Last news in Fakti

22 Февруари, 2019 10:30 2 412 14

Ужасяващи нива на замърсяване в кухнята при готвене

  • готвене-
  • замърсяване-
  • замърсяване на въздуха-
  • печене-
  • месо-
  • зеленчуци-
  • опасно замърсяване-
  • изследване

Учени се шокираха от нивата на замърсяване в кухнята, които се отделят във въздуха при продължително готвене

Ужасяващи нива на замърсяване в кухнята при готвене - 1
Снимка: Shutterstock

Приготвянето на печено за вечеря замърсява въздуха в помещението до нива, сходни с тези на въздуха по улиците на най-замърсените градове в света. Дори правенето на печени филийки може за кратко да предизвика замърсяване, което надвишава безопасните нива, определени от здравните власти. Това показват данните от ново изследване, което сериозно обезпокои учените.

Американският екип от учени бил шокиран от нивата на потенциално вредните частици, изпуснати от обгоряло месо и зеленчуци при продължително готвене. Според резултатите от изследването, печенето и варенето на месо, картофи и зеленчуци, увеличава микроскопичните твърди или течни частици във въздуха до 13 пъти над нивата по улиците на големи градове като Лондон.

Ужасяващи нива на замърсяване в кухнята при готвене
Снимка: Shutterstock

Макар и този ефект да е временен, учените са загрижени от натрупването му и как се отразяват върху здравето прегорялата храна, химикалите от газовите печки и капчиците гореща мазнина, каквито има в кухните по цял свят.

Резултатите са от изследване, което за първи път проследи напълно замърсяването на въздуха в един обикновен дом.

Готвенето, почистването и продуктите за лична хигиена като дезодоранти водят до изпускане на малки частици в атмосферата, които се свързват с различни проблеми — от болести на сърцето и дихателните пътища до психични разстройства.

Д-р Марина Ванс от университета на Колорадо е част от екипа, използвал специално построена за целта къща в Тексас, за да наблюдава скритите заплахи в дома. В рамките на проекта учените готвили цял ден празнична вечеря за Деня на благодарността, както и други по-ежедневни ястия, като английска закуска или пържени зеленчуци.

Ужасяващи нива на замърсяване в кухнята при готвене
Снимка: Shutterstock

Със сложно оборудване те отчели как нивата на замърсителите се покачват, докато брюкселското зеле и пуйката се запичат във фурната. За осем часа нивата на фините прахови частици се увеличили над 10 микрограма на кубичен метър, а един час са били над 200 микрограма на кубичен метър.

"Това е сравнимо с въздуха в много замърсен град", казва д-р Ванс.

Резултатите не трябва да обезкуражават хората да готвят на закрито, но е по-добре да се взимат предпазни мерки. Аспираторът над печката намалява много вредните частици. Готвенето на електрическа печка също замърсява въздуха по-малко от открития пламък на газовата.

Ужасяващи нива на замърсяване в кухнята при готвене
Снимка: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 2 Отговор
    Как са оцелели досега хората при ежедневно готвене
  • 2 Гост

    18 3 Отговор
    Ми давайте да ги ядем сурови прасетата и пилетата, даже докато са си живи още, че да са топли!!! Стига с тия простотии вече!!! Това вредно, онова вредно, абе всичко е вредно!!! Как въобще сме оцелели? Давайте направо да легнем и да умрем и да се свършва с тия мъки в тоя "вреден" живот!!
  • 3 Отегчен

    14 3 Отговор
    Стига с тази евтина веганска пропаганда !
  • 4 сектант

    9 2 Отговор
    само веган-антиваксърите не замърсяват Миленче
  • 5 и ТЕ ТАКА

    14 1 Отговор
    Веднага да се въведе АКЦИЗ,МИТО,ДДС,ЕКО ТАКСА,ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ ,КАТАЛИЗАТОР и във всяка кухня уред за измерване на вредни частици.
  • 6 Лютия

    17 2 Отговор
    Поредната простотия, европейска!
    Как ли е оцеляло човечеството, без Европейските "напътствия"?
    Трябва да се храним само с Брюкселско зеле и нищо друго!
    Аман от Европейски простаци! Не само вземат огромни заплати а и измислят ред простотии, за да си ги заслужат.
    Не намирам никаква полза от членството ни в ЕС. Ние суверенна държава ли сме или подлога на Брюксел? Те ще ни размахват пръст за щяло и нещяло. Утре някой европейски простак ще каже че и сексът е много вреден, и трябва да караме "ръчно"!

    Коментиран от #12

  • 7 ДДРОнег

    1 8 Отговор
    ганю не мисли, само му дай да пусува!!!
    Освен майтапчийските коментари, другите са абсолютни ганювци!!!
    Човешкото тяло си има своята биохимия и някои неща са полезни, други са вредни. Никъде не е казано да не готвите, но можете да вземете предпазни мерки, за да намалите вредните съставки, нали?! Или Ви е трудно, драги ганювец!!!
    Ами давайте в другата крайност - работете без предпазни средства, зер, прадядо Ви не е ползвал нищо предпазно и е доживял дълбока старост, излезте и се опитайте да спрете влака с глава и др. тъпотии !!!
    Човек се учи, докато е жив, за да си направи живота по-добър!
    Пичове, не живейте с негативни нагласи, а с разум !!!

    Коментиран от #10

  • 8 Брат ми

    8 1 Отговор
    И затова Американците, за да им е чист въздуха и кухнята какво правят???Папкат Мак Фак и им пукат ушите.Е малко запушва артериите и се дебелее,но пък чист въздух.
  • 9 Казвам на автора

    4 3 Отговор
    Офиси и жилища са вече в една сграда, готвят старци и домакини, всички миризми влизат през прозорци, отводи , на много места го има вече този проблем....! Доста неприятно.... особено ако мандата или мирише гадно или е прегоряла от домакинята, която цял ден почти е на компа.....!

    Коментиран от #11

  • 10 ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДДРОнег":

    Вредни са краварските гмо продукти и монсантовската химия -- отрови с една дума.
  • 11 Извинявам се!

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Казвам на автора":

    Клавиатурата ми е гадна като някои твари, исках да кажа манджа....!
  • 12 от ЕС в Тексас Колорадо

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лютия":

    Ти и тия дето са ти нацвъкали плюсовете прочетохте ли въобще статията или просто е важно по задължение да се плюе срещу ЕС, дори и когато инфото не е свързано с него, защото в статията пише "Публикувано във факти.бг: Американският екип от учени...... Д-р Марина Ванс от университета на Колорадо (САЩ) е част от екипа, използвал специално построена за целта къща в Тексас (САЩ)".
    Иначе по темата: задачата на учените е да откриват, установяват обективно различни факти и зависимости между тях. Оттам нататък как те ще влязат евентуално в законодателството или гражданите ще ги ползват по лично усмотрение си е тяхна работа. Никой не ти пречи да си правиш инхалации над тенджерата с боба или с пушилката от барбекюто, твоя си работа, но не давай акъл на тези, които искат да ползват тази информация по различен от твоя начин.
  • 13 Метгонтан

    0 0 Отговор
    Автоматично и веднага да се вдигнат вредните на всички готвачи . Също така стажа да им се признава като тежка работа , и да премине в 1 категория труд , наред с миньорите и фуражките . Стреса , ниското заплащане , унижението прави тези хора антисоциални , трудно създават семейства , работят по празници , и от 12 до 16 ч на ден . Това не е шега !!!!
  • 14 Firebg

    0 0 Отговор
    Кофти наистина!