25 Март, 2019 14:55 19 451 32

Защо на леките жени им викат "шафрантии"?

  • шафрантия-
  • лека жена-
  • дума-
  • теория-
  • шафран-
  • произход

Има редица теории за произхода на думата

Защо на леките жени им викат "шафрантии"? - 1
Снимка: Shutterstock

Съществува една доста интересна думичка, за която почти всеки българин е чувал или дори използвал. Тя често се използва в негативен смисъл както от жени за жени, така и от мъжете по адрес на дамите.

Става въпрос за думата шафрантия. Но от къде произлиза тази дума? От думата шафран. Но как точно от подправката шафран се стига до "лошата" дума шафрантия?

Първата теория е, че думата шафрантия идва индиректно на Михай Шафран - унгарски емигрант от епохата преди Освобождението, който бяга след унгарската революция от 1848-1849 година и се заселва в Шумен. Той свирел на цигулка и флейта. И през 1881 основал първия български оркестър, съставен от учители, занаятчии и търговци.

Според една от теориите Михай Шафран бил поставил в Шумен театрална постановка, в която участвали за първи път жени, понеже преди това всички роли в театъра се изпълнявали от мъже. Това възмутило шуменската общественост и жените с непристойно поведение били наречени шафрантии.

Тази теория обаче е доста спорна и предизвиква много сътресения в обществото.

Първо, Михай Шафран е бил музикален новатор, а да се свърже името му с жени в театъра е нелепо. Вместо да се свързва с музиката, в която е пионер, или пък да се върже с това, че променя културния живот на Шумен, а после и на Одрин, а се свързва с нещо толкова елементарно и неприятно. Би трябвало "шафрановците" да са музикантите, неговите последователи.

Друго, което оборва въпросната теория е, че жени по театралните сцени има от 1700 година. И това отдавана не се е считало за непристойно, нито в Европа, нито в Русия. Затова и шуменската общественост, която ходила на театър, едва ли е имала лошо мнение за това, че на сцената се качват жени актриси. Така че тази теория малко куца.

Втората теория е свързана с името на някой си мосю Шафран, който имал кабаре в София в края на по-миналия век, а работещите там момичета имали леко поведение. Софиянци наричали леките жени шафрантии, уточнява Дарик.

Тази е малко по-солидна теория. Кой точно обаче е този господин Шафран? Данни за него няма. Той е градска легенда, която интернет преповтаря като историческа истина. Какво е първото му име, къде се е намирало кабарето му, има ли запазени плакати? Не се знае нищо за това.

Тук идва ролята и на известната подправка шафран, която се използва широко в индийската кухня. Шафранът се добива от шафрановите минзухари, а освен подправка той също така е и оцветител. Оцветява в жълто. Дори един от жълтите нюанси носи името шафран.

В началото на 15 век редица европейски страни приемат закон, според който проститутките трябва да носят отличителен белег. Той не се спазва повсеместно, но във Виена, Севиля, Венеция и по повечето средиземноморски европейски пристанища проститутките носят такъв белег. И той е кърпа или шал в жълт цвят. Жълтият шал е бил белег на проститутката. А жълтите си шалове проститутките оцветявали именно с шафран. Шафрановата боя е била символ на платената любов.

Така че въпросният мосю Шафран е бил най-обикновен сводник, който вероятно е получил прякора си от шафрановия шал, който неговите момичета е трябвало да носят.

Ето как "шафрантията", тоест пристанищната проститутка, е жената с жълтия шал. Оттам всяка лековата дама се нарича така, дори да не е професионалистка. Шафрантията в крайна сметка означава чисто и просто проститутка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    45 3 Отговор
    ..или коври? :)
  • 2 Сюлейман

    28 4 Отговор
    Майка ми има 10 шала, всичките жълти на цвят.
  • 3 Boxer

    35 4 Отговор
    Не лоша дума, особено в сравнение с феминистка ;)
  • 4 преди и сега

    62 7 Отговор
    Днес на най-леките от третия пол им викат герберасти ! Продават се за всичко !
  • 5 Лорчето

    28 5 Отговор
    Изкефи ми тази статия, прочетох я с удоволствие, научих нови неща, хубаво е, че не съм от жълтите шалчета, но харесвам жълти обувки....!!!
  • 6 Философа

    21 7 Отговор
    Шафрантия идва от мерудията,, Шафран" демек пикантна жена!
  • 7 Слънчицето на сайта...!!!

