23 Март, 2019 17:58 58 444 21

Тези симптоми говорят за рак на червата

  • тънки черва-
  • дебело черво-
  • черва-
  • стомах-
  • корем-
  • рак-
  • проблем
Тези симптоми говорят за рак на червата - 1
Снимка: Shutterstock

Ракът е общо наименование на група заболявания, свързани с анормален растеж на клетките, които могат да се разпространят в други части на тялото.

Не всички тумори са ракови – доброкачествените са такива, които не се разпространяват в други части на тялото. Но например рак на дебелото черво, ректален и колоректален рак са видове рак на червата.

Симптомите на рак на дебелото черво могат да включват:

- кръв в изпражненията;

- постоянни промени в навиците на червата, като диария или запек;

- коремни болки или спазми;

- подуване;

- умора и слабост;

- загуба на тегло.

Важно е да отбележим, че много по-малко сериозни здравословни състояния могат също да причинят тези симптоми. В повечето случаи причината е нещо различно от рака.

Кога да отидем на лекар

Консултирайте се с лекар, ако всяка промяна в изпражненията продължи по-дълго от няколко дни. Дори незначителни промени, като запек или диария, могат да сигнализират за здравен проблем.

Ако се появят по-тежки симптоми, незабавно се консултирайте с лекар. Те могат да включват:

- кръв, слуз или гной в изпражненията;

- тежки коремни спазми или болка;

- тежка диария, която продължава повече от един ден;

- виене на свят;

- постоянна гадене или повръщане.

Когато посетите лекаря, той ще прегледа симптомите и историята на заболяването. Това ще включва въпроси относно честотата и последователността на симптомите.

Лекарят може да се нуждае от кръвна проба или проба от изпражненията, за да постави диагноза. Например, кръвен тест може да покаже възпаление в тялото или да помогне за отхвърлянето на определени диагнози.

Лекарят може също да поиска:

Тестване на изображения, като рентгенови лъчи, компютърна томография и ултразвук, които ще помогнат на лекаря да провери вътрешните органи за проблеми;

Ендоскопията включва поставяне на тънка тръба със светлина и камера надолу в гърлото и в стомашно-чревния тракт, за да се провери за проблеми;

Колоноскопията включва поставяне на малка тръба със светлина и камера през ректума, за да се провери за проблеми в дебелото черво.

Лечение

Лечението, разбира се, зависи от заболяването, което причинява промени в червата и стомаха. Ако няма лечение за основната причина, лекарят ще се стреми да облекчи симптомите и да предотврати прогресирането на заболяването.

Плановете за лечение могат да включват промени в диетата и начина на хранене, както и курсове на лечение, които могат да включват противовъзпалителни, имуносупресивни или антитуморни лекарства. Понякога се стига и до операции.

Работата на червата при всеки човек протича различно, а ако симптомите са временни и отшумят бързо, най-вероятно няма за какво да се притеснявате.

Въпреки това постоянните или сериозни промени могат да означават сериозен здравен проблем, особено когато се появят с допълнителни симптоми. Проблеми с щитовидната жлеза, цьолиакия и рак могат да причинят постоянни проблеми с червата.

Ако промените в червата продължават повече от няколко дни, консултирайте се с лекар. Незабавно потърсете медицинска помощ, ако откриете тежки симптоми като кръв или слуз в изпражненията, силна болка или спазми, упорито гадене или повръщане.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 766

    64 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петко":

    Всъщност въпросът е много сериозен. В последните години има бум на рака на дебелото черво и други гежки заболявания като болест на Крон и Урцелозен Колит. Причините са стреса, замърсената среда и най- вече химикалите с които ни тъпчат, от храните които ни продават.
    До като не се сблъскаш с проблема не обръщаш внимание, а той е много сериозен.
    За това не ругай момичето защото целта на подобна стотия е да накара хората да си направят изследвания и да вземат мерки. Няколко пъти лежах в болница за подобни проблеми и там се запознах с десетки млади хора, които бяха с цитираните от мен заболявания. Не случайно по цял ден рекламите са за лекарства свързани с стомашно-чревният тракт. - Не е шега ей!

