27 Януари, 2019 20:16 41 168 35

Ако всеки ден ядете чесън...

  • чесън-
  • здраве-
  • организъм-
  • имунна система-
  • ползи-
  • всеки ден-
  • ежедневна диета

Дори не подозирате какво може да се случи с организма ви, ако прибавите чесън в ежедневното си меню

Ако всеки ден ядете чесън... - 1
Снимки: shutterstock

Няма да сгрешим, ако кажем, че чесънът е една от най-популярните лечебни храни в света. Познат от векове и използван от почти всички култури, той е много повече от подправка, която традиционно използваме в кулинарията.

Чесънът е изключителен продукт, който съдържа протеини, въглехидрати и повече от 400 биологично активни елемента, сред които витамини, минерали и органични киселини, осигуряващи пълноценна и хармонична работа на целия организъм.

Толкова много сме свикнали с това растение, че дори не подозираме колко уникално е то. Чесънът е отлично средство, с което можем успешно да преборим първите признаци на простуда. Но лечебните му свойства са значително по-големи, отколкото предполагаме.

Но защо е нужно да ядем чесън всеки ден, дори ако нямаме проблеми с имунитета?

Ако всеки ден ядете чесън...

Ще станете по-желани
Колкото и странно да звучи, чесънът прави мъжете по-привлекателни. Винаги се е смятало, че миризмата му отблъсква всякакво желание за комуникация. Но скорошни изследвания доказват, че това не е точно така.

Истината е, че за да се хареса на една жена, мъжът трябва да изяде няколко скилидки чесън 12 часа преди срещата. Оказва се, че дамите направо си губят ума по аромата, който излъчва тялото на мъж, който е ял чесън. Учените все още не могат да обяснят този феномен. Не е изключено това да се дължи на антибактериалните свойства на това растение: благодарение на него миризмата на потта не толкова остра.

Имунитетът се повишава
Чесънът предпазва от вируси и настинки — с това са били наясно и нашите баби. Но сега и учените потвърдиха народната мъдрост: за да не се разболяват през зимата, трябва редовно да ядете чесън! В това растение се съдържат куп витамини, полезни масла и аминокиселини. Както и алицин — органично съединение, което убива бактериите и гъбичките.

За да може чесънът да ви предпазва от болести, трябва да го консумирате свеж. Алицинът се образува само при механичното разрушаване на растителни клетки. Когато целостта на скилидките бъде нарушена, неговите компоненти се смесват и образуват антимикробно съединение. А нагряването убива почти всички полезни свойства на чесъна.

Ако всеки ден ядете чесън...

Кръвното ви налягане ще бъде в норма
Ако страдате от високо кръвно, задължително включете чесъна в дневното си меню. Той разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Така освен от високото кръвно, ще се спасите и от главоболието и повишеното натоварване на сърцето.

За да преборите успешно хипертонията, трябва да ядете по 4 скилидки чесън дневно. Освен това чесънът намалява нивото на "лошия" холестерол в кръвта с до 10-15%, което снижава риска от сърдечни заболявания или инсулт почти наполовина.

Добре е да знаете, че този метод не може да се използва като единствена терапия срещу високото кръвно и преди да използвате чесън или хранителни добавки на негова основа, трябва да се консултирате с лекаря си.

Паметта ви ще се подобри значително
Ние изгаряме храна и кислород, в замяна, на което произвеждаме енергия. С течение на времето този процес унищожава клетките: кожата става отпусната, а умът — не е толкова остър, както преди. Антиоксидантите се борят срещу прекомерното окисление и ни помагат да съхраним младостта си.

Фармацевтичните компании продават биодобавки с антиоксидантни срещу баснословни суми. А в обикновения чесън се съдържат куп компоненти, които предотвратяват стареенето на мозъка. С помощта на чесъна възрастните хора могат да избегнат болестта Алцхаймер, а по-младите — да подобрят значително паметта си и работата на мозъка. Всичко, което трябва да направите, е редовно да ядете чесън.

Повишаване на издръжливостта
Чесънът кара сърцето и мускулите да работят по-ефективно. Ако се занимавате със спорт, консумацията на чесън ще подобри резултатите ви.
В древна Гърция, където не са чували за допинг, са хранели олимпийците с чесън, а те са тичали много по-добре от съперниците си. Между другото, този продукт ще бъде полезен и за хора, които са далеч от спорта: той облекчава умората, подобрява производителността и помага да оцелеете през студения сезон.

Ако всеки ден ядете чесън...