    4 10 Отговор
    Мога да кажа във връзка със статията и с мен, някой недостоен лицемер, гледа да ме направи,, шафрантия,, като тези...! За всеки от тези коври, мога да напиша по цял роман, но на хората няма да им интересно за такива да четат, дето не стават за нищо, а се мислят за нещо...!!! Разберете го най сетне ромките, без богатство не може, но то не е всичко на този свят...!

    Коментиран от #13

  • 8 Герчек

    21 4 Отговор
    .ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКО ЖЕНИ ГОВОРЕЩИ НА АЗ И ТИ КОИТО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ СЪС СЯДАНЕТО , СТАВАНЕТО И ДИАЛОГА ПОДОБЯВАЩА ЗА ЖЕНА СЕ НАРИЧАТ ШЪРФЪНТИЯ . ( ЖЕНИ НЕГОДНИ ЗА СЪПРУГА). В ЮЖНАТА НИ СЪСЕДКА ОЩЕ Е ПО СТАРОМУ ЖЕНИТЕ САМО НА НАЙ - БЛИЗКИТЕ СИ РОДНИНИ СЕ ОБРЪЩАТ С ТИ , И МНОГО ВНИМАВАТ СЪС СЯДАНЕТО СТАВАНЕТО И ДИАЛОГА С МЪЖЕТЕ .
  • 9 Радо

    26 2 Отговор
    Правете разлика все пак между лека жена и проститутка - проститутката го прави за пари, има даже и определена тарифа, а леката жена го прави за кеф, да си начеше ........, може и лека почерпка, но не е задължително.
  • 10 onq s konq

    4 19 Отговор
    мн полезна статия,защото осведомява КАК ДА НАРИЧАМЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ФРЕНСКИТЕ "ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ" в България...ако въобще се появят.
  • 11 Yavuz

    34 2 Отговор
    Думата "ШАФРАНТИЯ" идва от турската дума "ŞIRFINTI " - ШЪРФЪНТЪ и означава жена с ниско ниво сред обществото - УЛИЧНИЦА.

    Коментиран от #14, #25

  • 12 Истина

    11 5 Отговор
    ШАФРАН И САФРАН СА СДНО И СЪЩО ИМЕ НА РЪСТЕНИЕ ( ПОПРАВКА ЗА ХРАНИ ) МНОГО Е ЦЕННО В ТЮРКОГОВОРЕЩИ СТРАНИ . УНГАРЦИТЕ И ТУРЦИТЕ ИМАТ МНОГО ЕДНАКВИ ДУМИ ЩТОТО И ДВАТА НАРДА СА РОДНИНИ ТЮРКИ .
  • 13 Аман

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Слънчицето на сайта...!!!":

    От досадните ти коментари

    Коментиран от #15

  • 14 Анонимен

    20 6 Отговор

    До коментар #11 от "Yavuz":

    Хмм, уж турска дума, а пък в Турция за проститутка използват думата "Erdogan"...
  • 15 Мангаутата

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аман":

    Използват тази дума и като не ти харесва има врата...!!!!
  • 16 СТАЛИН

    23 2 Отговор
    НЕ ОМЪЖЕНИТЕ ЖЕНИ СА ШАФРАНТИЙ--ОМЪЖЕНИТЕ УРОСПИЙ.
  • 17 Българите само и само

    17 4 Отговор
    Да не признаят голямото наличие на турцизми които обогатяват езика са склонни да измислят какви ли ми не личности като мосю Шафран който избягал от свободната Европа и се домъкнал в поробена България, мосю Чаршаф, мосю Сандък, мосю Таван, мосю Чекмедже, мосю Чирпан, мосю Каракачан, мосю Джамбаз и хиляди знайни и незнайни мосюта

