19 Февруари, 2019 12:38 10 013 28

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО)

  • жестоки-
  • владетели-
  • история-
  • тирани-
  • управници

Те са тиранични визионери, чието желязно управление е оставило неизличима кървава следа в историята на света

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Герои за едни и жестоки тирани и убийци за други - световната история изобилства от противоречиви владетели, чието управление се свързва с кървави убийства, неописуема жестокост и масови репресии.

Имената на тези седем владетели остават в историята като едни от най-жестоките и безмилостни управници, които изграждат своите велики империи върху насилие, смърт, глад и разруха.

Вижте кои са те:

Атила, вожд на хуните

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock

След като убил брат си, Атила станал лидер на Хунската империя и се е превърнал в един от най-страшните нападатели на Римската империя. Вождът е бил познат в по-голямата част от Западна Европа като пример за жестокост и алчност. Историци разказват за случая с девицата Урсула, която била заловена от Атила, докато пътувала към поклонение заедно с 11 000 девици. След като тя е отказала да се омъжи за него, той заповядал да убият не само нея, но и останалите девици.

Чингис Хан

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock

Монголският лидер Чингис Хан е бил възприет като герой от мнозина, защото е успял да обедини монголските племена. За него се е знаело, че е бил брутален и историците смятат, че около 40 милиона души са били убити по цяла Азия и Европа по време на монголските завоевания.

Тимур

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock

Владетелят на Източна, Южна и Централна Азия през XIV в. и е извършвал всякакви жестокости. Тимур наредил изграждането на кула, изработена от живи мъже, които били натрупани един върху друг и циментирани с тухли и хоросан. Веднъж заповядал и клане, за да накаже организиран бунт — 70 000 души са избити, а главите им са набити по минаретата за назидание.

Иван Грозни

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock

Иван IV Василевич Грозни е княз на Великото московско княжество и първи цар на Русия (1547 – 1584 г.). Именно той полага основите на Руското царство и е най-дълго управлявалият руски цар. Иван Грозни обаче, остава в историята като ексцентричен владетел, който води политика на масов вътрешен терор и кървави, жестоки убийства. Бил женен общо седем пъти, като се смята, че някои от съпругите му са били отровени, а последната е била погребана жива. Една от жестокостите му е към бременната му снаха, която удря така, че тя губи бебето си, а причината е неприлично ѝ облекло. Синът му влиза в спор с него, в резултат на което Иван Грозни го убива.

Мария I Тюдор

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock

Мария I Тюдор, известна още като Кървавата Мери, е единственото дете на английския крал Хенри VIII и първата му съпруга — Катерина Арагонска. По време на управлението на Мария I, англичаните са разделени на протестанти и католици. Самата тя е ревностна католичка и е твърдо решена да обедини народа си около „истинската религия“. Още с встъпването си на власт тя заповядва да бъдат избити стотоци. Заповедта ѝ, довела да убийството на около 300 души (протестанти), е подписана малко преди Коледа през 1554 г.. 240 мъже и 60 жени са обявени за неверници и предатели са изгорени на клада. Така кралица Мария I, още в началото на своето 5-годишно управление, си спечелва прозвището „Кървавата Мери“, както и омразата на всички свои сънародници.

Леополд II

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock

Кралят на Белгия Леополд II е бил сред най-заможните хора в Европа, но и един от най-жестоките. Белгийският крал Леополд Втори е човекът, потопил в кръв цяла една държава, избивайки повече от 10 Милиона души в Конго. Всъщност, той е създателят на "Независима държава Конго". Това е негов частен проект, чиято цел е добивът на каучук и слонова кост в африканската страна. Цените ресурси обаче, са добивани чрез насилствен, робски труд. Проявява изключителна жестокост, докато усвоява природните богатства на Конго, разпореждайки посичане на крайници на хора, които не са изпълнявали производствена квота. Според демографи в периода 1880-1920 населението на Конго е намаляло с 50%.

