Last news in Fakti

24 Март, 2019 00:01 18 513 29

Какви са разликите между масло и маргарин

  • масло-
  • маргарин

Маслото трябва да бъде най-малко 80 процента мазнини

Какви са разликите между масло и маргарин - 1
Снимка: Shutterstock

Маслото и маргаринът със сигурност са много сходни продукти - те си приличат и често можете да ги използвате взаимозаменяемо - но разликите между тях са съществени. Маслото е млечен продукт, произведен от мляко или сметана. Маргаринът, от друга страна, е направен от масло, вода, сол и няколко допълнителни съставки като емулгатори.

Маслото трябва да бъде най-малко 80 процента мазнини, за да се продава в търговската мрежа, а останалата част се състои от вода и млечни протеини, съобщават от foodpanda.

Маргаринът се образува чрез сложен химически процес и затова не е нещо, което можете да направите у дома, за разлика от маслото.

Основната разлика обаче се свежда до вида мазнини. Като животински продукт, маслото има високи нива на холестерол и наситени мазнини. Маргаринът, от друга страна, има повече полиненаситени и мононенаситени мазнини (добрите видове!), Но често съдържа и някои наситени мазнини (лошия вид!)

Техните състави обясняват защо маслото е толкова по-твърдо от маргарина при стайна температура - по-високите нива на наситени мазнини правят плътно опаковани връзки, които остават твърди, докато се приложи топлината.

Въпреки, че повечето пекари и готвачи предпочитат маслото заради неговия несравним вкус, маргаринът има своето място. Благодарение на високото си съдържание на вода, тестените изделия, приготвени с маргарин, често имат по-мека текстура.

Маслото е идеално за третиране при приготвяне на бисквитки и глазура, от друга страна, защото това са рецепти, където вкусът е важен, а допълнителната вода може да бъде пагубна.

Маслото и маргаринът могат да имат сходства, но са коренно различни. Знаейки как най-добре се прилага всеки от тях, ще доведе до повече успехи в кулинарията!


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма разлика

    69 5 Отговор
    В бг сичко е отврат веке
  • 2 Иванов

    130 4 Отговор
    Забравете маргарина като храна, това е чиста отрова.
  • 3 Платена реклама

    106 7 Отговор
    на вредния за нас маргарин. Ако искате инфаркт - яжте маргарин.
  • 4 Овцата Доли

    46 11 Отговор
    И ко да едем, друго няма, бедни сме, за друго не ставаме, хлебец с маргаринец, екстра....!!!Исках да кажа стари сме...!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 Иванов

    62 7 Отговор

    До коментар #4 от "Овцата Доли":

    Най- дабрият вариант е да си купувате истинско прясно млеко от някой частен стопанин и да си го правите на кисело. Ако си вземете и котка това би удължило живота ви до момент когато Цветан Цветанов би си подал оставката. Тогава ще разберете, че усилието ви си е заслужавало!))))
  • 6 Внимание-Маргаринът е имитиращ продукт!

    44 2 Отговор
    Маргаринът се приготвя от три основни съставки: растителна мазнина, растително масло и вода. В рецептата се използват различни рафинирани растителни мазнини като слънчогледово, рапично, соево или ленено олио. За да придобият подходяща за мазане консистенция, растителните мазнини се смесват с малко количество растително масло (ПАЛМОВО или кокосово масло). Растителните масла са естествено твърди и се загряват предварително до 60 – 65 градуса, така че да придобият течен вид и да се смесят с течните олиа. За по-добри вкусови качества се добавя малко количество интерестерифицирана мазнина. Смесването на растителни мазнини и масла е последвано от смесването им с вода посредством емулгатори (соев лецитин). Сместа постепенно се охлажда, придобивайки подходящата структура и консистентност. Маргаринът представлява водно-мастна емулсия, стабилизирана чрез растително масло.

    Коментиран от #8

  • 7 Koko

    1 22 Отговор
    Глупости
  • 8 САП

    55 3 Отговор

    До коментар #6 от "Внимание-Маргаринът е имитиращ продукт!":

    Накратко гадна изкуствена химия. Оригиналната рецепта е създадена от германците през втората световна. С цел да се реши проблема с недостига на масло за армията. Основен изходен продукт за маргарина тогава са били въглищата.

