Last news in Fakti

19 Март, 2019 14:47 10 050 7

Рядка болест превърна млада жена в 320-годишна старица (СНИМКИ)

  • болест-
  • заболяване-
  • тифани ведекинд-
  • жена-
  • младост-
  • старост-
  • рядко-
  • ген

Тифани остарява 8 пъти по-бързо от нормалното

Заради рядка генетична болест една американка остарява 8 пъти по-бързо от нормален човек. Когато била на 20 години лекарите ѝ поставили шокиращата диагноза и ѝ казали, че ще остарее по-бързо от баба си. В центъра на всичко това е една изключително рядка болест, от която страдат 156 души в целия свят и която няма лечение.

Лекарите смятат случая на Тифани Ведекинд от Колъмбъс, щата Охайо за необичаен, тъй като това заболяване обикновено се открива при деца на възраст между 2-3 години и те умират преди да навършат 12 години.

При Тифани диагнозата за изключително рядкото заболяване прогерия или синдром на Hutchinson-Gilford е поставена, когато тя е на 20 години. Според Daily Mail Тифани е единственият пациент, който е диагностицирана с прогерия (генетично заболяване, причиняващо преждевременно стареене) в зряла възраст.

Как се разбрало за болестта ѝ

В началото тя имала проблеми със сърцето и се подложила на няколко изследвания. Тифани заподозряла, че се случвало нещо лошо, когато без никаква ясна причина счупила бедрените си кости. Преди това само един симптом намеквал за прогерия - ниският ѝ ръст.

Известно за прогерията е, че се появява заради мутации в гена LMNA. Протеинът ламин А (продукт на този ген) играе важна роля в сглобяването на клетъчното ядро.

Хората с диагноза прогерия често доживяват само до юношеска или младежка възраст - средно около 12 години. Днес обаче Тифани Ведекинд е на 41 години. Тя е единственият пациент, който се е сблъскал с тази рядка болест на Земята и живее толкова дълго.

Преди това южноамериканският художник и музикант Леон Бот, който почина през 2011 г. на 26-годишна възраст, се считаше за дълго живелия човек с прогерия.

Заради болестта косата и зъбите на Тифани окапват. Тя има проблеми със сърцето и ставите, както при много възрастните хора. Тифани тежи само 26 кг.

Генетикът Ким МакБрайд счита случая на Тифани за уникален. Той отбелязва, че пациентката му е имала брат, който страдал от същото заболяване. Брат ѝ живял 39 години, което също е много за пациента с прогерия. Оказва се, че майка ѝ е носителка на гена, причиняващ болестта, но тя няма симптомите.

Въпреки диагнозата си, Тифани живее пълноценно: тя практикува йога, управлява фирма за почистване на домове и офиси, стартирала е и собствен бизнес за производство на свещи. Тя споделя, че се опитва да живее като останалите хора, докато старостта не я настигне окончателно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mорук

    14 2 Отговор
    А не вие днеска от сайта да не сте на магистрали,ай обяснете ми ако обичате кой е виждал 320 годишна старица

    Коментиран от #2, #7

  • 2 лралпдошрпадти

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Mорук":

    Не на магистрали братче-тия са постоянно на аутобани...
  • 3 асддса

    9 0 Отговор
    Е как така най-дълго живеещия е бил на 26, а брат и е живял до 39. Той не се ли брои за човек ?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 US идиот

    4 0 Отговор
    Най-редките и най- хубавите болести са в САЩ.
  • 6 хахах

    2 1 Отговор
    Как разбрахте че е на 320 години?Има ли такива дълголетници?
  • 7 незнайко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Mорук":

    Щом сега е на 40 години и стареенето казват е със скорост 8 години ето от къде идват тези 320 години !!! Това е теоретически !!! Затова тези които са умирали 10-12 годишни, все едно са на 80-96 години !!!