Косата и кожата ви ще бъдат в норма
Благодарение на чесъна косата става по-дълга, гъста и дори може да излекувате фокалната алопеция. За да постигнете този ефект обаче, трябва да го нанасяте директно върху скалпа си. За щастие, производителите на козметика са се научили как маслата им да не смърдят на това растение.

Клетките, които са отговорни за обновяването на кожата, също реагират много добре на чесъна. Достатъчно е да ядете по 2 скилидки чесън дневно, за да регулирате производството на естествен колаген и еластин.

Компонентите, които се съдържат в чесъна, предпазват и от фотостареене. Слънчевите лъчи няма да изсушат кожата ви, ако похапвате повечко чесън.

Зъбите ви ще спрат да боледуват
Благодарение на антибактериалните си и противогъбични свойства чесънът е изключително полезен за устната кухина. Той убива вредните микроби, които образуват отлагания и лекува възпалените венци. Освен това намалява риска от кариес.

Редовната консумация на чесън ще ви спаси от честите посещения в зъболекарския кабинет.

Ще започнете да слабеете
За тези, които внимателно следят за фигурата си, този продукт е много полезен!

В резултат на сложни химични реакции се активират специални ензими в кръвта и унищожава мастните натрупвания. Напълно е възможно в най-скоро време да бъде създадено лекарство срещу затлъстяване от най-обикновен чесън.

При небалансираната диета чесънът блокира бързото качване на килограми. Излишните калории, постъпващи в организма заради неправилното хранене, бързо ще бъдат изгорени. Ако има достатъчно чесън, разбира се.

Ако всеки ден ядете чесън...


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Ромео

    22 1 Отговор
    Какво количество трябва да ядем на ден, аз от няколко дни хапвам въпреки че имам гастрит и колит, махам сърцевината, чувал съм че тя дразни, но дали е полезен без нея?

    Коментиран от #4

  • 2 Георгиев

    77 10 Отговор
    Знаех си аз, за тва всеки ден ям по 2 купи шкембе- чорба, набухано с яко чесън и изпивам по 5 ракии.

    Коментиран от #7, #11, #16

  • 3 jo hustan

    30 4 Отговор
    страхотно!!!
  • 4 Batushka

    15 24 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Ромео":

    По два килограма....също.заострен кол и светена вода...

    Коментиран от #12, #17

  • 5 Радо

    89 7 Отговор
    Всяка глава чесън - бомба в капиталистическата грипна инвазия!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Алфа Ромео

    17 9 Отговор

    До коментар #2 от "Георгиев":

    И чесъна няма да ти помогне с тия пет ракии дневно, грип може да не те хване но си нансяш по-големи вреди.
  • 8 The Chef

    53 1 Отговор
    Лукът и чесъна са лекарство . Цитат от Димков .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гебеджанеца

    30 18 Отговор
    Лятото, когато по варненските курорти всички поляни, градинки и тротоари се напълнят от качени на кише автомобили с номера С, СА, СО, СВ, ТХ, СС, Н, РР и т.н. ние, работещите на плажа виждаме всекидневната употреба на тази лечебна храна, стъбла и корен - нищо не остава! Едно от нещата, които не ни се налага да чистим след гостите на града ни е чесъна! Лошото е, че после се налага да поправяме изкривените огради, счупени лампи и бордюри и да оправяме тревата и градинките, където културните, интелигентни аристократи паркират колите си...

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Какво да ти кажа

    25 15 Отговор

    До коментар #2 от "Георгиев":

    Ако пушиш и пиеш няма значение какво ядеш - катраните и никотина в мозъка напълно го блокират - няма мозъчна дейност - все едно си парализиран
  • 12 Свети Валентин

    31 3 Отговор

    До коментар #4 от "Batushka":

    Тоя заострен кол да ти влезе в газо.
  • 13 Гларуса

    29 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гебеджанеца":

    А край Бургас са добре познатите ти С,СА,СО,СВ и култовите У,СН и СТ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 електорална 1

    62 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гебеджанеца":

    Нямаш представа колко си прав. Всичките проблеми на България са събрани в София. Следват много минуси, но там са много сволоч.
  • 16 Мишо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Георгиев":

    Пич си ти
  • 17 Наблюдателен

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Batushka":

    От бая време, така случайно се натъквам на коментарите ви ,и без да искам съвсем случайно оставих, че сте рядко тъпо пЪрче! Съжалявам за искреноста но уви, съжелява!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мене

    22 3 Отговор
    Виждам, че темата за чесъна е изместена от номерата на колите и във връзка с това искам да кажа, че младите шофьори в Сандански и Петрич ма'ат яко чесън.
  • 20 Дориан

