Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 16:27 14 919 51

Ето какво ще се случи с паметника на Бузлуджа

  • бъдеще-
  • бузлуджа-
  • паметник-
  • монумент-
  • връх

Култовият паметник ще претърпи промени в бъдеще

Ето какво ще се случи с паметника на Бузлуджа - 1
Снимки: Shutterstock

Паметникът на Бузлуджа предстои да бъде превърнат в обредна зала.

„Докато бъде изцяло саниран, монументът на връх Бузлуджа, което ще отнеме вероятно години, обмисляме възможността да бъдат обезопасени няколко маршрута във вътрешността му, които ще бъдат предназначени за ексклузивни туристи, защо не и за сватбени тържества“, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова, която пряко отговаря за "Чинията". От доста време тя се е ангажирала с идеята на арх. Дора Иванова стоманобетонният паметник да бъде върнат към нов живот, пише pochivka.blitz.bg.

Ето какво ще се случи с паметника на Бузлуджа

В момента емблематичният за соцрежима паметник е затворен за посетители поради опасност от срутване на покривните елементи, осигурена е и жива денонощна полицейска охрана. Това обаче не спира потока от туристи от цял свят, които пристигат дори и нощем с надеждата, че опитни, но нелицензирани гидове ще ги вкарат в катакомбите по някой от все още отворените тайни входове.

Ето какво ще се случи с паметника на Бузлуджа

Микова уточни, че ако все пак някой много държи да се бракосъчетае на Бузлуджа и сега може да го направи без никаква пречка, но пред заварените метални врати на монумента.

Оказа се, че поне 8 сватбени церемонии са се състояли миналата година в хижите около върха, като една от най-пищните е била в реновирания хотел „Еделвайс“, където е запазен специално изградения за нуждите Тодор Живков апартамент. В същия хотел има и изложба с оригинални фотоси от времето на строителството и откриването на Чинията през далечната 1981 година.

Случайно или не, но официалното откриване на хотела, познат като старата хижа на ГУСВ, стана на 26 юли, 2016 година, когато се навършиха 74 години от рождението на дъщерята на някогашния Първи - Людмила Живкова. 220 лв струва изключителната възможност да спите в леглото, в което Живков е спал един единствен път.

Ето какво ще се случи с паметника на Бузлуджа

Местните хора напомнят, че младоженците, решили да се бракосъчетаят на Бузлуджа, могат да си осигурят и църковен ритуал в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където преди време под венчило мина певецът Веселин Маринов с бившата си вече изгора Цветанка. Таксата за обреда на това място е 1000 лв.

Друго емблематично място за сватби в региона е пред копието на тракийската гробница в Казанлък на хълма Тюлбето, като за последно там ритуал е имало на 1 септември 2018 година. Сред интересните възможности от тази година е и вричането пред копието на тракийския птицеглав кораб, което ще вози туристи по водите на язовир Копринка това лято.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преброяване на бесните язовци

    37 57 Отговор
    Ще го преправят на летяща чиния и ще изстрелят всички русофили към Андромеда.

    Коментиран от #25, #41

  • 2 реалист

    72 7 Отговор
    Емблематичен паметник,за който ни събираха парички ,т.е. изграден със средства на народа и държавата,въпреки,че имаше идеологически заряд,тоя паметник е с неповторима оригиналност,водил съм мой гости от чужбина там и се чудеха на акъла ни,защо не го поддържаме и не печелим от него...
  • 3 Анти-Комунист

    29 67 Отговор
    СЪБАРЯЙ!

    Коментиран от #45, #46

  • 4 майстор

    54 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: В момента емблематичният за соцрежима паметник....."Този паметник е емблематичен и за сегашното време.А именно да се види колко сме "градивни".

    Коментиран от #28

  • 5 Професорът

    7 12 Отговор
    Направо да го направят обреден дом на Тангра!
  • 6 KK&J

    22 33 Отговор
    Тъпи комундета.
  • 7 Комуниста

    27 28 Отговор
    Ще събереме всички русофоби вътре и тогава ще го съборим.