    Коментиран от #30

  • 18 съдов лекар

    12 1 Отговор
    Каката на снимката не е такава. Нея я болят вените на краката и за това е в такава поза.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Знаем Лорче

    8 2 Отговор
    Не се ядосвай ,нормално е 🤣🤣🤣

    Коментиран от #22

  • 21 БАН

    8 2 Отговор
    Тази дума макар и рядко да съм я чувал, чел или използвал винаги е било шаВрантия с В. И съм си го обяснявал, че е, щото много шава ;) Шавлива :D
  • 22 И за тебе, кой не знае..!?

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Знаем Лорче":

    Знаем, вале, вале, вале...! Песен на Тошко, най добрия световен певец...!
  • 23 В коментарите има доста

    5 0 Отговор
    По-точни обяснения,отколкото в статията.
  • 24 Казват им такива...!

    4 0 Отговор
    Защото са такива...!
  • 25 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Yavuz":

    Мисля, че това е верният отговор на въпроса! Шафранът е бил по-скъп от златото, така че да боядисват шаловете с шафран не е достоверно. Може да са ги боядисвали в жълто, но със сигурност не е с шафран. Статията е подвеждаща.
  • 26 Хайл

    2 0 Отговор
    Какво означава "лека жена" има и 100 кг проститутки,и те ли са леки 😀
  • 27 Летящият холандец

    4 0 Отговор
    Леки им казват, защото са без мозък, независимо от цвят, религия, кг и.тн!Тъпо и упорито, като майка си...! 🤯
  • 28 гощо

    0 0 Отговор
    Има разлика! Проститутката го прави за пари! А кОврата се ражда такава,това да си кОвра е част от характера! На този тип жени им се подгъват крачетата от едно намигване само! Та горе изброените са били все платени момичета!
  • 29 7777

    2 0 Отговор
    За пръв път чувам проститутките да носили някога жълто. Червение фенери, Молен руж и т.н. Обличат всякакви ярки цветове но точно пък жълто не. Авторът си е упражнявал фантазията. Турския произход е най вероятен за думата шафрантия.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българите само и само":

    Георги Хуца с псевдоним Юри Венелин излиза от предпоставката, че "българският език е клон от руския" - цитатът е изваден от две писма до Васил Априлов и от тази грешна позиция ни "редактира" езика чрез своите научни трудове като „О зародыше новой болгарской литературы” (М., 1838), Венелин не прави речник или списък на изхвърлените думи, а директно въвежда славянски думи т.е. русифицира в някаква степен българската лексика. Трудно и почти невъзможно е тези изхвърлени думи да се издирят, те са "потурчени". Запазени са някои под формата на топоними, които сега се изхвърлят. Не е било никак лесно да се прекърши многоброен и славен народ като Българския.
  • 31 Мъж който няма нищо против да му крякат

    0 0 Отговор
    ....:::::: Специалист по секс и психика::::...
    _________________________________________________
    Ако не ми вярваш, ела и се запознай с мен и ми разкарай гадната орисия и я хвърли в боклука !
    _________________________________________________
    Учение за смирение :

    В живота и света на хората , както мъж може да посяга, така и жена може да посяга !
    Тва не значи че трябва да се трепем !
    За човек, който е казано - не го пипайте, не го докосвайте, може да ви стане нещо, а тва са само някакви измислици на хора, които са на мнение - човек щом като не е наред, значи така да си остане или така са смятали преди време !
    А това че един мъжки по9лов орган не влиза редовно във вагина и нечия уста на жена !
    Секса и любовта са две различни стихии!!!
    ____________________________________________________

    Коментиран от #32

  • 32 Позитивна енергия МОЖЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мъж който няма нищо против да му крякат":

    Предпоследното изречение не е завършено !
    ... жена , значи трябва да влиза редовно, тъй като ние хората не сме роботи, а хора с чувства и трябват позитивни успехи за в бъдеще , а не все провали !