    12 5 Отговор
    Пушенето се възприема като нещо нормално. След това пушачите облъчват с миризма като ТЕЦ Белхатов. Обаче тези хора са интелигентни и това е признак на висока култура. Ядеш чесън, предпазващ си организма, лъхаш съвсем леко на витамини и обществото те възприема като пълна утайка. #логика#
  • 21 ракия по пладне

    13 3 Отговор
    почвам да бухам чесън в резервоара на колата и вече нема да се ходи на сервизи, че и без тва ми писна

    Коментиран от #23

  • 22 Тори

    8 4 Отговор
    От чесъна какви сочни хемороиди излизат, че свят ще ти се завие!
  • 23 Miusuka Madoto

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "ракия по пладне":

    Peugeot ли караш?

    Коментиран от #24

  • 24 ракия по пладне

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Miusuka Madoto":

    не, каруца с два коня. ма не съм оня с коня
  • 25 Шаран БГ

    7 3 Отговор
    НИЩО ПРЕКАЛЕНО !! Така е казал древния мъдрец. Вярно е, че храните са в основата на нашите заболявания и лечение ! Но, Нищо прекалено!Утре може някой супер нов грипен вирус да ме вкара в гроба, но за моя си организъм съм установил следното: От месец ноември до края на януари редовно ям чесън.Ден - по-вече, ден - по-малко ,но не пропущам Не се зорладисвам - просто имам нужда През февруари почва много,болезнено , да ми люти и силно го намалявам, дори изоставям.Заедно с него пия чай от разни треволяци, но давам предимство на черния чай, ментата и шипките. Давам неволно почивка на чая и чесъна през февруари и март. Вече на пресен чесън и чай, най-вече от шипки съм през април и май. В летните месеци нито ми е до чесън, нито до чай. До сега , да чукна на дърво, грипа ме заобикаля !!
  • 26 язе

    13 0 Отговор
    със чесън и без чесън пак си смърдим като говедо
  • 27 Илач първи

    8 0 Отговор
    Чесън, риба и яйца ...затискате с парче шоколад и... у кревато ставате змей!
  • 28 Гост

    8 1 Отговор
    Отивам да се намуам с две глави чесън, слизам в дискотеката и сичките мацки ше са мои!!! Хахахахаха!!! Най-много да припаднат всички и да се чудят после от Бърза помощ от алкохол ли са се натровили или е пуснато БОВ (бойно отровно вещество).
  • 29 ar146ts

    8 1 Отговор
    Комбинацията: шкембе чорба-чесън-ракия е изключително полезна
  • 30 Хасан

    1 0 Отговор
    а я го сакам невЧесън
  • 31 Лазар

    11 2 Отговор
    Обелвате , сдъвквате продължително и изяждате една глава чесън. Сили небесни се вливат във вас. Дяволите които са ви обсебили се покриват в дън земя. Рукват сълзи, чувствате устната си кухина като изгорена, поне 24 часa след терапията тялото и всичко около вас Смърди на чесън и болесттите се изпаряват. Жена ви, децата ви ( особено щерките) не говорят с вас и не ви тормозят, изолиран сте в отделна стая. Ако искате да прекарате един прекрасен, здравословен и пречистващ Уикенд, не се колебайте Глава пресен чесън, сдъвкан суров и Сили небесни се вливат във вас, и светът става прекрасен, и си отново млад изпълнен със сила, свободен...

    Коментиран от #32

  • 32 шщшшро7

    1 2 Отговор

    До коментар #31 от "Лазар":

    Абре Лазаре . Не им вярвай на СВИДЕТЕЛИТЕ ! Лъжат , че Ристю те е вдигнал с чесъня . Истината е че Той просто е поискал ! Пък и да се изтъкне като по-такъв !
  • 33 БОГДАН БОГДАНОВ

    3 0 Отговор
    АЗ СЪМ НА 70 ГОД ОТ МАЛЪК ОБИЧАМ ДА ЯМ ЧЕСЪН БИЛО ТО ПРЕСЕН ИЛИ СУХ НЕ МЕ СМУЩАВА ТОВА ЧЕ МИРИША НА НЕГО НО ВИЖДАМ ПОЛЗАТА КРЪЕНОТО НАМАЛЯВА А ЗА ПОТЕНТНОСТА ДА НЕ ГОВОРИМ
  • 34 Ragaci vsicko

    7 0 Отговор
    Значи от както ям чесън дъна жената по здраво съвсем сериозно пробвайте
  • 35 Константин

    0 0 Отговор
    Интересно е защо аюрведа не препоръчва да се яде чесън и лук