Last news in Fakti

21 Януари, 2019 18:15 7 298 7

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

  • рак-
  • храни-
  • превенция-
  • здраве-
  • полезно

Това са храните, които трябва да включите в ежедневната ни диета, за да намалите рисковете от ракови заболявания

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак - 1
Снимка: shutterstock

Вероятно знаете колко важна е храната за поддържане на здравето ви. Витамините и минералите, които храните съдържат, са важни за правилното функциониране на тялото. В резултат на медицински изследвания, учените са доказали, че храната действително има пряко въздействие върху организма ви. Правилното хранене, съчетано с други здравословни навици, като редовни физически упражнения и много вода, може значително да подобри и да удължи живота ви.

Нови изследвания показват, че не само можете да подобрите здравето си с храната, но и да предотвратите някои заболявания. Има редица храни, които имат противоракови ефекти. Като ги включите в ежедневната си диета, можете да се предпазите от тази ужасна болест.

Млад чесън

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

Заедно със зеленчуци като лук, праз и леворда, чесънът съдържа антиоксиданти като алицин. Доказано е, че алицинът премахва свободните радикали от тялото ви. Той също така подобрява имунитета, богат е на хранителни вещества, понижава кръвното налягане и нивата на холестерола, подобрява мозъчната активност и е естествен детоксикатор. Ситно нарежете или смажете чесъна, оставете го за известно време и след това го използвайте в любимите си ястия.

Броколи

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

Този зеленчук е роднина на марулята, карфиола и обикновеното зеле. Броколите съдържа фитохимикали и антиоксиданти, глюкорафанин и индол-3-карбинол, за които е доказано, че намаляват риска от рак на шийката на матката, рак на гърдата, стомаха и простатата. Броколите имат естествено противовъзпалително действие, имат положителен ефект върху здравето на костите и сърцето. В допълнение, броколите са нискокалоричен продукт, който може да бъде чудесно допълнение към здравословното хранене. Тъй като фитохимикалите се унищожават от топлина, е по-добре да се консумирате броколите сурови или леко задушени.

Зелен чай

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

Съдържащото се в зеления чай катехиново вещество прави този продукт един от най-добрите в борбата с рака. Многобройни проучвания показват, че тази напитка свива тумора и предотвратява развитието на нови ракови клетки. Повечето експерти предлагат зелен чай като профилактика срещу рака. Допълнително предимство на тази напитка е, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, намалява нивото на лошия холестерол и повишава нивото на добрия, както и нормализира кръвното налягане.

Ягоди

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

Учените са открили, че ягодите забавят растежа на раковите клетки, предпазват от сърдечно-съдови заболявания, намаляват възпалението, предотвратяват загубата на паметта и помагат на тялото да изгаря повече мазнини. Ягоди и други тъмни плодове: малини, боровинки, горски плодове, годжи плодове трябва да станат неразделна част от вашата диета.

Спанак

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

Независимо от факта, че този зеленчук съдържа много малко калории, той може да насити тялото ви с витамини, минерали, омега-3 мастни киселини, които тялото ви трябва да функционира правилно. Спанакът съдържа вещества, наречени флавоноиди, които абсорбират свободните радикали и ги отстраняват от тялото. Също така той е богат на фолиева киселина и фибри, която според лекарите са необходими за предотвратяване на рак.

Домати

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

Ликопенът — антиоксидант, който придава на доматите червен цвят, е силен антиоксидант с противоракови свойства. Той също така намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и е естествено противовъзпалително средство. Тайната на максималната полза от доматите се крие в тяхната подготовка. Ликопенът се освобождава при топлинна обработка. Също така е важно да се знае, че съдържанието на ликопен в консервирани зеленчуци е по-високо, отколкото в пресните.

Моркови

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

Този зеленчук е богат на бета каротин, антиоксидант, който предотвратява разрушаването на клетките и забавя растежа на раковите клетки. Морковите съдържат falkarinol и falkaridiol — естествени растителни пестициди, които според лекарите се борят с рака. Също така, морковите са полезни за очите, кожата и са детоксикиращ агент.

Водорасли Уакаме

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак

Водораслите Уакаме са известни със способността си да предотвратяват развитието на рак на гърдата. При едно проучване, анализиращо хранителните данни на хора от 66 страни е установена връзка между хората, които редовно консумират тези водорасли и намаляването на рака на гърдата.

Има голям брой храни, които се борят с рака, чиито свойства все още не са напълно проучени, но противораковите свойства на изброените по-горе продукти вече са доказани.

Ето и още няколко храни, които предпазват от рак:

6 родни и 2 вносни храни, които предпазват от рак


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай

    47 4 Отговор
    "управляващите" на чело с тиквата СЪЩО ПРИЧИНЯВАТ РАК !!!!!!!!!!!!
  • 2 Бай

    23 4 Отговор
    Как да се предпазим от тях ??????????

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Азсъмаз

    18 0 Отговор
    С тази разлика че тези храни от магазина(имитиращите продукти): турски домати, КНР чесън, US риба и холандски гъби с чушки трикольоре са третирани с толкова химия че по-добре да не се лекувате с тях. Същото важи за зелето и морковите от Петърч, Пазарджик и Хасковско.... “да ви е сладко!” както казва леля ви Фикре от Анадола.
  • 4 асддса

    5 0 Отговор
    Уакаме
  • 5 Plovdiv

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай":

    За тях има антиоксиданти, които излизат през дулото на АК 47.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.