Last news in Fakti

20 Март, 2019 22:11 9 716 20

ДНК разкри самоличността и професията на Джак Изкормвача

  • джак изкормвача-
  • днк-
  • самоличност-
  • бръснар-
  • убиец-
  • сериен убиец-
  • окървавен шал

Изследователи са анализирали кръв и сперма от шал, намерен до последната жертва на прочутия убиец

ДНК разкри самоличността и професията на Джак Изкормвача - 1
Снимки: shutterstock

Самоличността на Джак Изкормвача, известният сериен убиец от Великобритания, който избива по особено жесток начин жени в края на 18-ти век, може най-накрая е известна.

Анализ на ДНК, извършен от двама британски изследователи, идентифицира Аарон Козмински, 23-годишен полски бръснар и главен заподозрян по онова време, като вероятният убиец.

Изследователите са изследвали кръв и сперма, намерени върху шал близо до тялото на четвъртата жертва на убиеца — жена, чието осакатено тяло е открито през септември 1888 г.

Откритието е публикувано в Списание "Съдебна медицина".

Изследователи от Университета в Ливърпул са провели генетично изследване на пробата, за която отдавна се счита, че е от самия Джак Изкормвача. Те са стигнали до извода, че това е полякът Аарон Козмински.

ДНК разкри самоличността и професията на Джак Изкормвача

„За пръв път представяме системен анализ на молекулярно ниво на единственото оцеляло физическо доказателство, свързано с убийствата на Джак Изкормвача“, пишат авторите на изследването в “Journal of Forensic Sciences”.

„Намирането на два свързани профила върху едно и също доказателство засилва статистическата вероятност за крайната идентификация и подкрепя твърдението, че шалът е автентичен“, посочват те.

Окървавеният шал е свързан с двойното убийство на третата и четвъртата жертва на Изкормвача — Елизабет Страйд и Едоус в нощта на 30 септември 1888 г. в Уайтчапъл. Гърлото на Страйд е било прерязано, но останалата част от тялото ѝ е била почти непокътната — за разлика от повечето жертви на психопата.

Отдавна се смята, че Изкормвача, за когото се твърди, че убил между 5 и 18 жени, е бил прекъснат по време на своята „работа“, а след това продължил да си търси жертви. Час по-късно той накълцал Едоус и взел бъбрека ѝ като трофей. След това написал ужасяващото писмо „От ада“, в което твърди, че го е изял.

Сега ДНК тестовете посочват, че зад прозвището Джак Изкормвача се крие 23-годишният евреин, имигрирал от Полша — Аарон Козмински. ДНК-то от окървавения шал е било сравнено с това на негови живи потомци. Козмински е бил първият заподозрян от полицията, но тя нямала достатъчно доказателства срещу него.

През 1888 година Джак Изкормвача убива най-малко пет проститутки в района на Уайтчапъл. Убийствата са извършени по особено жесток начин и носят отличителния почерк на убиеца — той прерязва гърлата на жените и след това обезобразява до неузнаваемост телата и лицата им. Често вземал като трофей и части от телата им. Убийствата хвърлили в такъв ужас Лондон, че улиците се опразвали, когато паднел мрак.

За Козмински се знае, че през 1891 година е постъпил в психиатрия. Заболяването му било открито още през 1885 година. Той страдал от халюцинации, имал параноичен страх да не го хранят други хора, които го карало да взима и яде храна от земята, отказвал да се мие и къпе. Заради оскъдното си хранене бил в окаяно състояние години наред. През 1919 година тежал едва 44 кг. Починал същата година на 53-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    45 11 Отговор
    Размина му се на Путин! Като никога !
  • 2 Знам най много

    30 5 Отговор
    Не че искам да споря но гледах научно популярно предаване точно за джак и там се каза че всъщност той след първата жертва е вдъхновил още много хора да се правят на него и всъщност Джак не е точно един човек а поне 5 ти ма
    Въпросът обаче не е кой е последния Джак а кой е този първия джак който ги е вдъхновил ? ....
  • 3 Тъй Тъй

    43 3 Отговор
    Борис Джонсън сега ще излезе и ще опровергае експертите, като каже, че зад тези убийства стои Русия.
    П.П.
    На Джонсън прическата изглежда така, все едно Козмински го е подстригвал.

    Коментиран от #6

  • 4 Значи все пак

    43 0 Отговор
    Мустакатият австрийски бояджия е бил прав...
  • 5 Няма начин козмински

    22 1 Отговор
    Да не е свързан и с Русия. Затова-санкции....
  • 6 Паток

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тъй Тъй":

    .....със сатъра! Ха,ха !
  • 7 гнида

    5 0 Отговор
    Ето това е най-разкритата личност в света .... Пукнаха го от разкриване години на ред ........
  • 8 Мдааа

    16 0 Отговор
    Аарон Козмински... Фамилията му полска, ама името му - не е баш. Но обяснява много неща. Впрочем, краят май е не на 18-и, а на 19-и век, а?
  • 9 Песимист

    14 0 Отговор
    Мъчат се да свалят подозренията от кралския двор , които са доста тиражирани .
  • 10 Гяволето

    11 1 Отговор
    Да не би да е Винету Козловски?

    Коментиран от #13

  • 11 vasik atanasova

    4 0 Отговор
    по едно време се говореше че е бил жена

    Коментиран от #12

  • 12 Дий

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "vasik atanasova":

    А ти бил ли си жена?
  • 13 Голям прос

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гяволето":

    С дългото и дебелото досие ли😁
  • 14 Onq s motikata

    4 0 Отговор
    Да го арестуват.Нищо че са минали 100 г. от както е починал.
  • 15 Кольо Ингилиз

    11 0 Отговор
    Да се наложат санкции на Полша и Израел !
  • 16 Alpha_Lone_Wolf

    10 0 Отговор
    Щом е евреин значи е истина...
  • 17 Юда

    8 0 Отговор
    Какъв поляк ?! Евреин живеещ в Полша .
  • 18 Борис

    6 1 Отговор
    Колко трябва да си прост за да напишеш,че човек с име Аарон е поляк...хахахаха...това го могат само тъпите англичани. Това е хазарски евреин който е взел полска фамилия както е било прието тогава в Полша. Същите злобни хазари сега унищожават цели народи правейки се на евреи,с които нямат нищо общо.Просто само религия и то демоничен вариант.Талмуд-книгат за викане на дявола.
  • 19 белене за соросите

    7 0 Отговор
    Аарон, ето пак нищо ново под слънцето, еврейски изверг както преди така и сега, но сега в много по-големи мащаби с машата си НАТО
  • 20 Сорософоб

    5 0 Отговор
    Първо, той е вилнял в края на 19-ти век, а не на 18-ти, както пише в началото на статията. Второ, чичо Адолф е бил прав още преди да се роди даже...!