    Коментиран от #11

  • 8 Batushka

    21 16 Отговор
    Да се реконструира като храм паметник на новата ПАРТИЯ И нейният ПРЪВ РЪКОВОДИТЕЛ.... да има стена от времето на филиите с мас и футболна топка,от времето с бухалка ,как мачка ушите на идола си и да завършва как два ангела го възнасят на небето
  • 9 Хисторик

    36 13 Отговор
    Паметника няма да се пипа, сегашния му вид е символ на бългатска демокеацията през последните 30 г.

    Коментиран от #10

  • 10 Alpha_Lone_Wolf

    20 23 Отговор

    До коментар #9 от "Хисторик":

    А твоята грамотност е символ на комунистическата образователна система!

    Коментиран от #14

  • 11 гост

    15 13 Отговор

    До коментар #7 от "Комуниста":

    Ще съберете акъла,дето го нямате! Та вие,комунистите не сте кадърни един паметник да запазите,пък Щели не знам си какво!Луди хора!
  • 12 Alpha_Lone_Wolf

    10 20 Отговор
    Предлагам да превърнат летящата чиния в старчески дом. Ще се гледат старите комуняги, ще се кътат и ще заделят по някой лев да си ремонтират дома, ще мажат ще зидат едните, ще изнасят с ладите и москвичите другите как е било през комунизма!

    Коментиран от #31

  • 13 мангалезич

    10 30 Отговор
    "Най-добре е ... булдозерите ... да дойдат!"
  • 14 Преброяване на бесните язовци

    1 10 Отговор

    До коментар #10 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Touchee. Пхахахахах 😂
  • 15 Танас

    10 26 Отговор
    Взрив му е майката.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Borislav Popov русофила

    13 10 Отговор

    До коментар #16 от "месара":

    Курнела има пари много, щом е за сърпа и чука, ще направи лифт за своя сметка !
  • 18 Алергия

    27 7 Отговор
    Вече имам алергия от думата "саниран" ... Като я чуя се сещам за млр. лева потънали в боядисването на 20-30 блока общо) Не знам защо, но фактите говорят ...Французи, Англичани, Немци - пазят своята история, не мога да разбера на нашите чуждопоклонници каква е манията да рушат нашата история. То не бе първата българска трамвайна линия, то не бе мавзолей, то не бе паметник пред НДК .... е да на тяхно място се издигат паметници на американските летци от ВСВ ... но за едни продажници - това е нищо )

    Коментиран от #24

  • 19 Това ще стане с България ако

    9 13 Отговор
    Символа на световния комунизъм: Много шум за нищо, Разруха, Грабеж ! Огромната злоба с която пишат и демонстрират сегашните "леви", показва какво ни чака АКО. СЛУЧАЙНО ВЗЕМАТ. ВЛАСТА. В. БЪЛГАРИЯ МИСЛЕТЕ !
  • 20 Radara

    28 4 Отговор
    Ако оставим соца на страна. Паметника е върховно архитектурно постижение и трябва да то съживят като сграда, ке носи маса пари и туризъм в региона.
  • 21 Христо

    32 1 Отговор
    Паметника дори е сниман от national geographic в сериите им за странни инженерни постройки. Дори в предаването изказаха мнение, че това е уникално творение. Но нали ние сме тъпи псета делящи се на комунисти и комунистически чеда сменили си цвета... И докато се делим, караме и правим мръсно ще оставим следите на историята да бъдат затрити от времето. Дано тогава когато в историята ни има само бледи спомени за миналото се чувстваме по-горди като народ ;) Умните народи съхраняват и бдят над историята си, глупаците я заличават!

    Коментиран от #23

  • 22 Тръгва Уинтър

    6 19 Отговор
    Всички комунисти в нея и към Венецуела и да не забравят президента.
  • 23 Това ще стане с България ако

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Христо":

    Абсолютно си прав Хисто. ТРЯБВА. ДА. ПОМНИМ !
  • 24 Това ще стане с България ако

    2 15 Отговор

    До коментар #18 от "Алергия":

    Има си места за съхраняване на историята наречени МУЗЕИ. Не искам целият ми живот да протича под огромен паметник с автомат в ръката! Подтискащо е, дали е завоевател или пазител, няма значение. Има си историци! ? Има си места за съхранение на историята ! НО НЕ ТАМ където дядовци и баби разхождат внучетата си и се чудят как да обесняват, какво е оръжие, кого и защо статуята заплашва със смърт, защо е толкова огромен ?! Чинията си е далече на Бузлуджа и е страхотно да се вижда отдалеч и хората да знаят какво ги чака ако строителите и ..............!
  • 25 Kcaniba

