Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 18:24, обновена 17 Юни, 2022 11:02 17 406 22

Неприятна болест грози всеки, който гледа този домашен любимец

  • домашен любимец-
  • таралеж-
  • болест-
  • салмонела-
  • заразява

Това животинче разпространява салмонела

Неприятна болест грози всеки, който гледа този домашен любимец - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето хора обичат животните. Мнозина имат по някоя животинка в домовете си, най-често куче или котка. Други обичат по-дребни и незабележими животни като рибки, зайци, костенурки, хамстери и какво ли още не. Има, разбира се, и ексцентрици, които гледат змии, тарантули и други опасни твари.

От Американското министерство на здравеопазването и Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обаче съобщиха доста притеснителна новина, пише "Блиц". Те заявиха, че всички хора, които имат един конкретен домашен любимец, са застрашени от опасна болест. Оказва се, че ако те целуват това животинче по устата, може да влязат в болница.

Преди няколко дни Американското министерство на здравеопазването започна да разследва огнище на салмонела (Salmonella), свързано с таралежите. Най-малко 11 случая са докладвани в осем държави. Един от тях дори доведе до хоспитализация. Така че какво съветват медицинските специалисти? Според тях хората трябва да спрат да целуват своите домашни любимци.

Здравните специалисти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) силно осъждат целуването и прегръщането на таралежи, тъй като това животинче може да разпространи салмонела (Salmonella) микроби към лицето и устата на човека и да предизвика гадене. Между октомври и декември миналата година, 10 от болните от щама на салмонелата Typhimurium потвърдиха, че наскоро са били в контакт с таралежи. Малко вероятно е това животно да е закупено от един доставчик, защото заразените казват, че техните домашни любимци са закупени от различни места, включително магазини за домашни любимци и онлайн източници.

Неприятна болест грози всеки, който гледа този домашен любимец
Снимка: Shutterstock

Хората трябва да знаят, че без значение от къде са купили таралежите, тези животни могат да носят микроби салмонела (Salmonella), които причиняват неразположение и други свързани симптоми. Собствениците на таралежи трябва да се вслушат в препоръките, за да останат здрави до домашния си любимец.

Как се проявява болестта?

Таралежите - заедно с гризачи и влечуги - са носители на салмонела. Това е група бактерии, които причиняват диарийни заболявания при хората. Тези патогени могат да се пренесат върху хората от животински екскременти, местообитания, играчки, постелки и, общо взето, всичко, с което таралежът е имал контакт.

Много от домашните животни не изглеждат болни, но в действителност са. Когато човек е заразен, той може да има треска и стомашни спазми. Първите симптоми се появяват три дни след контакт с носител на бактерии, а страшното е, че това заболяване продължава цяла седмица. Повечето хора се възстановяват бързо, но в някои случаи диарията може да стане толкова тежка, че пациентът трябва да бъде хоспитализиран. Причината е, че бактериите се разпространяват от червата към кръвния поток и други места в тялото. Деца под пет години и възрастни хора над 65-годишна възраст са особено изложени на риск.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предлагат много насоки за защита на здравето на хората и техните семейства от потенциални инфекции, причинени от тези домашни любимци. След игра с бодлив приятел медиците съветват собствениците на това животинче да измият добре ръцете си със сапун и вода.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    12 4 Отговор
    С други думи вземете си растение
  • 2 Pompev

    13 5 Отговор
    Аз имам паяк за домашен лубимец,нито го храня,нито го поя,ходи от тоалетната в коридора понеже е отворено да съхне
  • 3 Pompev

    6 4 Отговор
    Оня ден го гледам бая голям е станал,имаше още 1,или дори 2,вероятно женска,но не ги виждам,да не са се изяли бре,си мисля
  • 4 Pompev

    5 8 Отговор
    Вчера сутрин се мия на чешмата,а той изпълзя изпод мивката,викам си тоя паяк е решил да ми го гризе хихихи,или пък маркира нещо,знам ли
  • 5 Всичко опасно....!

    8 4 Отговор
    Грози човек от болести ....!Например нахален обратен,който се прави на мъжага ,ми разсипа и без това разклатеното здраве...!На това му кажи късмет ,пък го хвърли на смет.....!!!
  • 6 Pompev

    3 4 Отговор
    Мислил съм кво хваща в тая паяжина,дали да не му дам умряла муха,но после се сетих че има паразити И бактерии дето той си ги вижда И хваща
  • 7 Бачо Киро

    28 2 Отговор
    Само идиот може да целува по устата таралеж. Целуващите куче и котка по устата не са по-умни ... Явно не са забелязали домашните си любимци да си лижат задниците ...

    Коментиран от #8

  • 8 А обратни да се целуват....?

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    И двамата черни като ваксаджии.......много е забавно да ги види човек по Христо Ботев...!!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Pompev

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "А обратни да се целуват....?":

    обратни таралежи няма,има обратни хора И с мъжки читали

    Коментиран от #10

  • 10 Добре обратен мъжки...!

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Pompev":

    Но как се пише читал.или чатал,...?

    Коментиран от #11

  • 11 Pompev

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "Добре обратен мъжки...!":

    тва няя никво значение за читала :)),а защо не се придържаш към темата,нещо проблем ли имаш

    Коментиран от #12

  • 12 Виждам ,

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Pompev":

    Малкото останали тук ,заради нечии страсти,че се придържат.към.темите....!Разбира се ,че имам проблем и то се знае какъв е....опасните болести,ето придържам се към темата ...!!!!Кучета и котета не обичам,тъй като има човеци като кучета,те са достатъчни....!!!!
  • 13 Pompev

    4 6 Отговор
    Гледам един път,в долния ъгъл,а ще пускам душа,побутнах го да се премести да не го удавя хихихи,а кат кензам дали разбира,един бог знай :)

    Коментиран от #14

  • 14 Виго

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Pompev":

    Да ходиш да са стреляш,вземи и паяка,и него да стреляш първо!

    Коментиран от #16

  • 15 Толераст

    5 0 Отговор
    Абе въобще целуването е отживелица !
  • 16 Pompev

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Виго":

    Кат си с толко мерак за застреляне,ела-първо тебе ше застреляме,ама носи пистолет че нямам,имам нож само...
  • 17 Усмивката

    4 1 Отговор
    Провери.Дали ако намалиш смъркалото паяка изчезва .Ако не се появява,от смъркалото е.Тогаз запази само един куршум..Вторият не е нужен.

    Коментиран от #18

  • 18 Pompev

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Усмивката":

    Смъркала съм спрял еиии от млади години,ама паяка пак се крие,но аз го нанирам.Така че куршума го оставям на тебе,с пожелание да не го ползваш...все pak
  • 19 един

    2 1 Отговор
    Обожавам всички животни. Всяко едно е ценно по своему. Били те диви или домашни любимци, животът им е безценен. Никога и през ум не ми е минавало да целувам животинка по устата или където и да било. Някои са много приятни за галене като котките например. И толкова. Изненадвам се как някои хора си позволяват да целуват животни по устата. Хигиената е изключително важна, винаги има опасност от заразяване с какво ли не. Животните имат имунитет, ние, хората, обаче не. Но предаността, която ти дава животното, безкористната му любов са незаменими.
  • 20 Тъпаци

    0 1 Отговор
    Много зле сте вие с този информационен канал. По добре се спрете. Смешмици
  • 21 някой си

    1 1 Отговор
    Що за извратеняк трябва да си, за да целуваш таралеж. По скоро ще си го сложа в гащите околкото да го целувам.
  • 22 атакааа

    0 0 Отговор
    Пууу язък , така се надявах тази болест да е приятна ама нейсе.