Last news in Fakti

11 Април, 2019 12:43 5 962 25

Музиканти се отказаха от диригент заради Криско

  • диригент-
  • левон манукян-
  • криско-
  • разградска филхармония-
  • общ проект-
  • класическа музика-
  • рап-
  • криско и филхармонията-
  • трибют към българската музика

Левон Манукян отнесе множество негативни критики заради съвместния си проект с комерсиалния рапър

Множество негативни коментари, критики, обиди и дори псувни отнесе диригентът на Разградската филхармония Левон Манукян. Причина за това стана съвместният му музикален проект с рапъра Криско.

Скандалът избухна, след като Манукян публикува в профила си в социалните мрежи афиш на нестандартния концерт-спектакъл, с който популярния диригент ще направи национално турне заедно с Разградската филхармония и Криско. Тази колаборация, наречена "Криско и Филхармонията: Трибют към българската музика", съвсем очаквано и логично предизвика бурни реакции и полемики в интернет, а повечето потребители с мнение по темата изпаднаха в една от двете крайности.

Макар повечето потребители да изсипаха гнева си върху диригента и остро да разкритикуваха експеримента му, съчетаващ класическа и рап музика, се намериха и такива, които да го подкрепят и да заявяват, че критиците просто завиждат.

Певицата Рут Колева бе сред онези, които не приеха с възторг проекта. "Вече ще си тегля ножа“, написа тя в мрежата. Друг възмутен се оказа диригентът Найден Тодоров, който съвсем недвусмислено обяви: „Съчетанието е обидно за мен“.

"Убеден съм, че Криско ще изкара достатъчно кинти, че да може да е член на Музикаутор. Класическата музика, както знаем, си е доходоносно занимание. Особено ако подвикваш “дупе — баклава” върху 40-та симфония на Моцарт”, изрази мнението си за проекта и музикантът Венци Мицов.

„Криско killхармонията”, „Следващото е Джорджано с оркестъра и хора на БНР” и „Криско с филхармонията! Духовното извисяване продължава, народа процъфтява!” са само малка част от останалите коментари по темата, които могат да се прочетат в социалните мрежи.

Изненадващият спектакъл, който стартира от Варна, продължава към Бургас, Плевен и Добрич, за да акостира (или корабокрушира) в Пловдив в средата на лятото. На концерта Криско ще изпълни подбран репертоар от емблематични български поп и рап песни от последните 20 години под съпровода на класическите музиканти от филхармония "Проф. Димитър Ненов".

"Заедно с колегите ми поемаме риска да представим нашия нов и за мнозина вероятно неочакван проект. Мнението на хората, които ме оплюват, не ме интересува изобщо! Защото критиката е полезна, след като приключи дадено събитие, а не преди това!", категоричен е Левон Манукян.

Маестрото от години има афинитет към смесването на симфоничното звучене с различни музикални стилове. По този начин той провокира и себе си, и публиката. Неведнъж е правил съвместни проекти с български изпълнители и актьори, а най-голямата му провокация до този момент е дирижирането на рок — метъл изпълнители, пише в. "България Днес“.

"Само едно не разбирам — защо хора, които последните години не са стъпили на нито един мой концерт, стоят и изказват мнение за мои проекти. Изказват негативното си мнение и ме учат на морал! Защо?! Къде бяха, когато правих десетки концерти с музиката на Бортнянски и хор "Родна песен"? Къде бяха, когато направих "7-те последни думи на Христос на Кръста" от Хайдн? Аз поканих хората да видят нещо различно. Още преди да е започнало, някои вече имат негативно мнение", гневно обясни 37-годишният носител на десетки музикални награди.

200 музиканти са се отрекли от Манукян, след като той обяви, че ще прави концерти с Криско.

"За един ден останах без почти 200 души във фейса. Тъкмо се чудех как да се освободя, а то станало естествено. Жалко, разделих се с половината си колеги във фейса“, заяви диригентът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    15 2 Отговор
    Нима в Разград има филхармония?!?

    Коментиран от #19

  • 2 Иванчо

    18 4 Отговор
    Тая па Рут Колева ква е ?
  • 3 БИ БИ T KA

    12 1 Отговор
    ...все някакви незнайни герои, бъркащи оворенето по микрофона смузиката
  • 4 ДУПКАТА НА ГЕВРЕКА

    14 1 Отговор
    Щом Ганьо е про3 и хрантути разни псевдо-музиканти, от антимузикант нагоре, ще пъшка още дълго
  • 5 Batushka

    20 3 Отговор
    Криско е класика вече бе.....малките галфони мислят Моцарт за сирене...

    Коментиран от #16

  • 6 Щайнер

    24 1 Отговор
    Много ясно, че като смесиш нещата с чалга намирисва на цигански ценности
  • 7 сепукo

    13 1 Отговор
    Човекът има нужда от медицинска помощ. Отлагането й във времето заплашва обществото като цяло, тъй като има риск да се репродуцира музикалното му бездарие
  • 8 пипи дългото чорапче

    19 3 Отговор
    Е,единственото Добро е че разбрах че и в Разград имало филхармония.Бях чувала за Русе, Варна ама Разград с турското население обичащо Моцарт малко множко ми иде.

    Коментиран от #21

  • 9 Учен

    11 1 Отговор
    Ма какво се оплаквате?!

