Last news in Fakti

11 Април, 2019 17:54 37 067 51

Колега на Юрий Гагарин разкри кой е убиецът на първия космонавт

  • юрий гагарин-
  • алексей леонов-
  • колега-
  • космонавт-
  • убиец-
  • убийство-
  • смърт-
  • космос

Алексей Леонов е сред колегите на Гагарин от първия отряд космонавти

Колега на Юрий Гагарин разкри кой е убиецът на първия космонавт - 1
Снимка: БГНЕС

51 години след катастрофата с изтребителя МиГ-15, при която загина първият космонавт в света Юрий Гагарин и в навечерието на 12 април - годишнината от излитането му в Космоса, се появиха нови подробности за трагичната му смърт. Детайлите бяха разкрити от колегата на Гагарин в първия отряд космонавти - Алексей Леонов, който на 18 март 1965 г. стана първият човек, излязъл в открития космос.

Колега на Юрий Гагарин разкри кой е убиецът на първия космонавт
Снимка: Shutterstock

Леонов поттвърди пред тв "Звезда" разказа си, че към изтребителя МиГ-15, в който са били Юрий Гагарин и инструкторът полковник Владимир Серьогин, на форсиран полет се е приближил друг боен самолет Су-15. Летецът на Су-15 е прелетял на разстояние 10-15 метра със скоростта на звука от изтребителя МиГ-15. В крайна сметка самолетът на Гагарин се преобърнал от мощния въздушен поток.

Комисията, разследваща гибелта на пилотите, обаче стига до извода, че катастрофата е станала заради сближаването на МиГ-15 до метеобалон и рязкото му отклоняване, след което изпада в свредел и се разбива. 84-годишният Леонов обаче не се отменя от версията си за инцидента: „Видях разсекретен документ, който потвърждава (тази теза). Комисията е скрила истината, за да защити оцелелия пилот."

Колега на Юрий Гагарин разкри кой е убиецът на първия космонавт
Алексей Леонов/ Снимка: БГНЕС

Леонов отказва да разкрие самоличността му, но добавя само, че става дума за "достатъчно известен" човек, който днес е „стар и болен". „Вече не е тайна - става дума за небрежност и нарушаване на правилата на авиацията", обобщава Леонов. 29 тома с резултатите от разследването на катастрофата остават засекретени и това негово твърдение остава само хипотеза.

Бившият офицер от ФСБ, който е служил в Център за подготовка на космонавти през онези години, полковник Николай Рибкин има свое мнение за причините за трагедията на 27 март 1968 г., което е споделил в книгата си "Записки на космическия контраразузнавач". "Най-разпространената версия: МиГ-15 е изпаднал в критична ситуация (врязал се е в сонда, птица, отклонил се е от прелетял наблизо самолет) и се е сринал в свредел. Но летците са излезли от него и почти са извели изтребителя от пикирането. За това свидетелстват всичко: положението на задкрилките, работните пози на Гагарин и Серьогин, дори отсъствието в кръвта им на голямо количество адреналин. Това е доказателство, че те дори не са успели да се уплашат и са били уверени, че ще спасят машината и себе си. Но не им достига височина. Гагарин и Серьогин са били уверени, че под долния слой облаци има достатъчен запас от височина, но се оказва, че такъв няма", обяснява Рибаков. Според него основната вина за това трагично заблуждение на екипажа на МиГ-15, трябва да се търси в екипа, който е ръководел полетите във фаталния ден.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Звездан

    23 46 Отговор
    Глупости
  • 2 Пешо

    203 15 Отговор
    Гагарин е един велик човек.
  • 3 100 %

    65 81 Отговор
    КГБ са го убили заради ценна информация с която и разполагал.
  • 4 гост

    98 178 Отговор
    Просто са му затворили устата , щото иначе е щял да разкрие , че не е бил в космоса , за разлика от началниците си не си е падал по лъжи за "изпълнение на плана" !!!!

    Коментиран от #6, #21, #34

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Batushka

    82 106 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Така е ...Иво Инджев също е разследвал и се е оказало ,че руснаци НИКОГА не са напускали земята ...само американци...

    Коментиран от #11

  • 7 Бай Бай

    60 124 Отговор
    А дали Гагарин въобще е летял в открития космос или целия полет е чиста фикция, за да се каже че СЕСЕСЕР е първата космическа страна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Borislav Popov

    51 149 Отговор
    Абсолютно ясно е, че Гагарин не е летял в космоса. Колкото и да не им се иска на ба русофилските фекални отпадъци.