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "Преброяване на бесните язовци":

    Паметника е летяща чиния и комунягите дойдоха с нея от планетата Гнус.
  • 26 КОН

    4 10 Отговор
    пълен смях че и полиция варди този срутник полицията да пази хората не разрухата
  • 27 мдаа

    5 14 Отговор
    Този кенеф се стопанисва през последните 30 г. от БСП. Стопанисва е силна дума по-скоро експлоатира, вижте до каква разруха го докараха, а сега всички ние трябва да заделяме пари да го възтановяваме. Тръгне ли се по този път ще стане втората АЕЦ-БеленеАко им оставиш държавата за 30 г. на същото ще стане.

    Да се обадят на г-н Евгени Бакърджиев, той ще им каже какво да правят с него.
  • 28 фжр

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "майстор":

    То сега само МОЛове се строят и магистрали, кое му е емблематичното???
  • 29 нервен

    4 14 Отговор
    Това е то ...ние българите сме най-нещастното и долно племе на света ... как може бе на тоя връх дето за нас би трябвало да е свещен носещ името Хаджи Димитър да се построи това бетонно чудовище с форма на тоалетна ??? и не стига всичкото ами 30 години след краха на системата която го сътвори сега искат да го реновират ...няма такива глупаци тъпи като нас втори ...пълно безумие !!! Не стига че си държим не докоснати джамиите от времето на робството не стига и паметници тип оня пазвантин Альоша ами и тоя кенеф де стърчи насред България... кви хора сте бе ....жалки

    Коментиран от #32

  • 30 Прощапунгел Хущафангел

    4 9 Отговор
    Ще отлети в космоса - откъдето дошло, там и отишло!
    Само да не забравят сите комуняги да се качат на летящата чиния.
    Ще ги подмамят че се организира поклонническа мисия с посещение при Сталин великия бял вожд на болшевиките с партизанско име ``Наакани гащи`` :)))
  • 31 Реалист

    0 5 Отговор

    До коментар #12 от "Alpha_Lone_Wolf":

    Няма тераса откъдето да замерят с крадени пачки ало-измамниците.
  • 32 Реалист

    2 7 Отговор

    До коментар #29 от "нервен":

    Има и по-лошо - да изкопаеш дупката Белене и след години заради нея да подариш на орките 1 200 000 000 лева. Черве(Й)ните крадци в действие - курни и ровч бяха на енергетиката.
  • 33 Генерал

    10 2 Отговор
    Паметника е паметник, защото на него пише какво напомня…Паметникът бил виновен!?
    Най-силно ме учудва желанието на разни хора да рушат, рушат, рушат! Било останало от комунизма. Е, и? Голееееми демократи се извъдихме. То нали по това личи - колко сме разрушили…
  • 34 Генерал

    8 5 Отговор
    Един народ, който е готов да задраска своето минало, да унищожава паметниците на това минало, е обречен да стане лесна плячка на нови/стари/ идеологеми. Как да разберат младите, че е имало борба срещу фашизма, след като демократите рутят паметници и мавзолеи на антифашистите? Как да разберат тези, които днес безропотно се съгласяват със строежа на американски военни бази, че съветски бази в България не е имало?

    Коментиран от #37, #40

  • 35 Алфа Ромео

    10 0 Отговор
    Колкото и да беше лош комунизма тази сграда беше нещо невероятно, няма такова нещо в цял свят. Като ученик съм ходил там по Тошово време, красота беше вътре, невероятно, беше приказно вътре, чувствах се като в друг свят вътре. По традиция всичко се разруши, и хубаво и лошо, проклятие тегне над тази държава, тя върви убедително към края си, затова имаме голяма заслуга и ние народа и.
  • 36 Врачка

    4 2 Отговор
    Комунизмът е светлото бъдеще на Света !
  • 37 Реалист

    3 8 Отговор

    До коментар #34 от "Генерал":

    Абе ти четеш ли какво си писал? Мавзолеи - че кой освен изкуфели комундета вярва в изсушени мумии на сифилистични старци с гей наклонности? С какъв акъл малоумниците са построили мавзолей на препарирания като хлебарка гошо тарабата димитров - международно известен алкохолик?

