Last news in Fakti

18 Февруари, 2019 15:23 7 816 10

Полезно ли е да ставаме рано?

  • ранно събуждане-
  • събуждане-
  • полезно-
  • здраве-
  • рано сутрин-
  • сутрин-
  • сън-
  • сови-
  • чучулиги-
  • ранобудни

Събуждането сутрин е свързано с огромни усилия при някои хора, но науката има обяснение за това

Полезно ли е да ставаме рано? - 1
Снимка: Shutterstock

Единственият начин да успееш и да си продуктивен през деня, е да се събудиш в пукването на зората… или поне така се твърди още от незапомнени времена. Много успели личности се придържат към поговорката "рано пиле — рано пее", но връзката между ранното ставане и успехите не е общовалидна за всички, смята Брайън Лифкин.

Събуждането рано сутрин не е магически ритуал, който непременно ще ви направи по-продуктивни, бодри, здрави и успешни. Няма гаранция, че така ще решите проблемите си, свързани с организирането на вашето време. За някои събуждането рано сутрин може да има дори обратен ефект.

Разковничето се крие в нещо друго, а именно в намирането на рутина, която да отговаря на вашето вътрешно аз.

Съществуват множество практики и техники, които биха могли да ви помогнат да се събуждате и разсънвате по-лесно сутрин, но всички те се свеждат до едно — трябва сами да откриете правилния метод и стратегия, които да ви помогнат да се будите рано, защото онова, което помага на едни, няма никакъв ефект върху други.

Въпросите около ранното ставане са безброй, а техните отговори може би са дори повече, но авторът на BBC News Брайън Лифкин, прави опит да ги събере и синтезира в един от скорошните си материали, публикуван в рубриката Bright Sparks на сайта на британската медия.

Какви са ползите от ранното ставане?

Може да има много — поне според всички хора, които стават на разсъмване.

Много хора споменават няколко разсейващи вниманието фактори в ранните часове: деца или някой друг във вашия дом вероятно все още спят, и вероятно ще получавате по-малко съобщения или имейли по това време.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук споделя, че се събужда в 03:45 часа, за да започне да проверява електронната поща в Калифорния преди неговите колеги от Източното крайбрежие да могат да направят това. Опра Уинфри казва, че става в 06:02 всеки ден за размисъл, медитация и упражнения, преди да започне работа в 09:00. Най-екстремният случай може да бъде този на Марк Уолбърг, който се събужда в 02:30, за да тренира, да играе голф, да се моли, а след това — възстановяване в криокамера.

Може да сте по-пъргави, по-жизнени и да имате по-добри познавателни способности в следобедните часове.

Редица научни изследвания и проучвания също показват, че ранното ставане и успехът може би са свързани. Хората, които се събуждат рано са по-синхронизирани с традиционния корпоративен график и са склонни да бъдат по-активни, което може да доведе до по-добри оценки в училище или по-високи заплати на работното място.

Ако ранното ставане не ви идва от вътре и е нещо неестествено за вас, има някои стратегии, които можете да изпробвате, за да промените това.

Физическите упражнения рано сутрин и излагането на ярката дневна светлина, възможно най-скоро след събуждане, могат да спомогнат за стимулирането на метаболизма и телесната температура, което пък ще доведе до по-бързо разсънване, защото топлината ви кара да се движите по-бързо.

И все пак звънът на будилника рано сутрин може да не работи при всеки. Всъщност звукът от сутрешната аларма се оказва неефективен при повечето поспаланковци. Когато чуят сигнала ѝ много от тях я игнорират, други успяват да я спрат или отложат с "още малко" и независимо колко упорито и продължително е звъненето, тези хора пак се успиват и стават от леглото с огромни усилия.

Това ни води към друг въпрос. Дали ранното ставане е за всеки?

Полезно ли е да ставаме рано?

Не. Това дали сте ранобудни или не, не влияе на вашата продуктивност през деня. Всъщност, онова, което я определя, е заложено много по-дълбоко в нас, защото е заложена в гените ни.

Има много изследвания, които потвърждават, че някои хора са биологично предразположени към това да се чувстват по-активни сутрин, докато в ДНК-то на други е заложен точно обратният модел и те са много по-активни през нощта. При този модел, в зависимост от това колко късно си лягат и колко лесно се събуждат сутрин, хората се делят на два типа — "сови" и "чучулиги". Совите са именно онези, които сутрин не могат да отлепят очите си, но с напредването на деня те стават по-жизнени и пъргави и показват по-добри познавателни способности в следобедните часове.