    Коментиран от #20, #22, #37

  • 10 Дискавъри Ченъл

    52 30 Отговор
    Всъщност след космоса, Гагарин почти полудява от огромната си слава , която го следва по петите. Започват да го разхождат , като мечка по целият свят , като посланик , на СССР и жива легенда. А освен това Гагарин е притежавал , невероятно излъчване , и жените просто са го обожавали , и той не им оставал длъжен . дори има и такъв куриозен случай , как скача от един прозорец на почивната станция , за малко да бъде хванат на калъп , и без малко да се пребие. Висшето съветско ръководство му забранява всички опасни неща , и го държи в стъклена рамка. забраняват му повече да мисли за космоса , а Гагарин е желаел отново да полети. забраняват му да лети на изтребител , а това за истински летец , е по лошо от смъртта . той започва неистово да пише жалби и телеграми до висшето ръководство , и да иска поне да лети на изтребител . чувствал се ненужен и непотребен. След много кандърми , му разрешават отново да лети , а и интереса към него вече е намалял - космонавтите стават много. Започва да лети , и пилотира без нормални и човешки инстинкти за самосъхранение.
  • 11 Mорук

    19 20 Отговор

    До коментар #6 от "Batushka":

    В Холивуд ли
  • 12 Истината

    29 10 Отговор
    Абе пич от толкова никове моя ли избра...ма не ми е приятно да ме забърквате във вашите платени коментари ...нито искам да участвам във бълвоча който пишете ...Аз съм българин...
  • 13 Истината

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Ако имаш малко съвест не пиши с моя ник и без това тук списвате 10 човека с 30 ника..знам го защото не пиша от вчера тук
  • 14 Запознат

    25 54 Отговор
    Не е издържал на лъжата която КПСС са му заповядали да поддържа, че е бил летял в космоса, американците и руснаците са се надлъгвали , а е пострадал един честен човек, който е смятъл да оповести лъжата и те са търсили начин да го убият, изглеждайки нелеп инцидент!
  • 15 Просто незнам

    47 6 Отговор
    Просто незнам,едни казват,че американците не са стъпвали на луната,други казват,че руснаците не са са метали в космоса .Според теорията на конспирацията няма космос...
  • 16 Мнение

    15 3 Отговор
    Аз пък си мислех, че се е ударил в китайски фенер... тука в БГ така бе засекретено навремето... На кое да вярваме?
  • 17 Вий

    11 4 Отговор
    Там ли бяхте да видите?
  • 18 Путкин

    21 40 Отговор
    КГБ му затвориха устата, защото никога не е бил в космоса!
  • 19 ЗЛОБЕН

    19 20 Отговор
    НЕ, НЕ ВСИЧКИ РУСКИ КОСМОНАВТИ СА ЛЕТЕЛИ В КОСМОСА САМО ЮРИ ГАГАРИН НЕ. КОГАТО ГОЛЯМАТА МУ ДЪЩЕРЯ ЕЛЕНА ГО ПИТА ЗА ТОВА КАК ИЗГЛЕЖДА ЗЕМЯТА ОТ КОСМОСА ТОЙ КАЗВА: НИКОГА НЕ МИ ЗАДАВАЙ ТОЗИ ВЪПРОС ЛЕНОЧКА. ПО ВРЕМЕ НА СТУДЕНАТА ВОЙНА НАДПРЕДВАРАТА ЗА КОСМОСА БЕШЕ ЖЕСТОКА. ДАЛИ ГЕРМАН ТИТОВ ИЛИ ДЖОН ГЛЕН Е ПЪРВИЯТ ЧОВЕК ЛЕТЯЛ ОКОЛО ЗЕМЯТА ЗА СЕГА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ. СЛЕД ТОЗИ ПЕРИОД ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ВЯРНО И ЗА СССР И ЗА САЩ.
  • 20 Обективен

    73 16 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Абсолютно вярно е че целият свят е признал че Гагарин е първият човек летял в космоса.Само нашите джендъри русофоби твърдят обратното.

