Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 13:19 32 448 44

Разбиха най-големия мит за беленето на варени яйца

  • варени яйца-
  • яйца-
  • мит-
  • разбиха-
  • развенчан-
  • обелване-
  • студена вода-
  • черупка

Вбесяващо е когато половината от белтъка остане по черупката

Разбиха най-големия мит за беленето на варени яйца - 1
Снимки: shutterstock

Няма човек, на когото да не му се е налагало да вари яйца. Това, наглед много простичко действие, може да се окаже една от най-трудните задачи, особено за онези, които рядко стъпват в кухнята.

Много домакини твърдят, че най-трудно е беленето на вече сварените яйца.

Съществуват най-различни теории и техники, с чиято помощ бихте могли за секунди да обелите без проблеми едно сварено яйце. Някои от тях действат, други са напълно безполезни.

Сред най-разпространените митове за варените яйца е този, че яйцата се белят най-лесно, ако бъдат поставени в студена вода след приготвянето им.

Но да го потопите в студена вода не е достатъчно.

Разбиха най-големия мит за беленето на варени яйца

Според майсторите готвачи трябва първо да потопите суровото яйце във вряла, а не в студена вода. Звучи странно, но това наистина работи. Трябва обаче, да сте внимателни, защото при рязка смяна на температурата, черупките на яйцата могат просто да се спукат.

Разбиха най-големия мит за беленето на варени яйца


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    301 3 Отговор
    Разбрах най-накрая, първо ги варим в студена вода и после ги потапяме във вряла.
  • 2 ТАС

    96 5 Отговор
    При пресни яйца (до 2 дни след снасянето) нищо не помага. Колко е по-старо яйцето толкова по лесно се бели. В магазините никога не съм намирал яйца с под 3 дена след снасянето предполагам са чисто логистични причини.

    Коментиран от #33

  • 3 Amix

    179 1 Отговор
    Аз логика ненамерих...
    Варим ги в гореща вода после ги вадим за да ги потопим отново в гореща вода...
    От къде ги намирате тези журналисти нз...
  • 4 Милена Простачева

    71 4 Отговор
    Топ журналист копи пейстър
  • 5 Xxx

    22 2 Отговор
    Косе Босе, дай ми едно яйчице! Рохко или твърдо сварено Кума Лисо?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Miroslav Dimitrov

    34 6 Отговор
    Хората си взимат паричките пък вие си подържайте форума, приятни минути!!!!!
  • 8 селянин 1

    17 3 Отговор
    Я ги,варим у тенджера под налегане,като почне да свири,ги вадя,праиш дупка с иглата,надуваш дупката,като реферска свирка..и белиш.
  • 9 Софиянка

    26 3 Отговор
    Не се слушате какви глупости пишете
  • 10 Дависеремуусттата

    52 4 Отговор
    На този, който е писал статията му пожелавам да му надянат в гъза 2 хуя с 4 яйца пресни.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Токо

    17 3 Отговор
    Миленче имам две яйца , ако нещо не е ясно относно яйцата ела да ги извадим и да го мислим на място как ще е най добре - и за яйцата и за теб...
  • 13 Ан Усов

    22 3 Отговор
    Най-добре се варят в микровълнова и сами се белят
  • 14 _he_

    13 2 Отговор
    В магазина съвсем пресни, вчера снесени яйца няма да намерите! И не по "логистични причини"! Има законово изискване (карантина) да престоят поне седмица преди консумация. Ако някой производител или търговец по "складови причини" ги е пуснал в продажба по-рано е друг въпрос, но такова е изискването!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 асд

    8 0 Отговор
    сензационно откритие
  • 18 коко

    12 2 Отговор
    Уникално: "трябва първо да потопите свареното яйце във вряла, а не в студена вода"
    Значи: варите, вадите, топвате, белите, псувсате, хвърляте

    Звучи като: Изхвърлете преди употреба.
  • 19 ЖонТръ Волтъ

    9 2 Отговор
    Застреляй се ! Не се мъчи !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хайл

    5 0 Отговор
    някой ако не знае как се правят очи в яйца ще му обясня
  • 22 Гост

    5 0 Отговор
    Вкъщи съм с ледогенератор на хладилника. Като се сварят им слагам студена вода в тенджерата и лед до горе - действа беотказно!
  • 23 ИВАН

    10 2 Отговор
    И тая "журналистка" дали и се услажда хляба дето го яде, спечелен с толкова труд ?
  • 24 ЗАРЧО

    5 1 Отговор
    Един комшия има десетина кокошки.Снасят му яйца по поръчка-рохки,средно сварени,твърдо сварени,на омлет,бъркани,ами за каквито се сетите.Как ги е научил не знам.
  • 25 LEGIONARIVS