Мао Дзедун

7-те най-жестоки владетели, познати на историята(ВИДЕО)
Снимка: Shutterstock

Макар да е известен като деспотичен и жесток диктатор, лидерът на Китайската комунистическа партия (ККП) все още е уважаван и почитан на много места по света, а в родината си личността му е издигната в култ, защото китайците го смятат за велик революционер, политически стратег, военен гений и спасител на нацията. Поддръжниците на председателят Мао посочват, че той е модернизирал и обединил Китай и го е превърнал в световна суперсила. Въпреки това неговото управление е свързано с масови убийства, глад и тежки поражения върху китайската култура, икономика и общество. Неговите политики са довели до смъртта на милиони хора, като броят на жертвите, загинали заради глад, принудителен труд и екзекуции, е между 40 и 70 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън

    61 5 Отговор
    Няма по големи тирани от управляващите ни вече тридесет години.Успяха да закрият един народ.
  • 2 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    52 7 Отговор
    А Бойко къде е
  • 3 Има и други

    43 13 Отговор
    А евреина СТАЛИН ? ........10 милиона православни християни.......

    Коментиран от #15, #20

  • 4 Batushka

    14 9 Отговор
    Ба за да та запомни историята като велик човек трябва да си изклал милиони червей чета ....та те са за клане щом са червей чета... хахахах ...па заради Исус колко милиони са изклани....там бройката се губи...хаххахх....
  • 5 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    8 12 Отговор
    Жужи също го няма. Не е честно!
  • 6 Пръч

    15 2 Отговор
    Боко е аматьор, тук говорим за Про...
  • 7 ДДРОнег

    9 9 Отговор
    Абе има и други кандидати ... за черната статистика ... василий 2 Българоубиец би трябвало да е там и той ... А и комунягите, както и 'мериканците и испанците избили индианците ...
    Та почвам да се чудя какво означава homosapiensis - жесток човек ли...
  • 8 аматьори

    14 8 Отговор
    Сталин КЪДЕ Е?
    20 милиона е затрил по лагерите!?
    Известен, че е правил чистки през определен период от време, всичко наред!
    Класацията е тъпа.
  • 9 някои не се споменават

    30 0 Отговор
    Също така къде е Чърчил ? оставил да измрат от глад повече от 10 милиона души в Индия. И то умишлено и преднамерено . Най големите Убийци са Империите.
  • 10 Бачо Киро

    10 2 Отговор
    Александър Македонски също липсва. Колкото и да е хвален тук, то в страните където е вършал не е обичан и до днес.

    Коментиран от #19

  • 11 ААА

    16 1 Отговор
    За съжаление "пичове" така се сплотява,възпитава , изгражда нация , и единна държава, като юмрук , и страшилище за външни, и вътрешни врагове.Всяка велика сила е минала по един или друг начин през този етап на развитие. А вие може да си мислите , че става с чалга , и кючеци по масите и столовете.

    Коментиран от #21

  • 12 Мишето

    7 6 Отговор
    За Чингис хан ,не съм съгласна,гледала съм филм за него,защитавал е народа си и себе си....!!!!

    Коментиран от #24, #25

  • 13 Така де

    21 0 Отговор
    Днешните са по-брутални, защото тогава са били в старомодни времена, а в днешно време има толкова знания и технологии, но въпреки това около 70% от населението живее в бедност и лишения, всяка година умират милиони от изкуствени болести и липса на здравеопазване, на 90% от хората живота им минава в тежка работа, около 95% от хората живеят в замърсена среда и така нататък. За жалост политиците винаги ще са садистични, защото нормален и добър човек няма как да се издигне в такъв вид дивашки системи. В тези системи на власт се издигат най-кръвожадните, подли, лицемерни и угодни за своята банда
  • 14 Диктаторът от Банкя

    14 1 Отговор
    Макср и да не използва толкова кървави методи безапелационно за три мандата унищожи една нация и държава ! Не са важни методите, а крайния резултат е казал един друг тиранин, а на нашият Вожд резултатите са безспорни !
  • 15 Къв евреин бре

