23 Януари, 2019 17:41 10 079 11

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

  • главоболие-
  • болка-
  • мигрена-
  • здраве-
  • съвети-
  • облекчаване-
  • симптоми
8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена - 1
Снимки: shutterstock

Мигрената е неврологичен дисбаланс, който причинява остри и продължителни главоболия, като болката може да варира от умерена до много силна.

Смята се, че в днешно време от мигрена страдат дори повече хора, отколкото от астма и диабет, взети заедно.

Болката, причинена от мигрена, нарушава ежедневния ни ритъм на живот и ни „изважда от строя” за неопределено време.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена
Снимки: shutterstock

Макар да се смята, че мигрената не се лекува, все пак има различни средства, които облекчават и намаляват болката.

Вижте няколко съвета, с чиято помощ бихте могли да облекчите симптомите по време на криза:

Лед
Лекарите твърдят, че ледът има успокояващо въздействие върху болката. Опитайте да поставите торбичка лед върху челото си, на врата или там, където болката е най-пулсираща. Ако не е възможно да се задържи ледът на мястото, използвайте вместо това кърпа, намокрена в ледена вода.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

Инхалация с лавандула
Според едно проучване хората, които си правят инхалации с лавандула при мигренозен пристъп, получават по-бързо облекчение на симптомите в сравнение с онези, които вдишват плацебо. Опитайте този метод в продължение на поне 15 минути.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

Ментово масло
Масажирайте с ментово масло (олио) слепоочията и тила си, за да облекчите болката от мигрената. Този метод е благоприятен и при състояния на умора, напрежение, стрес. Според едно проучване дори е възможно да предотврати повторен мигренозен пристъп.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

Джинджифил
Джинджифилът има широка употреба заради благоприятното си въздействие върху здравето на човек. Учените твърдят, че облекчава и болката от мигрена. Джинджифиловият прах може да намалява тежестта на мигренозния пристъп, както и неговата продължителност. Чаят от джинджифил пък има доказано забележителен ефект при главоболието като цяло.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

Йога
Йогата е древна техника, която се използва за лечение на най-различни сериозни болести. Няма странични ефекти, а според изследователите практикуването на основните положения в йогата помагат за облекчаването и дори предотвратяването на мигренозните пристъпи.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

Масаж
Според едно изследване сред хора, страдащи от мигрена, става ясно, че онези, които се подлагат на терапия с масаж, имат по-редки пристъпи и дори са подобрили качеството на съня си.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

Магнезий
Недостигът на магнезий в организма може да бъде причина за главоболие или мигрена. Скорошно проучване дори установи, че редовният прием на магнезий намалява честотата на мигренозните пристъпи с повече от 40%. Ето някои източници на магнезий, които си заслужава да включите в хранителния си режим: бадеми, сусам, слънчогледови семки, бразилски орех, кашу, фъстъчено масло, овесени ядки, яйца, мляко.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

Акупресура
Също като йогата, акупресурата е метод, напълно лишен от странични ефекти. Може да се окаже чудесна алтернатива за хора, страдащи от хронично главоболие, съпътствано от мигренозни пристъпи с гадене и замайване.

8 бързи съвета за облекчаване на болката от мигрена

Всички тези препоръки не заменят необходимостта да се консултирате с лекар — особено ако състоянието ви е тежко. Също така няма гаранция, че методите ще подействат при тежка криза. Понякога се налага да легнете на тъмно и да направите всичко възможно да заспите с надеждата, че като се събудите, болката ще е намаляла. Но не пречи да опитате, нали?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишето

    1 1 Отговор
    Мигрената е една доста неприятна физическа болка...!Слава богу,отдавна не съм я получавала...!А моите справдливи коментари ,не съм ги забравила ,въпреки ,че заради тях получавам гадни ,безсънни,мигренозни болки...!!!?

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ъъъъъъ

    0 4 Отговор
    Секс.Олеква ти още като почнеш и след това също.Най-важното е ,че е истина.
  • 4 Антон 1

    3 1 Отговор
    Отказах цигарите , отслабнах , опитвам се да не се притеснявам за неща които не зависят от мен и спря да ме били глава ! Имам мигрена от ученик . Особенно намаляха пристъпите след 40 г. !
  • 5 Задължително през филтър!

    3 0 Отговор
    Имам един декар двор!Оран ,сеитба и вършитба,демек никакъв мързел и мигрената изчезнааааа....!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Townboy

    0 0 Отговор
    Ибупрофен!
  • 10 Sehrin

    1 0 Отговор
    Da ne vi e na glava ubiystveno i adski ide mi se da umra.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.