде сме оставили очилата, които сме свалили от главата си преди минута.

Повечето хора имат проблем със запомнянето на имена. Със сигурност ви се е случвало да се запознали с някого и само минута по-късно да не можете да си спомните неговото име.

Не се отчайвайте, съществуват различни техники и методи, които могат да помогнат. Сайтът Lifehack.org предлага няколко психологически трика, с чиято помощ ще можете по-лесно да запомните имената на хората, с които се запознавате.

7 лесни трика, с които да запомняте имена

1. Често споменавайте името

Когато срещнете нови хора за първи път, най-вероятно общ приятел или колега ще ви представи. Не се поддавайте на желанието да кажете: „Приятно ми е.” Вместо това кажете: „Приятно ми е да се запознаем, Карън.” Опитайте да вкарвате името в разговора възможно най-често (без да звучите глупаво, разбира се).

Не само, че трябва да повтаряте имената на новите лица, но също така трябва да се опитате да ги опознаете малко повече. Така те ще останат с отлично впечатление за дружелюбния и внимателен човек, когото са срещнали, а и вие сами ще осъзнаете, че е важно да запомните името им, защото може да ги срещнете отново.

7 лесни трика, с които да запомняте имена

2. Съсредоточете се върху настоящия момент

Когато водите разговор с няколко души едновременно, със сигурност умът ви ще започне да блуждае. (Особено, ако сте на съвещание или работна среща, нали така?) Съзнателно забранете на мозъка си да се разсейва, особено, когато тъкмо сте се запознали с нов човек. Няма да ви хареса, ако шефът ви запознае с някого, а вие веднага да кажете: „Съжалявам, забравих името ви.” Ще оставите впечатление, че или не сте слушали, когато шефът е говорил, или, че сте разсеяни. Когато се намирате в такива ситуации, винаги бъдете нащрек!

3. Припомнете си момента, в който сте се запознали

Ако приемете първия съвет да споменавате често името, ще може да използвате този момент от разговора в своя полза по-късно. Ще ви е по-лесно да помните имена, когато си спомните, че сте казали: „Приятно ми е да се запознаем, Карън.”, отколкото да си спомните, че началникът е казал: „Мат, представям ти Карън.” Само внимавайте да не се изгубите в разговора, докато опитвате да възпроизведете началото му!

4. Асоциирайте името с някоя черта

Изберете си някоя черта от личността на човека и я асоциирайте с името му. Или пък измислете глупаво стихче с името (наум, не им го казвайте!). Тази техника за запаметяване, наречена мнемоника, може да изглежда като знак на отчаяние, че не може да помните, но, ако даде резултат — възползвайте се от нея.

Ако за ваше нещастие се налага да се запознаете с няколко души накуп, разгледайте дрехите им и други отличителни черти; използвайте цвета на вратовръзката, косата, брадата, въобще всичко, което ще ви помогне. Наум ги наричайте „Майк, Сивия костюм” или „Робърт, кафявата вратовръзка”. Само внимавайте да не изречете тези прякори на глас! И помнете — няма да са облечени по същия начин следващия път, затова опитайте да им запомните имената до края на първата среща.

7 лесни трика, с които да запомняте имена

5. Разучете физиономията

Малко е невъзпитано, но ако го правите деликатно, не би трябвало да има проблем. Всеки човек е уникален по някакъв начин, затова намерете това уникално качество в събеседника и го асоциирайте с името му: "Стив с очилата", "Роб с плешивото теме". Както вече стана ясно, това не е най-учтивият изказ, но ако ви помага да помните, ползвайте го. За разлика от облеклото, което няма да е същото при следващата среща, вероятно лицето все още ще изглеждат по този начин. А ако не е така, винаги може да прибегнете до добре познатото: „Едва те разпознах без очилата!”.

6. Асоциирайте името му с това на друг човек

Ако случайно познавате друг човек със същото име, представете си ги двамата как се срещат и прекарват време заедно. Представете си, че правят нещо, което вашият познат обича да прави. Например, ако вашият познат Майк обича голф, а вие тъкмо сте се запознали с някого на име Майк, представете си ги как играят голф заедно. Когато възприемате нова информация и я асоциирате с информация, която мозъкът ви вече познава, е по-лесно да затвърдите новата.

7. Потрудете се и напрегнете мозъка си

Когато се запознаете с нов човек, трябва да мислите в посока, че скоро ще го срещнете отново. Не изхвърляйте името от ума си, само защото срещата е приключила. Преразгледайте важните точки от разговора, за да имате с какво да го запомните. След като проведете разговор с него, ще знаете нещо повече от името му, и така би трябвало да е по-лесно да го запомните като цялостен образ.

7 лесни трика, с които да запомняте имена


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guðmundsson

    13 1 Отговор
    И така ли се помнЯт имена. Аз ако не се сещам вик " Тоя.... как ти беше името?"
  • 2 среднощен

    12 0 Отговор
    Визитките също вършат работа...!?
  • 3 фжр

    3 0 Отговор
    И зако ни викат "бройкаджии" щом трябва да помним имена?

    Коментиран от #6

  • 4 арджентата

    0 2 Отговор
    Интересна статия :)
  • 5 Без име

    5 1 Отговор
    Някои хора си нямат работа и си съчиняват "техники и стратегии"
    Всъщност - глупости.
  • 6 Хехе

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "фжр":

    Пак ще го модерират, ако ползвам разбираемата думичка с "е". Колкото и инфантилно да звучи, ще изкажа сентенцията, формулирана така: "---Сексът--- не е повод за запознанство".
  • 7 Мишето

    1 2 Отговор
    Имена не помня,но на цифри съм факир ..!От панорамно място.,съм наблюдавала любими модели коли и съм запомняла техните номера !Идеален начин за запомняне на цифри. .!!!!
  • 8 аман от европодлоги

    2 0 Отговор
    само не разбрах защо пак тази преписвачка не използва български имена, все пак статията е написана/преписана забългарската аудитория или пак трябва да се правим на интересни. Какви са тия стив, майк,броб, забрави ли българските имена Трачева или така е по-така а?

    Коментиран от #9

  • 9 ТомДикХари

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "аман от европодлоги":

    Щото всеки средностатистически българин се запознава постоянно с хора, чиито имена са Карън, Марк, Стив, Роб и т.н. Не само преводът е боклук, самата статия е пълен шит и нищо полезно няма в нея.