Last news in Fakti

31 Март, 2019 08:34 3 477 15

Безвреден алкохол до 5 години ще излезе на пазара

  • алкохол-
  • дейвид нът-
  • вреда-
  • алкарел

Заместителят ще позволи на пиячите да се възползват от всички предимства на алкохола без нито един от недостатъците му

Безвреден алкохол до 5 години ще излезе на пазара - 1
Снимка: Shutterstock

Дори и най-пламенният почитател на бирата или виното ще се затрудни да каже, че алкохолът няма своите недостатъци, но скоро, благодарение на научна разработка, това може да се промени - ще остане само приятното опиянение без махмурлук и другите неприятни последствия, пише offnews.bg.

В продължение на повече от десетилетие ученият Дейвид Нът (David Nutt) от Имперския колеж в Лондон разработва синтетичен заместител на алкохола, който нарича "Алкарел" (Alcarelle). Нът твърди, че заместителят има потенциала да позволи на пиячите да се възползват от всички предимства на алкохола без нито един от недостатъците му - от махмурлука до свързаните с алкохола ракови заболявания.

Алкохолната напитка може да бъде сравнително безвреден начин да се отпуснете на парти или след дълъг работен ден, но поддържането на приятното опиянение, без да се губи мярка, понякога е трудно. Понякога, ако пийнете повече, може да направите нещо, за което после ще съжалявате.

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до неприятен махмурлук и интоксикация в краткосрочен план, и от сърдечни заболявания до различни видове рак в дългосрочен план - и това без дори да се брои възможността да развиете алкохолна зависимост.

По-добрият вариант

Нът смята, че може да проектира своята синтетична алкохолна молекула, така че да взаимодейства с тялото по начин, който избягва негативните странични ефекти.

„Ние знаем къде в мозъка алкохолът има своите „позитивни” и къде има своите „негативни” ефекти, и какви конкретни рецептори медиира това - Габа (гама-аминомаслена киселина), глутамат и други подобни като серотонин и допамин”, обяснява Нът пред The Guardian. "Ефектите на алкохола са сложни, но ... можем да се насочим към тези участъци на мозъка, за да постигнем това, което искаме".

Сега той работи, за да придаде на своята синтетична алкохолна молекула „пиков ефект“, който би попречил на пиещия някога да премине границата от леко опиянение до тежко пиянство. Освен това той го проектира така, че да няма никаква токсичност, като по този начин предотвратява здравните проблеми. „И разбира се, без махмурлук”, разказва той за The Guardian.

Крайната цел е да се произвежда Alcarelle и след това да се продава на компаниите - производители на алкохол, които да добавят Alcarelle към своите продукти.

Преди три години Нът основава стартъпа Alcarelle, за да направи тази визия реалност, а управляващият директор на компанията Дейвид Орен (David Orren) наскоро заяви за ирландския Examiner, че може да успее да приключи всички необходими тестове за безопасност и регулаторни изисквания в рамките на пет години.

Според анализатора на напитки Джони Форсайт (Jonny Forsyth), ако Нът и екипът му успеят да усъвършенстват синтетичния си заместител на алкохол, има голяма вероятност алкохолната индустрия наистина да приеме продукта, вместо да го разглежда като нова конкуренция.

"Промишлеността все повече инвестира в алтернативи на алкохола", коментира той пред The Guardian, добавяйки, че "ако е лесно да се прикрие вкуса, мисля, че има голям шанс."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кмн1

    15 2 Отговор
    ЗА КАКВО МИЕ ЩОМ Е БЕЗВРЕДЕН
  • 2 Ивайло

    16 2 Отговор
    Съсипахте тая държава ей
  • 3 Слънчицето на сайта...!!!

    2 4 Отговор
    Цял живот алкохол и още нещо, вреден, безвреден, всичко. вътре...!!!

    Коментиран от #8

  • 4 ГОСТ

    6 2 Отговор
    Е....ЧЕЕ ТО И СЕГА ГО ИМА....ВЪВ ВСЕКИ СУПЕРМАРКЕТ В АНГЛИЯ ИМА БИРА 0 % АЛКОХОЛ.....

    Коментиран от #5

  • 5 Гостувай

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГОСТ":

    Ма не лови, а ние искаме да лови!
  • 6 bot

    18 0 Отговор
    Нещо като електронните цигари но още по безмислено.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А що ти трият

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Слънчицето на сайта...!!!":

    Коментарите ку ку

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мани беги

    14 2 Отговор
    Вегани, джендъри, електрически коли, електронни цигари, безвреден синтетичен "алкохол", герберасти...... на къде върви този свят, на къде... ????
  • 11 Куку

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "А що ти трият":

    И твоите трият....!
  • 12 Пешо

    2 0 Отговор
    Тъпизъм. Бля-бля.
  • 13 7777

    0 0 Отговор
    Измислил е някаква нова дрога и се опитва да я узакони. Безвреден бил, ако те прави зависим каква полза.
  • 14 Радо

    2 0 Отговор
    Аз пия само полезен алкохол - домашна ракия и домашно вино, не виждам никакъв смисъл да се наливам с безвреден алкохол.
  • 15 Plovdiv

    2 0 Отговор
    Те на времето и Нутрасуит и Кенди уж бяха безвредни, за да се окаже, че са по-вредни от захарта. Нищо синтетично не може да е по-добро от естествения природен продукт и тия с "безвредния" алкохол, както и другите като тях, заслужават разстрел!!!