    3 2 Отговор
    тая авторката на статията или се друса или е мега тъпа, тва не са журналисти
  • 26 Четете но не разбирате

    12 6 Отговор
    Тука, които сте писали и плювали, четете написаното, но не го разбирате. Мислете малко, бе.
    " Според майсторите готвачи трябва първо да потопите суровото яйце във вряла"... вода.
    Тоест, преди да почнете да варите яйцата ги слагате във вряла вода, вадите ги, слагате ги във водата, в която ще ги варите и ги варите. Разликата от топло към студено отделя черупката от съдържанието, преди да е сварено.
  • 27 слаба журналистика

    10 3 Отговор
    Със сигурност се съгласявам с масата, че въпросната журналистка като 90% от колегите и преписва статии, ако въобще това наистина е тя, защото силно се съмнявам, че зад снимката стои точно този човек с такова име. Като цяло този сайт е наистина евтин, популистки, пошъл, пристрастен в мненията си и още куп други негативи ! Хора моля ви се спрете да го отваряте и да коментирате под темите, защото по този начин той прогресира, трупа рейтинг и печели пари, с които продължава глупавата си пошла и безсмислена дейност !!! Не бива да бъдем толкова наивни и да взимаме всичко предоставени по медиите за чиста монета, без да проверим от поне 2-3 други независими източници ! Не случайно наричат медиите четвъртата власт, защото много лесно могат да манипулират хорското мнение и да внушават неща които са много далеч от реалността !

    Поздрави ! Да живее България !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 учуден

    6 2 Отговор
    Разбрахте ли нещо-щото аз нищо?
  • 30 Статистически институт

    17 0 Отговор
    30 коментара и само един досега забеляза, че става дума за СУРОВОТО ЯЙЦЕ ДА СЕ ПОТОПИ ВЪВ ВРЯЛА ВОДА, преди да тръгнем да го сваряваме. Слепи ли сте, полуграмотни ли сте, какви сте?! Това е излагация за всеки един от коментиралите, с изключение на този, който забеляза суровото яйце в текста. Останалите коментирали просто не мислят! 2 към 30 - много добър атестат колко от коментиращите въобще разбират тематиката на статиите, но бързат да се покажат с коментар... Т.е. по-малко от 7% от коментиралите въобще разбраха смисъла. Недобър атестат за качеството на мислещите тук...

    Коментиран от #37

  • 31 гост

    2 0 Отговор
    абе малко сол сложете като се сварят и ще се улесни с беленето
  • 32 Иво

    2 0 Отговор
    Абе най- добре, за да не се лепи белтъка по черупката, първо ги счупете, а после ги варете! Гаранция - нищо никъде не се залепва!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 pun4o

    5 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Много домакини твърдят, че най-трудно е беленето на вече сварените яйца.
    Затова аз ги беля докато са сурови...
  • 35 pun4o

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Много домакини твърдят, че най-трудно е беленето на вече сварените яйца.
    За това аз ги беля докато са сурови!
  • 36 Тошо Куестио

    4 3 Отговор
    Некой да ми го забели
  • 37 Тъжна картина

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Статистически институт":

    За съжаление, освен липсата на елементарна грамотност, огромна част от хората просто са се отучили или не са се учили и никога не са се потрудили да се научат да мислят. Не могат да мислят критически, правят елементарни логически грешки, не могат да осмислят текст и т.н. Ето, вече са ми сложили минуси на горния пост. Ако ги питам тези хора, какво не са разбрали и с какво не са съгласни, няма да могат да ми дадат смислен отговор. Реагират първично. Така правят и на избори. Затова не е учудващо, че ни управляват неграмотни, лъжливи и крадливи, но по селски хитри и комбинативни хора.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Доктора

    0 1 Отговор
    KAk е възможна такава глупост, дори не можете да преведете 1 страница
  • 41 КОЗА

    1 1 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
  • 42 явер

    2 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Според майсторите готвачи трябва първо да потопите суровото яйце във вряла, а не в студена вода." За да е ясно,трябва да бъде написано така:Според майсторите готвачи, трябва яйцето да се вари в предварително завряла вода.
  • 43 явер

    1 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Много домакини твърдят, че най-трудно е беленето на вече сварените яйца." Още нещо, поради това,че понякога,когато се спестят една-две думи в едно изречени то става смислово неиздържано и сурови яйца не могат да се белят,изречението трябва да е следното: Много домакини твърдят, че най-трудно от приготвянето на варени яйца е тяхното белене.
  • 44 Ники

    1 0 Отговор
    Пълни глупости ! Един пич правилно написа , само пресните яйца се белят трудно а на такива попадам само около великден .... и се белят по пипкаво .. просто .