    Нали искате "старите структури" да се реформират, че иначе само сме ги хрантутили.
    Еми ЕТО - за да изкарват пари, класическите музиканти, филхармонии, хорове, ще подкарат кюрдските напеви и американските мутренски цвиленета на тема извратени оргии... Нещо такова, нали "там са КИНТИТЕ"!
    "Старчетата" от БАН може да зарежат "тъпите формули" и да вземат да правят ... какво, демонстрации за реклами на "перилни препарати" или вдъхновяващи "научни изследвания" като коя поза между двама с "мъжки" пол е най-най... баш както си е по стандартите на САЩ и Англия. И там има "КИНТИ".
    Боже, да бях умрял, ТУК да се не бях раждал!!!
  • 10 Емил

    7 2 Отговор
    Тоя с папагалското име да го пуснат за Папагено, ама без да си отваря устата!
  • 11 Окото

    16 1 Отговор
    Криско е едно недуразумение ....
  • 12 Bubbles

    5 8 Отговор
    Значи за безброен вече път се убеждавам, че по тъпо и ограничено същество от българина няма никъде на света!
    Щу рок и поп групи са пяли с цели филхармонии, та ако не ме лъже паметта и някои рапъри в щатите са го правили пък не съм чул някой да се възмощава.
    А в България Ганьо големия кОлтуровед веднага надига вой до небето, олеле чалгата унишожава държавата, вижте ни ние сме културата щото пееем поп/рап/рок, ама вижте ни ние сме по-голямата култура щото свирим класическа музика...
    а като ги погледнеш повечето от тия така наречени културници са пияници а някои дори наркомани ама се пишат на голямото добрутро.
    Как в една Сърбия и в останалите страни от бившата вече Югославия поп, рок, рап, класически и народни/фолк изпълнители пеят заедно на една сцена, нямат разнобой по между си, уважават се и пеят песните един на другиму?
    Как тука във Франция хората харесват българската и сръбската народна музика включително и това което в България се нарича чалга и го наричат хубава музика?
    Как дори префарцунените британци харесват изпълнители като Тони Стораро(да истински британци които не са стъпвали на балканите, но някак са чули за балканските ритми и изпълнители)?
    В щатите няма да споменавам че балканските ритми също набират популярност.
    Обаче в бай Ганя ве големия кОлтуровед и трябва да се дели, да плюе, да обижда...
    ...жалка работа!
  • 13 Вър-бук

    5 0 Отговор
    Ами нали криско си има пръчица?
  • 14 Йозеф

    11 0 Отговор
    Идват избори. Леб, бира и зрелища трябват на тоя изпръхнал народ. Подкрепям с две ръце и един крак проекта "Джорджано с оркестъра и хора на БНР", това ще бие по гледаемост всички сезони на Биг Брадър!
  • 15 Иво

    12 0 Отговор
    Манукянчоооо! КАК може , бе? КАК ?! Ти слушал ли си това недоразумение КАК пее/ или рецитира - както ти е удобно, така го приеми ? Нямам против експериментите, дори НАПРОТИВ! На самият мен са ми омръзнали дежурните програми на симфониците - с Моцарт, Бетовен - не че имам нещо против тях , но 50 години като слушаш САМО това, някак си омръзва! Но Криско? Това е повече от "таш.к"- и за музикантите, и за самата музика! А че той си е такъв / недоразумението /, това не го броим - то си е ЯСНО ! Но не прави тази гавра с колегите си !
  • 16 Иво

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Batushka":

    Batushka , те мислят Моцарт за шоколадови бонбонь-чета, или за бонбониерите...! До тук я докарахме с псевдо - политиците, псевдо- бизнесмените, псевдо - журналистите и всичко, което ни заобикаля - а то е ПСЕВДО - така им изнася на " хороводите ", дето дърпат конците на всичко и на всички - ТАМ , някъде зад високите дувари и метални огради с десетките камери и бодита....

    Коментиран от #18

  • 17 Диамантената ръка

    3 2 Отговор
    Отказали се от Манукян и веднага се записали при Криско.
  • 18 Славеят

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Иво":

    Стратегията за подмяна на истинските ценности продължава с пълна сила. Под формата на "новаторство" и "свобода" вече беше направен успешен опит за промяна на класическото семейство от мъж и жена, красотата беше подменена с нова "естетика" , а сега дойде време и на музиката под формата на "трибют"...Когато някой няма качества "да премери сили" с вечните стандарти, а суетността му е голяма избира да се нарича "новатор". Ами ще бъде интересно тези да направят един "трибют" на Бах. Да ги видим "какви майстори" са .
  • 19 Има, има,

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кълвач":

    ама свирят на зурли. Този диригент е за боклука, явно човека не става, а е и нагъл.
  • 20 Алфа Ромео

    8 1 Отговор
    Джуджето с фафлите опасно амбициозно и надъхано се оказа...
  • 21 Репертоар

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "пипи дългото чорапче":

    Там сигур само "Турски марш" дънят...

    Коментиран от #22

  • 22 свидетелско показание

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Репертоар":

    Симфоничен оркестър -Разград ( не е филхармония) бе създаден далеч преди 1989 г. Негов диригент беше Чимширов. Целта и задачата на оркестъра бе да отговори на държавната КУЛТУРНА ПОЛИТИКА за културно-образователна дейност на населението в този край и приобщаване на подрастващи ( деца и ученици) към този музикален жанр. Похвално е, че и досега този оркестър съществува, но издръжката му, очевидно вече е в духа на "новото време".
  • 23 Масон

    8 0 Отговор
    Класика и рок става , или с поп и диско. Но боклукчив рап и класика , ужас и помия.
  • 24 Гзт

    8 0 Отговор
    А тоз Криско се чуди как ,да намери публика .Че никой не слуша тъп рап вече особенно на нашите , Шишман рапърчета.
  • 25 Царица Косе

    0 0 Отговор
    Тоя Дриско пее по фалшиво аз и братята ми сме фенове на други певци.Сузанита е по уникална певица .Аз го наричам Дриско той ме ужасява.Криско пее клозетно.