    Коментиран от #20, #28

  • 9 Ultra Turk

    31 5 Отговор
    Разликата е че едното се състои от животински а другото от растителни мазнини. Приликата е че мога и с двете да си мажа ду..то преди секс.
  • 10 Д-р

    52 6 Отговор
    Употребата на маргарин ще ви гарантира качествен инфаркт или инсулт !

    Коментиран от #29

  • 11 Накратко

    61 5 Отговор
    Маргаринът е хидрогенирана растителна мазнина + ароматизанти.
    За разлика от маслото, това е абсолютно вреден, изкуствено създаден боклук.
  • 12 Шляхтиц

    43 1 Отговор
    Госпожо Ингилизова, написали сте ЦЯЛ КУП ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Маслото е МАЗНИНА ОТ ЖИВОТИНСКИ ПРОИЗХОД, най-вече от млеко. Маргаринът е МАЗНИНА ОТ РАСТИТЕЛЕН ПРОИЗХОД, най-вече слънчогледово, рапично или друго ОЛИО, обработено с процес ХИДРОГЕНИЗАЦИЯ.
  • 13 хахаха

    36 2 Отговор
    От няколко години в САЩ е забранен маргарина, като доказана отрова.
    Който яде мартарин, не иска да живее дълго
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 drum

    11 5 Отговор
    Истинското масло е над 20лв кило няма купуване
  • 17 Alpha_Lone_Wolf

    35 1 Отговор
    Като бях малък обясняваха колко вредно е маслото и колко полезен е маргарина. И давай, нагъвай филии с маргарин ще станеш Шварценегер. Бтв още я нямаше, Нова беше кабеларка, обаче по националните медии канеха доценти, професори, които обясняваха, че ще пукнем от маслото и ще живеем дълго и щастливо от маргарина!
  • 18 Гладен съм

    25 1 Отговор
    Забравете и маслото, и маргарина ! Нагъвайте филии с мас и напред към върховете в управлението на държавата!
  • 19 Mорук

    22 1 Отговор
    Рано рано глупости на търкалета ,маслото е натурален продукт,а Калиакра си е платила добре за да си прави реклама и да си продава изкуствения боклук,аз химия не консумирам
  • 20 NikNay

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    В грешка си майна. Маргарина го произвеждат за първи път французите през 1869 г
  • 21 Голям прос

    14 1 Отговор
    Маргарина е пълен боклук. Нашите баби и дядовци са маали масло и затова доживяха до 90г. И са пили домашна ракия и вино. Явно са с много мазнини маслата и виното и ракията с много отрови. Така избиват вредните микроби и човек живее дълго
  • 22 Румяна Костова

    11 4 Отговор
    Котките на майка ми, които са истински и вечно гладни, а не рафиниране и живеещи на сухи и химически лакомства, не се докосват до маргарина, който съседките, като си тръгнат от вилите за София, им сервират. Сигурно не знаят, че той не съдържа холестерол.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 смЕх, смЕх, ама на гол г*з си е живо...

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "Усмивката":

    С. Ингилизова е "написала" т.е. съшила тази статия за да може да си купи и хапва масло, всичко е ясно ;)) Всички имитиращи продукти са булшит, но ГЕРБ докараха масовия българин до масова халюцинация, че това са деликатеси, включително и с такива статии ! Гарантирам ви, че новите обитатели на Латинка в общежитието с буквите от отдавна са забравили думата маргарин и муат само френско масло !
  • 25 А ,какво ще кажете за ...

    5 0 Отговор
    НЕМСКОТО "масло" разфасовано в България?!?
  • 26 Хаха

    2 0 Отговор
    Ами не е лошо
  • 27 нервен

    4 0 Отговор
    Не знам от какво трябва да е направен маргарина но това което го продават за маргарин го синтезират от отпадъчни нефтени продукти....това е бгсоц изобретение струва ми се ... питайте някой дето е работил в Нефтохим Бургас той ще ви разкаже
  • 28 Баварец

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "САП":

    Много е лошо, да се изцепиш, без да си подготвен... Маргаринът е създаден за армията на Наполеон..., А от въглища можеш да опиташ да си прочистиш стомашно-чревния тракт, но за съжаление, не и мисловния процес!!!
  • 29 Санитар Всичко

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Д-р":

    Много секс, млади спортисти, умират внезапно...! Всичко е относително...дори и маргарин, ако няма филета и луканки, а само има това нещо... Какво ще ядеш,...?! И магарета няма...!? Айде сега, решавай...!