    Коментиран от #6

  • 4 Смолата

    50 3 Отговор
    Безкрайно неправилно е симптомите, които се срещат при редица заболявания на гасто-интестиналния тракт да се спрягат директно с рак. Статията е повърхностна и по-скоро вредна, от колкото полезна. Всеки хипохондрик ще реши, че има рак след подобен материал. Изследвания за карценом на червата и стомаха се пускат винаги, но само, за да се отхвърли тази възможност и да се насочат усилията към намирането на истинския причинител - бактерия, протозой, хелминт, варици на червото, гъби и мнооого други. За това има специалисти, които са учили 6 год., после са специализирали още 3. Самодиагностиката по интернет ще трябва да почака още някое десетилетие.
  • 5 660

    16 8 Отговор
    АЛКОХОЛ, ЦИГАРИ, ОБЕЗДВИЖВАНЕ И ЛИПСА НА КУЛТУРА НА ХРАНЕНЕ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА РАКОВЕТЕ . . . . АЛКОХОЛА И ЦИГАРИТЕ ПРЕЧАТ НА МОЗЪКА ДА КОНТРОЛИРА ОРГАНИТЕ, ВРЕДНАТА ХРАНА /ЛИПСА НА ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА/ ГИ ДОВЪРШВА

    Коментиран от #9

  • 6 ВЪЗРАСТЕН

    6 15 Отговор

    До коментар #3 от "766":

    И ТИ КАТО ТОЯ АВТОР ЦАПАШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ, ВСИЧКИ ТЕЗИ ИЗРЕДЕНИ АНОМАЛИИ СИ ГИ ИМАШЕ ОЩЕ 70години ! НА КОЙ КАКВОТО МУ Е ДРАСНАТО, ВСИЧКО ДРУГО Е БЛЯ БЛЯ !
  • 7 Alpha_Lone_Wolf

    10 6 Отговор
    Идеална статия за хипохондриците, четеш в нета и се лекуваш докато се разболееш!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не ти вервам

    27 7 Отговор

    До коментар #5 от "660":

    Дядо ми пушеше по два пакета 'янтра' и пиеше по двеста грама ракия и по половин кило вино всеки ден и умря на 89г. щот си счупи кракът и се залежа!

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 vasik atanasova

    11 1 Отговор
    браво намери за кво да пишеш
    ей много сте умни бре
    човек още сутринта като стане и айде тоз убит
    там умрели от катастрофи
    а тука за рак на червата
    е мерси деня ми ще е супер
  • 12 Емил

    1 3 Отговор
    не ти вервам-Глупако дядо ти е едно от изключенията-не се ли ограмоти човек здравословно-господ да му е на помощ-сол,захар,цигари,алкохол,вредни храни-всичко това ограничено до максимум
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бат Мишо

    9 3 Отговор
    Верваш му не верваш Емо ТВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО и прадядо умря на 106 и дядо на 90 и пиеха с медника вино и ракия и пушеха на ръка свити цигари БЕЗ ФИЛТЪР И УМРЯ ДЯДО СЪС ВСИЧКИТЕ СИ ЗЪБИ В УСТАТА - просто насело няма лекар нито зъболекар И ДО ДНЕС а те не бяха напускали селото -освен да идат на 2-3 войни ....АМА СИ ГИ ПРОИЗВЕЖДАХА САМИ И ЯДЯХА КОТО СА ПРОИЗВЕЛИ -Ти яж ГМО та , пуши отровен при преработката тютюн и алкохол , яж палмово масло вместо мляко , яж месо с оцветители и лепило за месо ПЪК ХОДИ НА ЛЕКАР И СЕ ПРЕГЛЕЖДАЙ КОООООЛКОТ ИСКАШ ПОСЛЕ - И ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ЩЕ ТИ ПОМОГНАТ - има да чааааааакаш - хеле некадърниците останали в бълхария -вчера видях кък 1 жена почина в коридора на пирогов ,където я изтърси линейката И ТАКА ПУКНА БЕЗ ДА БЪДЕ ПРЕГЛЕДАНА- ко щеш пуши ко щеш недей се си го надул кавала щом си в бг където контрола на храните и питиетата е НУЛЕв и пристига ЦЕЛИЯ СВЕТОВЕН ТРАШ да го папаш
  • 15 Бат Мишо

