2 Април, 2019 15:47 5 565 6

Ядките превръщат мозъка ни в "супермозък"

  • ядки-
  • здраве-
  • мозък-
  • хранене-
  • полезно-
  • изследване-
  • полезни вещества

Те са богати на полезни мазнини, минерали и антиоксиданти, които влияят добре на много функции и процеси в човешкото тяло

Ядките превръщат мозъка ни в "супермозък" - 1
Снимки: shutterstock

Отдавна е известно, че ядките са сред храните, които мозъкът ни предпочита. Те съдържат белтъчини, много фибри и добри мазнини, които действат като бърза енергийна инжекция и стимулират мозъка да работи по-добре и по-дълго. Освен това в ядките се съдържат големи количества витамин Е, който е ключов за способността ни да обработваме информация.

Сега, група австралийски учени не само потвърждават благотворното влияние на ядките за мозъка, но също така установяват, че изяждането на две супени лъжици ядки дневно подобрява функционирането му с до 60 % и то при по-възрастни хора.

Това е лесен начин да бъде забавено естественото отслабване на когнитивните способности, уверява ръководителят на изследването д-р Минг Ли.

"Макар и да няма лечение за възрастовия спад на когнитивните способности и развитието на невродегенеративни заболявания, промените в храната могат да са полезни за възрастните хора", казва още д-р Ли, цитирана от британският вестник Mirror.

Ядките превръщат мозъка ни в "супермозък"


Причината за появата на този ефект остава неясна, но според специалистите той може да е свързан с противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на ядките.

"Ядките са известни с високото съдържание на полезни мазнини, протеини и фибри с хранителни свойства, които могат да намалят холестерола и да подобрят когнитивното здраве", обяснява д-р Ли.

Екипът от учени е проследил какъв ефект е оказала редовната консумация на ядки върху 4822 доброволци на възраст над 55 години.

Резултатите показали, че мозъкът на онези, които редовно приемали по повече от 10 гр. ядки на ден, е в много по-добра форма, отколкото на останалите. Те разсъждавали и мислели по-добре, съобразявали по-бързо, а паметта им е станала по-силна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    7 2 Отговор
    Аз ядките много ги уважавам...с Червено Джони много харча....и ми се отразяват много добре на мозъка забелязвам!!!!
  • 2 Лорчето

    9 2 Отговор
    Ясна е работата, аз се чудех защо така.... започвам всеки ден консумация, но са много скъпи, не стават за моя джоб.... пак артисвам.......!!!
  • 3 Дон Тони

    8 1 Отговор
    МОЗЪКЪТ АКО НЕ СЕ "ПАНИРА" ОТ ЦИГАРИТЕ СИ РАБОТИ ПРЕКРАСНО, ЗНАЕ КОГА Е УМОРЕН И КОГА МОЖЕ ДА БЪДЕ АКТИВЕН, ПУШАЧА НЕ ЗНАЕ ДА ПОЧИВА, ТОЙ КОГАТО Е УМОРЕН ПАЛИ ЦИГАРА, ВМЕСТО ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИ И РЕЛАКСИРАЩИ ДЕЙНОСТИ, ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ И ТН.
  • 4 гост

    6 5 Отговор
    Ядките, с изключение на местните у нас, са пълни с химикали и отрови, така че може да ти докарат по-скоро канцерогенен шок отколкото да ти повишат когнитивната дейност. Освен това са с много наситени мазнини, които ако не изразходвате ще натрупате в неподвижната задна част, седейки, мислейки, интеликтуалствувайки.
  • 5 арджентата

    6 0 Отговор
    Така е! Ламите в Тибет консумират основно ядки... Бих добавила като важни сусама , лененото семе / особено при стомашно-чревни проблеми/ и чиа-та.. Най-великият лечител е природата - има лек за всичко, без " негативна реакция "...
  • 6 Ядките на кака

    3 0 Отговор
    Най полезни