Last news in Fakti

5 Март, 2019 16:35 44 138 15

Откриха огромно съкровище в пещера в Мексико (СНИМКИ)

  • мексико-
  • маи-
  • съкровище-
  • артефакти-
  • пещера-
  • чичен ица

Предполага се, че съкровището е принадлежало на маите, понеже пещерата се намира близо до мястото, където е бил древният им град

Откриха огромно съкровище в пещера в Мексико (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Мексикански археолози се натъкнаха на стотици ценни артефакти в пещера, разположена в близост до древния град на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан в югоизточната част на Мексико, съобщиха световните агенции.

Откриха огромно съкровище в пещера в Мексико (СНИМКИ)



Специалистите нарекоха намерените находки "невероятни" и "съкровище за науката". "Открихме изключителни находки, запазени в отлично състояние", сподели археологът Гийермо Де Анда. Сред тях фигурират керамични кадилници за тамян и други предмети, чиито общ брой е над 200. Смята се, че те датират отпреди 1300 години.

Тези предмети ще позволят на учените да разберат по-добре произхода, живота и вярванията на жителите на Чичен Ица, допълни Де Анда.

Откриха огромно съкровище в пещера в Мексико (СНИМКИ)

Пещерата е била открита още преди 50 години от местните жители, но входът ѝ е бил зазидан. Тя се намира на около 3 километра източно от Кукулкан, най-голямата пирамида в Чичен Ица. Дълбочината на пещерата е 24 метра.

Археолозите са открили и много глинени съдове, съдържащи семена, нефрит, морски раковини и кости на малки животни. Някои от артефактите са били посветени на Тлалок, бог на водата. Те са били използвани в ритуали, чрез които местните са се молили за дъжд по време продължителна суша.

Потомците на маите, които живеят в района и до днес, предупредили археолозите, че опасен вид отровни змии охраняват пещерата. Де Анда потвърди, че открили отровна коралова змия, което ги забавило с четири дни. По искане на местните жители, археолозите изпълнили 6-часов ритуал, преди да влязат в пещерата.

Засега учените не смятат да вадят артефактите от пещерата, а ги изучават на място.

Откриха огромно съкровище в пещера в Мексико (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ммм

    63 5 Отговор
    Красота!
  • 2 Бонго обича ром...!

    43 2 Отговор
    Мексико, по описание на познат е доста интересна, цветна и странна дори държава....!!!!!. Древния град, ритуали, хората, кухня....! И два документални филма ми допълниха представата, за тази. колоритна култура на маите....!!!!!
  • 3 Тост

    29 6 Отговор
    Тия снимки със сигурност не са от археологически обект, а от някой плаж.Поне мястото е супер!

    Коментиран от #4, #9, #11

  • 4 Гост

    46 7 Отговор

    До коментар #3 от "Тост":

    Не е плаж, а подводни езера, понякога отгоре има дупки, от които се спускат лиани за да се свързват директно с водата от езерото. Езерата са чисти, влиза се срещу голяма сума пари и само след като си взел душ. Нищо не можеш да носиш, дори камера. Снимките са по около 100 долара за 4 бр. Наводнените пещери са дълги с километри, поне в една от тях може да се ходи като турист, но водата стига до 2 м. дълбочина на някои места. Това е полуостров Юкатан, същото място където се смята, че метеорит е паднал и унищожил динозаврите....Мексиканците са направили много инвестиции за да докарат туристите не само до плажа, но и да им приберат десетократно повече от екскурзии. Много е далеч черноморското крайбрежие от тези услуги, макар и ние да имаме какво да покажем

    Коментиран от #14

  • 5 Лопатата

    44 1 Отговор
    Не е плаж, а е т.нар. "сеноте", огромна кухина във варовиковия слой, пълна с вода. Има много такива в Мексико, а тази на снимката се казва Ик Кил и съм имал голямото щастие да плувам в него!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Каракочев

    17 6 Отговор
    Живея в Канкун(Мекcико) намерилиcа един голям .... Американците (los gringos)както ги наричат им обират вcичко,ако cлучаино оcтане нещо е защото не е cкапо товае иcтината
  • 8 Особенно?! 😄

    14 9 Отговор

    До коментар #6 от "ДОКО":

    Пич, що се излагаш?! Сигурен бях, че най-големите неграмотници са герберите! Моля те, не ме разочаровай! Особен / особено!!! Научи го и не пиши глупости! Но за Тиквата и Кауна си напълно прав! 🍺
  • 9 Петър

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тост":

    Какъв плаж бе колега това е езеро формирало се в дълбочина .! Едно е сигурно...красиво е..!
  • 10 Тупан

    2 1 Отговор
    Счупихте тъпомера.
  • 11 Цъкльо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тост":

    От кладенеца са - това означава Чичен Ица - при кладенеца на племето Ица . Там терена е карстов и кладенците всъщност са огромни дупки в скалата .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смешка

    1 0 Отговор
    Имало отровни змии а хората се къпят??????
  • 14 Ганьо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Аз помислих ,че са открили златото ,което са скрили от него испанците !!!!
    А те открили кадилници,семена абе Боклуци някакви .
    Най-вероятно това им е било сметището тогава !
  • 15 Пеше малджията

    0 0 Отговор
    Какво съкровище е това бе еййй! Ний у Царичина още не моем да го преброим-ша станат 19 годин.