    6 2 Отговор
    Ей ся тес зелени салати по БИЛИ и тн дет си мислиш че ядеш ПОЛЕЗНО кът не пушиш и пиеш ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ТИ НАБИВАТ ТОЛКОС ОТРОВИ колкот дядовците не са поглъщали с 30 годишно ДЪНЕНЕ НА РАКИЯ .....имаш ли абер ко ядете у софето И ЧЕ НЯМА НИЩО ОБЩО с тва в градината ми ....имаш ли идея че кът ми напраят супа в софия НЕ МОГА ДА ПОЗНАЯ ВКУСА че е пилешка и на салатата се едно ям ГУМА щот съм свикнал на кокошана от двора и салата от лехата -
  • 16 МАНГАЛ

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "не ти вервам":

    ЖИВ ТРУП АЛКОХОЛИК
  • 17 Бат Мишо

    7 0 Отговор
    Имаш ли идея че кът отидех с буса с половин тон месо във фирма Марио дет плющите цела сф месо оттам ,излизах със тон и половина колбаси кът мена през 2 цеха за осоляване и оцветяване и т н ОТ 1 ТОН излизам с ТОН И ПОЛОВИНА МЕСО .....пушиш ли не пушиш ли моето момче РАЗНИЦУ НИХТ ....а за бърза помощ и спешното и за лекарите в бг сам ще се убедиш като опреш и забараш меча - аз ходих с баба леля и тате ЗА ЧОВЕК ТЕ НЯМАТ а камо ли рак да идеш - И КАТО ТИ ГО ДИАГНОСТИЦИРАТ И ЛЪЧЕТЕРАПИЯ И ХИМИОТЕРАПИЯ знаш ли къф е резултата мойто мче - че с тях живееш 6 месеца - А БЕЗ ТЯХ 2 год
  • 18 Бат Мишо

    6 0 Отговор
    ИМАШ ЛИ ИДЕЯ ЕМО мойто мче , че 1 доброкачествен тумор капсулиран ,може да стане злокачествен при биопсията , защото при нея нарушават капсулата където се е калцирал И ЧЕ НИКОГА НЯМА НИКОЙ ДА ТИ ГО КАЖЕ щото им е по мажно да земат от касата кинтата за биопсията ти МА КО ЛИ СЕ чудя кът сте останали само кухи лейки в държавата и гласувате за Сужук бей и Апартамент ага да ви клатуркат те и електората им и мълчите кът РАЯ
  • 19 Бат Мишо

    3 1 Отговор
    Хората във франция живеят 500 пъти по добре от вас И ЗАПАЛИХА ПАРИЖ за правата си - вие мълчите кът си купуват къщи в испания и апартаменти за парите на кучешки колиби ...ИМАТЕ ЛИ ИДЕЯ АКО Цв Цв го напрай тва във Франция че НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЗАТВОРА - ако въобще стигне дотам и не го разчекне народа на улицата .... или ако им продават боклуци в магазините - АЙ ИДИ ПРОДАЙ ПАЛМОВО МАСЛО в Париж де ,да видиш КЪК ЩЕ ТИ СКЪСАТ РИТАНКИТЕ
  • 20 Бат Мишо

    6 0 Отговор
    До 766 и кът лежа 100 пъти в болницата българската за стомашния тракт ОПРАИХА ЛИ ТЕ че ми е интересно или откри че на 2 рия ден ти свършила пътеката и те изритват ,кът мене от кардиото в Пирогов
  • 21 Фармацевтичната компания

    4 0 Отговор
    Постоянно в рекламите ти набиват хапчета, хапчета, хапчета и кредити,кредити, кредити Само за докторите трябва да работиш и те нямат насита!!!