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Има и други":

    Ма какъв евреин е Сталин бре, душичко?
  • 16 От Пирдоп

    3 2 Отговор
    Много Интересно- почти всичките са от Изток-а! А на запад всичко е О.К!
  • 17 Реално

    10 0 Отговор
    Тук е трябвало да споменат поне десетина папи от Ватикана-милиони избити в Африка и Б.Изток...кръстоносни походи...инквизиции...религиозни войни и т.н...-все благинки идващи от Ватикана
  • 18 читател

    14 2 Отговор
    Изключително тъпа и лъжлива класация.Освен, че се основава предимно на легенди тя е и непълна. Една правдива класация трябва да се оглавява формално от американския горд кухоглавец, който за няколко минути затри с мъчителна смърт 220 000 човешки същества в Хирошима и Нагазаки. По "продуктивност" никой от изброените в статията не може да се намаже на малкия му пръст. На практика обаче не ме удовлетворява да обвиня за това един вдъхновен средностатистически тъпак, тъй като основните виновници с бели якички, мръсни ръчички и черни душички стоят в сянка и нагло се изживяват като "елит" на обществото. И номерът им все минава въпреки, че делата им са документирани.
  • 19 зрител

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бачо Киро":

    Напротив, известен е с толерантността си към победеното мирно население, уважавал е традициите им,не се е мъчел да ги затрие, а да спечели одобрението им като владетел. За това се е женел за жени от покорените народи и е насърчавал и пълководците си да го правят. Ал.македонски е бил добре образована всестранно надарена личност, изумително мъдър за крехката си възраст. Ясно му е било, че с терор ще му е много по-трудно да стабилизира огромните си владения. Към воюващите наистина е бил непоколебим, но когато са се предавали не е проявявал безсмислена жестокост.
  • 20 Чеп

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Има и други":

    Сталин е грузинец
  • 21 трябва и акъл

    0 3 Отговор

    До коментар #11 от "ААА":

    За съжаление се раждат и такива като теб, които от друго не разбират, щото не става само с ядене..
  • 22 Трън

    1 0 Отговор
    А Тръмпчо какъв е?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мария Тонева

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мишето":

    Най-накрая някой с мозък!!! Тва мнение за "нечовешката жестокост" на Темуджин е заради този западен модел, на който хората така ревностно подражават. А и плюс това нещата които той е преживял предвещавали наистина жалка и грозна участ за татарите(които са различни от МОНГОЛИТЕ) ,но той не решава да им отмъщава. Няма да повдигам темата за закониете и най-вече правата които дава Чингис хан на поданиците на империята и най-вече умопомрачителната веротърпимост, освобождаването от данъци на монасите и бедните и т. н.
  • 25 Мария Тонева

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мишето":

    Най-накрая някой с мозък!!! Тва мнение за "нечовешката жестокост" на Темуджин е заради този западен модел, на който хората така ревностно подражават. А и плюс това нещата които той е преживял предвещавали наистина жалка и грозна участ за татарите(които са различни от МОНГОЛИТЕ) ,но той не решава да им отмъщава. Няма да повдигам темата за закониете и най-вече правата които дава Чингис хан на поданиците на империята и най-вече умопомрачителната веротърпимост, освобождаването от данъци на монасите и бедните и т. н.
  • 26 Полезно и извънредно инфо

    0 0 Отговор
    В историята си, България е имала царе, но не наведнъж, а по отделно през вековете !
    Други страни също са имали царе и др, така че бъгарското не е за подценяване и е имало и то !

    Коментиран от #27

  • 27 Българоруснак по природа

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Полезно и извънредно инфо":

    Е, чак толкова жестокост не трябва !
    Хан Аспарух когато го е имало на този свят, хубав човек е бил, защото е изцяло на себе си !
  • 28 Влахът

    0 0 Отговор
    Ей Къде е Влад Цепеш