    Коментиран от #42

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец

    4 1 Отговор
    Паметникът на Бузлуджа предстои да бъде превърнат в обредна зала но САМО БЪЛГАРИ ХРИСТИЯНИ ТРЕБЕ СЕ ЖЕНЯТ ТАМ.никви други същества.
  • 40 Генерал Диаз

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Генерал":

    Омбре какво говориш ти бре?
  • 41 Стойчо Караилиев

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Преброяване на бесните язовци":

    Странно е, че така говорите всички вие с това мислене, а вашите баби, дядовци и родители навремето са гледали как да се домогнат до партията за облаги.

    Коментиран от #43, #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Bubbles

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Стойчо Караилиев":

    Абсолютен факт, по онова време куцо, кьораво и сакато е драпало със зъби и нокти да бъде партиен член, щото е имало една камара обалги, обаче не всеки е могло да да бъде приет защото освен облагите е имало и много задължения, пък и основно приетите са били роднини на вече приети членове, а новите са се проверявали до не зна кое коляно.
    Абе имало е ред, а иначе куцо, кьораво и сакато е драпало за членство. Ама сега внуците им се пишат АНТИкомунисти и дрън-дрън.

    Коментиран от #49

  • 44 1944

    0 2 Отговор
    ще го изстреляме към чукотка, пилотиран от митьо гестапото, костя копейкин и главната стюардеса шаренкова. кево ще прави арменски сладки за еднопосочно пътуващите предатели.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пръчо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анти-Комунист":

    Чобанин, събори твойта си къща, ТЪПАНАР С КУХИАНДЪРИТЕ!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 един

    1 1 Отговор
    ГРАНДОМАНИЯ! Що резиденции, що тежък, натруфен интериор, прескъп за възможностите на България, но който разполага, той определя всичко. Пълно разсипничество в името на фалшиви ценности и накрая крах, но не съвсем за съжаление. Борбата продължава със всички нечестни средства, с цялата нечестна игра, на която са способни само "левите" партийци. Както и този паметник, символ на разточителството и грандоманията, преклонение пред създалата се нова религия, а именно, партийната. С догми, които, ако някой се опиташе да престъпи, биваше обявен за ревизионист, грешник, и безмилостно заклеймен. Накрая обаче се оказа, че религията е една единствена, 10-те Божи заповеди винаги ще бъдат в сила и такива догми като "целта оправдава средствата" са пълен провал за човечеството. Каква цел? Целта да се върне отново крепостничеството, робовладелство, посредствени хора да се правят на важни и незаменими?! Този грандомански паметник е символ на всичко това. Сигурно е ценен като вложен труд и материали, но те кара да потръпнеш. Това минало не трябва да се връща, пагубно е! То сломява човешкия дух, настъпва пълна мизерия - морална и материална! Погледнете обществото ни, младите хора, изгубили вяра във всичко истински ценно.
  • 49 Саше много си тъп

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Bubbles":

    Дървиш СЕ зад монитора. Вижда се от думите ти че, се мотивираш като обиждаш само хора с физически увреждания, като СЕ мислиш за ПО-ПО- силен, характерно за тогавашните " роднини "" - страхливи помияри. Натискаха се само некадърници, които не можеха да оцелеят по друг начин ! Как мислиш, едва ли ще се ребчиш ако се срещнем очи в очи и това няма да е от "възпитанието" ти ! Гледай СЕ в домашното СИ огледалото и СИ викай ура, защото САМО. ТАМ СИ "нещо" ! Стой си зад екрана !
  • 50 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Паметника е хубав и оригинален! Трябва да се запази!
    Само не разбрах защо младоженци ще искат да се венчаят на Бузлуджа а след това и в църковен храм??!
    На времето комундетата нали бяха забранили вярата в Господа-Бога?!!?
    Явно младоженеца комунист а булката "фашист" - или обратното!!
  • 51 Гостъ

    0 0 Отговор
    Да го дадат на църквата да направят един модерен манастир с който да се прочуем по вета.