Last news in Fakti

5 Април, 2019 16:46 3 733 15

7 американски града могат да изчезнат до края на века

  • градове-
  • стихии-
  • америка-
  • сащ-
  • изчезнат-
  • разрушения-
  • природни стихии-
  • климатични промени

Климатичните промени заплашват все по-сериозно цивилизацията ни

7 американски града могат да изчезнат до края на века - 1
Снимки: shutterstock

Няма град по света, който да е защитен напълно от природните бедствия и катаклизми, които все по-често връхлитат различни точки на планетата ни. Някои селища обаче, са изложени на по-голям риск в сравнение с други заради местоположението си и климатичните промени, които се случват все по-бързо и оставят все по-осезаема следа.

Тъй като нивото на океаните продължава да се покачва всяка година, ниско разположените крайбрежни градове са застрашени от по-опустошителни наводнения, които разрушават цялата създадена инфраструктура и излагат на риск човешкия живот.

Някои градове биха могли да станат жертви на наводнения от 1,80 метра до 2100 година.

Националната администрация за океаните и атмосферата прогнозира, че нивото на морската вода ще се повиши с около 3 метра, ако емисиите на вредните газове продължат да нарастват. Тези числа са средни, което означава, че някои места ще се сблъскат дори с по-високи нива на морското равнище. Според най-лошия сценарий има градове, които могат да изчезна, ако бъдат изцяло потопени от водата.

Въпреки че, знаейки тези прогнози, градовете могат да изградят инфраструктура и бариери, които да ги защитят, времето е недостатъчно.

Изданието Business Insider дава прогноза, според която следните 7 града са изложени на най-голяма опасност от наводнения:

7 американски града могат да изчезнат до края на века

Ню Орлиънс, Луизиана

Най-големият град в щата Луизиана все още не може да се възстанови от урагана Катрина през 2005 година. Местоположението на Ню Орлиънс до делтата на реката го прави уязвим към наводнения. Там има райони, които са разположени на 4,50 метра под морското равнище. Голяма част от земята на града вече е потопена от водата. Проучване на НАСА от 2016 година е установило, че някои терени на Ню Орлиънс потъват с около 6 сантиметра годишно. Ако този темп продължи, те ще бъдат покрити от вода до 2100 година.

7 американски града могат да изчезнат до края на века

Маями, Флорида

Морските нива в града се покачват достатъчно бързо, за да нанесат щети върху домовете на хората. Доклад на Съюза на загрижените учени от 2018 г. твърди, че 12 000 жилища в Маями Бийч са в опасност от хронични наводнения през следващите 30 години. Това е най-голямата от всички крайбрежни общности, а стойността на инфраструктурата ѝ се равнява на $6,4 милиарда. Един на всеки четирима жители в окръзите Маями-Дейд и Броуард ще бъде потърпевш от наводнения в периода 2010-2100 година. Дори морското равнище да нарасне съвсем малко, за да оцелее градът, трябва да увеличи височината на инфраструктурата си.

7 американски града могат да изчезнат до края на века

Хюстън, Тексас

Подобно на Ню Орлиънс, Хюстън потъва с 6 сантиметра на година. Основната причина за това е прекаленото изпомпване на подпочвени води, което създава промяна в налягането и обема на земните маси и те потъват, пише money.bg. Това прави града по-уязвим от наводнения, като тези по време на урагана Харви, който е повредил близо 135 000 домове и е изселил около 30 000 души. Тъй като Хюстън не е крайбрежен град, е малко вероятно той да бъде унищожен само от повишаването на морското равнище. Но увеличаването на броя на бурите и ураганите в съчетание с ниската надморска височина и потъващия терен, може да остави части от града под вода. 7 американски града могат да изчезнат до края на века

Атлантик Сити, Ню Джърси

Градът е бил доста потърпевш от крайбрежни наводнения. Ураганът Сидни нанася големи щети, като през 2012 година оставя 70%-80% от града под вода. На някои места, за да се евакуират, жителите е трябвало да преминат през над 2 метра вода. Атлантик Сити е едно от най-уязвимите селища в САЩ щом става дума за наводнения. Изследвания на Climate Central сочат, че в следващия век 37 000 души са изложени на риск от такива.

Бостън, Масачузетс

Бостън няма да бъде залят от наводнения до 2100 година, но определено няма да остане такъв, какъвто е сега. Доклад на Zillow от 2016 г. е установил, че 1 от 6 жилища ще бъде потопено до 2100 година. Според него има вероятност градът да претърпи поне едно наводнение от 2 метра до 2050 година.7 американски града могат да изчезнат до края на века

Чарлстън, Южна Каролина

Прогнозите за Чарлстън са още по-неблагоприятни. През следващите 100 години хората, потърпевши от наводнения, могат да са 64 000. Преди повече от десетилетие прогнозите на учени са, че 77% от града ще остане под 3 метра вода до 2050 година.

Вирджиния Бийч, Вирджиния

Вирджиния Бийч се намира на пресечката на залива Чесапийк с Атлантическия океан. Заради покачването на морското равнище и двата водни обекта могат да доведат до наводнения по време на голяма буря. Районът вече се е сблъсквал с тежки природни бедствия, когато ураганът Флоренция потопи града.

7 американски града могат да изчезнат до края на века


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    31 11 Отговор
    А късмет де. Жалко ,че няма да съм жив да го видя.
  • 2 Алфа Ромео

    32 10 Отговор
    Ние се надявахме цялата да изчезне...
  • 3 Морук

    23 10 Отговор
    Дано да са 70 о по скоро само да ги поизплакне,та жив краварина да не остане
  • 4 Киро

    31 12 Отговор
    САЩ до 20-30 години няма да съществуват ама както и да е.То и със България е същото.
  • 5 Путин съм

    24 10 Отговор
    Цяла Америка ще изчезне до края на века

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 AmiX

    19 7 Отговор
    И америка аконизчезне супер ще е 😁
  • 9 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Tiffff":

    Кирил спокойно ,недей са пеняви излишно!
  • 10 Петко

    15 5 Отговор
    И после нямало господ, има той бави , но не забравя
  • 11 Начо

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "Путин съм":

    Надай се к.ре на пияна жена.рашастан е пътник,разпада е неизбежен
  • 12 Гост

    13 2 Отговор
    Хайде стига с тези простотии и лъжи! Само като прочета това и ми се повдига: Публикувано във факти.бг: "Националната администрация за океаните и атмосферата прогнозира, че нивото на морската вода ще се повиши с около 3 метра, ако емисиите на вредните газове продължат да нарастват.... Изданието Business Insider дава прогноза..." Всичко е само за пари и на никой не му пука за истинските заплахи за планетата ни, а това са свръх популацията на неуки негри по света и изсичането на дърветата. Емисии, акцизи, простотии - кожодери!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 USA 🇺🇸❤️

    1 0 Отговор
    Това е ужасно!!! Дано да не се случи никога! Само не и Америка! Не го пожелавам на никоя държава, най-малко на моята любима - САЩ.