Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 00:30 39 721 24

4 причини за загуба на либидото при жените

  • секс-
  • причини-
  • жени-
  • либидо

Вижте как да се справите с тях

4 причини за загуба на либидото при жените - 1
Снимка: Shutterstock

Много жени над 20-годишна възраст в някакъв етап от живота си се сблъскват с осъзната липса на желание за секс и удоволствие от него. Познато в медицинските среди като хипоактивно разтройство на сексуалното желание, то е най-често срещаната форма на сексуална дисфункция при жените от всяка възраст.

Последно проучване показва, че поне една от три жени на възраст от 18 до 60 години страда от липса на интерес или удоволствие от секса. Какво всъщност се разбира под "липса на желание"?

Тук не става въпрос за това колко често искате да правите секс. Въпросът е дали желанието ви драстично е намаляло спрямо нормалното ви такова, пише Sexwell. Честотата на сексуалния акт няма нищо общо с желанието за правене на секс. Може вие и вашият партньор от години да правите секс 1 път седмично и това да е нормата за вас, а смущението ви да идва от това, че напоследък го правите 1 път на две седмици или по-малко.

Либидото се понижава естествено с годините, това е нормално, но то не е задължително да има връзка с проблема. Усещането за интимност също е важно - ако сте ядосани на своя партньор, може би ви се прави секс, но няма да го направите с него, защото сте му обидени. Или ако не изпитвате комфорт в спалнята си или мястото където правите секс, може умът ви да ви отвръща от идеята, въпреки че тялото го иска.

Всички аспекти на сексуалното желание - интимност, комфорт, биологично здраве, трябва да бъдат проследени, за да се намери коренът на проблема. Ето кои са най-честите причини за загуба на сексуалното желание при жените:

1. Проблеми във връзката

Неразбирателствата, липсата на комуникация и на внимание може да намали желанието за секс у жената.

2. Стрес, преумора

Проблемна работа, новородено дете, дори влияния от медиите, които могат да понижат желанието и способността на жените да бъдат сексуални.

3. Ниски нива на тестостерон

Тестостеронът засяга сексуалния драйв и при мъжете, и при жените. При жените тестостеронните нива са най-високи в 20-те години, след което започват леко да се понижават до менопаузата, когато драматично спадат.

4. Здравословни проблеми

Психични заболявания като депресия, медицински заболявания като ендометриоза, тироидни смущения, силно могат да се отразят на сексуалното желание на жената.

Как да върнете желанието обратно?

- консултация със семеен терапевт - ако комуникацията между партньорите е затруднена (причина за много неразбирателства в една връзка), посещението на професионален семеен терапевт може да ви помогне много да намерите разковничето на проблемите си;

- смяна на лекарства или променяне на дозата - ако проблемът се предизвиква от странични ефекти на предписани лекарства, може да се говори с лекуващия лекар, който да предложи алтернатива;

- пускане на хормонални изследвания - възможно е да се открие медицински проблем, който може би е останал незабелязан;

- тестостеронна терапия - много гинеколози препоръчват методи за тестостеронна терапия на жени, които имат проблемно ниско желание за секс;

В случай, че липсата на желание не се дължи на медицинско състояние или сериозен проблем във връзката, а по-скоро на стрес и вътрешни проблеми, можете да опитате следното:

- специални добавки за възбуда - най-лесният и безопасен начин да опитате да върнете желанието си за секс е като се обърнете към природата и човешкия гений - афродизиак мед, възбуждащи таблети или пък възбуждаща козметика може да ви помогнат отново да върнете искрата на желанието;

- ограничаване на стреса от работата и ежедневието - ако допускате работата да влиза в личното ви време, възможно е стресът да е голям. Същото важи и ако имате малко дете. Винаги заделяйте време за себе си и за почивка, дори да ви е гузно, че мислите егоистично. Наемете професионална помощ (детегледачка, чистачка), ако е необходимо.

