Last news in Fakti

19 Април, 2012 12:26 2 361 4

Кризата удари и руските милиардери

  • форбс-
  • русия-
  • алишер усманов-
  • facebook

И руснаците също проплакаха от кризата. И то милиардерите! Това показват данните от класацията на влиятелното сп. „Форбс“, цитирано от РБК дейли.

Общото богатство на най-заможните руски бизнесмени е намаляло с $ 50 млрд. за последната една година. Петима души са напуснали редиците на "доларови милиардери".

Броят на милиардерите в Русия е намалял до 96 спрямо 101 през 2011 г. Общото богатство на 200-те най-богати през 2012 възлиза на 446,3 милиарда долара спрямо 498,6 милиарда през миналата година.

Най-богатият руснак е основателят на холдинга "Металоинвест" Алишер Усманов.

Неговото състояние се оценява на 18,1 милиарда долара. В мартенската класация на "Форбс" за най-богатите хора на планетата Усманов е поставен едва на 28 място, но все пак носи титлата "най-богатият руснак".

Второто място е за миналогодишния лидер – председателят на борда на директорите на "Ново-Липецкия металургичен комбинат" Владимир Лисин. За една година неговото състояние се е стопило с почти 8 милиарда долара – от 24 милиарда през 2011 на 15,9 милиарда.

Загуби е регистрирал и генералният директор на "Северстал" Алексей Мордашов, който оформя първата тройка. Той е обеднял само с 3,2 милиарда долара и сега разполага с 15,3 милиарда.

В новата класация фигурират осем сенатори, девет депутати от Държавната Дума, двама ръководители на региони. Единствената жена в списъка е съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков Елена Батурина. Тя има 1,1 милиарда долара.

Бившият кандидат за президент Михаил Прохоров притежава 13,2 милиарда долара. Той се нарежда на седмо място.

Роденият в Узбекистан руски милиардер Алишер Усманов е вторият най-богат жител на Обединеното кралство. Той отстъпва само на Лакшми Митал.

Металургичният олигарх е втори по големина акционер във футболния клуб "Арсенал".

Алишер Усманов се прочу през 2007 г., когато „върна на Русия" колекцията от картини на виолончелиста Мстислав Ростропович и колекция анимационни филми от съветско време, които в началото на 90-те години на миналия век бяха купени от киностудии от САЩ.

Възходът на Усманов в бизнеса започва с разпадането на СССР и продължава успешно при управлението на президентите Борис Елцин, Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

От 1998 г. Усманов е част от ръководството на структурите на „Газпром“. От 2000 г. е генерален директор на „Газпроминвестхолдинг“, която се занимава със събиране на дългове от клиентите му или трансформирането им в собственост.

В Русия контролира влиятелния в. "Комерсант". През 2006 г. вестникът бе купен от бизнесмена Алишер Усманов. Сега издателската група издава в. „Коммерсант" и няколко тематични приложения и списания, сред тях „Власт“, „Пари“ и „Огоньок“.

Женен е за прочутата треньорка по художествена гимнастика Ирина Винер. Освен това Усманов на Съвета към руския президента за подготовката на Олимпиадата през 2014 г. в Сочи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    1 0 Отговор
    То бива лакомия ,ама такава е извън пътя.От милиардер да станеш милионер ,това само жените го правеха с мъжете си, а сега и кризата виж ти и милионите им може да изчезнат.Няма страшно ,ще ви изпратим консерви от домати и краставички да си пиете питието преди да фалирате на цяло.
  • 2 Mercedes-Benz

    0 1 Отговор
    От цялата класация да виждате някой от тия да е с руска фамилия? Всички са с еврейски!
  • 3 ...........

    1 0 Отговор
    "Кризата удари и руските милиардери"
    И какво им е станало -станали са милионери.Голяма работа.
  • 4 бурлак

    1 0 Отговор
    ужас! как ли ще я понесат тая криза?!