Неотдавнашно проучване, публикувано в списание Nature Communications, предоставя допълнителни доказателства за това. Анализирайки данни, събрани от над 700 000 души, изследователите открили над 350 генетични фактора, които биха могли да влияят на хората да се чувстват естествено по-енергични сутрин или вечер. Големият брой участници прави това изследване най-мащабното от този вид досега.

Ако не сте сред ранобудните по природа хора, но въпреки това правите всичко възможно да се събуждате рано сутрин, то има голяма вероятност ефектът от това да е коренно противоположен на желания. Опитите ви да пренебрегнете своя вътрешен биологичен часовник, пренастройвайки го насила, може да саботирате действителните пикове на вашата продуктивност и виталност през деня.

Какво можете да направите?

Полезно ли е да ставаме рано?

Според експертите трябва да експериментирате. Не слушайте чужди съвети — разберете кое работи най-добре за вас самите. Кои са нещата, които ви стимулират да се надигнете от леглото? Ако ги откриете и ги превърнете в рутина, вашият биологичен часовник постепенно ще се пренастрои сам и ще започне да следва новия ви ритъм.

Обърнете внимание, кога се чувствате най-уморени и кога най-будни. Когато сте на почивка, отбележете времето, в което заспивате и се събуждате естествено, а не принудително. Проследете в кои часове на деня се чувствате най-бодри и жизнени, кога сте най-мотивирани и съсредоточени. Опитайте се да синхронизирате дневния си график с тези часове. По този начин ще използвате цялата си вътрешна енергия и ще повишите както продуктивността си, така и успехите си.

Специалистите съветват да опознаете своите уникални, лични предпочитания за сън и времето през деня (или нощта), през което се чувствате във вихъра си.

Откриването на баланс е ключът и към още едно изключително важно нещо — сънят. Когато откриете своя ритъм ще подобрите и качеството и количеството сън, нужни на тялото да се възстанови. Всеизвестен факт е, че когато не сме се наспали добре или сме спали твърде малко часове, на следващия ден се чувстваме смазани.

Опитите да се будите насила с „първи петли“, защото така правят другите, не е най-умният или най-здравословният начин да започнете деня си.

Полезно ли е да ставаме рано?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    12 5 Отговор
    НЕ !!! изобщо не е полезно

    Коментиран от #10

  • 2 Джентълменът русофил

    14 3 Отговор
    Ранното ставане е крайност също както и късното ставане. Между 7 и 8 сутрин е перфектното време за събуждане.
  • 3 Жоро

    6 4 Отговор
    Можем и рано-можем и късно-зависи според ситуацията. Свикнал съм ,защото постоянно пътувам по света и често сменям часовите пояси. Реално ми е писнало-но засега ще е така. Иначе си е друго да се събудиш в 10 сутрин и жена ти, да ти прави палачинки по прашки....
  • 4 въпрос на гледна точка

    14 1 Отговор
    Ранното ставане е особено полезно за вашия работодател.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мишето

    8 1 Отговор
    Човек,ако ляга рано е полезно....!
  • 7 нервен

    4 1 Отговор
    Да да ама друг път ...аз като съм бил на маса до 4-5 сабале кога е полезно да стана ?? Мисля че ако изобщо не ставам на другия ден е най-добрият вариант
  • 8 Гледам снимката

    2 1 Отговор
    Кучето е спал с нея и за добро утро я целува.
  • 9 Toko

    5 1 Отговор
    Ранното ставане е много полезно ! Но само ако станете рано , пикаете и пак си лягате. Препоръчва се за простата !
  • 10 експерта

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "TERVEL BITCOIN BILLIONER":

    ХОРАТА СА 2ВИДА КОКОШИ И СОВИ.СОВИТЕ НЕ СПЯТ ПРЕЗ НОЩА ТЕ ТОГАВА СА АКТИВНИ, ЛЯГЯТ СИ ЧАК В 6 СУТРИНТА,КОГАТО КОКОШИТЕ СТАВАТ.И СПЪТ ДО КЪСНИЯТ СЛЕДОБЕТ.