- не гледайте на себе си като на човек с проблем - понякога същинският проблем е, че се притеснявате как нещо не ви е в ред. "Защо не го искам?", "Защо не мога да свърша?", "Защо не е толкова хубаво?".Приемете, че в момента е така, но и това ще отмине (и следете дали наистина ще отмине);

- отделете време за себе си, с вашата любима играчка - ако трябва, се заключете сама в стаята и опитайте нещо ново. Апетитът идва с яденето, а желанието за секс - най-вече от това да знаете какво ви доставя удоволствие.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Християнин

    33 17 Отговор
    Абе ако е с чуждо няма начин на една жена да не и се мандръса.
  • 2 Bahti

    35 7 Отговор
    Освен Кинти ли?
  • 3 Отегчен

    24 9 Отговор
    00:30 , време за поредната тъпня .
  • 4 Дедо МъдрЮ

    49 8 Отговор
    Няма по-недостъпна жена от тази, която знае, че не си е избръснала краката !

    Коментиран от #9

  • 5 Лора и изрода....!

    10 5 Отговор
    Казано е всичко в статията., освен че ми убиха самочувствието, също и либидото,, каквото такова.....!
  • 6 Радо

    36 5 Отговор
    Нашите баби навремето много са знаели и чували какво е либидо, нива на хормони, стрес и т.н. Просто са си знаели, че всяка вечер, след като затворят добитъка и заспят децата, идва времето за секс, и на сутринта пак на нивата.
  • 7 Ами дядото...!

    18 7 Отговор
    Като е буен и иска, бабата ще не ще, ще даде, защото може и да яде пердаха, плюс другото...!!!!!! Така е било, послушание и уважение, от страна на жената.....!!!!!
  • 8 Бай Този

    10 3 Отговор
    Вене,заключваш ли се сама в стаята?????
  • 9 833

    4 10 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо МъдрЮ":

    И по-добре! Една как ми се пусна преди време... свинja тотална... от страх да не се откажа не отиде да си тегли един душ... то бЕ'а косми, то бЕ'а миризми, то беше... каквото забодеш на вилица и член, това остава :D
  • 10 Бяла Жига

    6 4 Отговор
    Странна е нагласата, с която пишеш статиите Вени. Не си ли мислила, че вечер твоя любим може да иска нещо друго? А неговото Вени по нощничка.... пише статии. Замисли се в/у загубата на либидо, а след нея идва и голямата загуба
  • 11 Дръндеф

    2 6 Отговор
    След 60 се развихрят
  • 12 Шрек

    10 4 Отговор
    Тъй-тъй...Кога свършат кинтите си отива и меракът! Ихвърляме въдицата пак и чакама...за следващия глупчо!
  • 13 Бре те педали....!!!!

    3 5 Отговор
    Всичките миришат на яйчен белтък, веждите им оскубани, обезкосмени, либидото им на 00 и винаги готови за схватката си с Мони от махалата, стаята си не заключват, че у. такива срам няма, гледат. тебе да направят за такъв......!

    Коментиран от #14

  • 14 Мършо

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "Бре те педали....!!!!":

    Не досаждай !!!

    Коментиран от #18

  • 15 Баш Майсторът

    8 5 Отговор
    И на 20 и след30г. всичко живо се жаса,или му се жаса.Кола и жена,нечукнати, няма....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мършата....!!!

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Мършо":

    Си ти и аз не досаждам.....!!!!!

    Коментиран от #19

  • 19 Досаден

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Мършата....!!!":

    Мизизлив мръшляк !!!

    Коментиран от #21

  • 20 Разбирач

    3 6 Отговор
    От мене ще знаете - една единствена винаги е причината. Задължително има друг. И тя си изразходва хормоните, мислите, чувствата и желанията с него, а на вас вече ви е ударила печата. Гадно, ама вярно.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Станимир Михов

    0 1 Отговор
    Интересното е, че либидо може да се повлияе положително чрез много на брой начини - някои доста лесни. Например е установено с проучвания, че ограничаване на най-вредни храни и напитки и добавяне на 2-3 пъти спорт в седмицата е най-добрата стратегия за целта в дългосрочен план.
    Също така има много билки и подправки, които могат да засилят ефекта, като сминдуха (в шарената сол). Повече по темата за заинтересованите: https://stanimirmihov.com/libido/
  • 23 амазонка

    1 2 Отговор
    Либидото на жената зависи от интелекта и сексапила на мъжа, а в България селяните стават само за 'мандръсане и разплод'.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.