    Коментиран от #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 РУС

    15 6 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    да го духаш , хомосексуалист
  • 23 Бат Мишо

    12 16 Отговор
    326742 % ЧЕ ГАГАРИН НЕ Е ПЪРВИЯ ЧОВЕК В КОСМОСА ...РЕДИЦА КОСМОНАВТИ ЗАПОЧВАЙКИ ИЗСТРЕЛВАНИЯ ПРЕДИ НЕГО СА ЗАГИНАЛИ без да се приземят живи от 59 г са започнали В Русия и провалите са се засекретявали .Има книга за тях и до ден днешен роднините им се борят за да се даде гласност и поставят паметни плочи ....Оценям вероятността в САЩ да е същото положението Н А МНОГО ВИСОКА ....Кът знаем че с много по елементарна машина кът самолета ЩУ НАРОД СЕ Е ПРЕТРЕПАЛ до първия успешно летял И ПРИЗЕМИЛ СЕ .....а пък баш с ракетите и ходенето в космоса И ПЪРВИТЕ ОПИТАЛИ И В САЩ И Русия ДАЙ УСПЕШНО ....ВЕРОЯТНОСТТА ЗА ТОВА Е НУЛЕВА ...ако имахте малко мозък сами ще се сетите. Бидейки самолета 500 пъти по прост от космически кораб ТРУПОВЕ НА ПЛАНИНИ до първия прелетял 6 км и кацнал жив АВА БУКВАЛНО ПЛАНИНИ трупове, докът се научат кое как ,елерони и тн докът вдянат кък да кацнат живи ....ПРОСТО Ю ГАГАРИН е първия КАЦНАЛ ЖИВ от космоса.ПЪРВИЯ КОСМОНАФТ е КУЧЕТО КУДРЯВКА - на вас пробутано като Лайка което НЕ Е истинското име на ПЪРВИЯ КОСМОНАФТ..Загинало е часове след старта от прегряване 1957 и лъжат с кадри заснети отпреди това че е живяло 5-7 дни....Специальная комиссия из ЦК и Совета министров не поверила, что Лайка умерла из-за конструкторской ошибки, и приказала провести эксперименты с похожими условиями на Земле, в результате которых погибло ещё 2 собаки[10].
  • 24 Бат Мишо

    16 16 Отговор
    ЕТО ИМЕНАТА на първите космонафти в хронологичен ред ПРЕДИ ГАГАРИН ....Сергея Шиборина (якобы погиб 1 февраля 1958 года), Андрея Миткова (якобы погиб 1 января 1959 года) и Марии Громовой (якобы погибла 1 июня 1959 года). При этом женщина-пилот якобы разбилась не в ракете, а испытывая прототип орбитального самолёта с ракетным двигателем. ПОКЛОН ПРЕД САМОЖЕРТВАТА ИМ В ОТКРИВАНЕТО НА ПЪТЯ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ
  • 25 Бат Мишо

    5 10 Отговор
    ПС извинявам се АКО ПРОПУСКАМ 6 имена на космонафти тъй като доказателсвата не са 100 проц Есть неподтвержденные данные и о том, что 14 октября 1961 года в СССР был осуществлен секретный групповой полет, который закончился трагически -неправильно сработала система ориентации, и корабль ушел в пространство... А в ноябре 1962 года радиолюбители из Италии поймали сигналы гибнущего корабля. Как полагают, эти сигналы - последнее, что успел передать на Землю космонавт Белоконь...
  • 26 Троцки

    5 10 Отговор
    Е нещо нормално болшевики с промит мозьци
  • 27 Бат Мишо

    5 8 Отговор
    Полностью подтвердив эти факты, бывший старший инженер-экспериментатор ОКБ-456 Михаил Руденко добавил, что эти летчики участвовали в так называемых суборбитальных полетах – то есть они должны были не совершать целый виток вокруг планеты, что впоследствии выполнил Гагарин, а лететь по параболе. Причем Ледовских, Шаборин и Митков были обычными летчиками-испытателями и не проходили никакой специальной подготовки… Еще одна трагедия произошла в мае 1960 года. Капсула с космонавтом, имя и фамилия которого пока так и остались неизвестными, по непонятным причинам изменила направление полета и ушла в космическую бездну...
  • 28 Бат Мишо

    3 10 Отговор
    В нем секретная запись переговоров главного советского конструктора Сергея Королева с космонавтом: "Земля. Давление нормальное". Через минуту тишины: "Я не слышу Вас, батареи отказали. Кислород. Товарищи, ради Бога, что сделать? Что? Я не могу. Вы понимаете? Вы понимаете?". Потом речь космонавта перешла в невнятное бормотание и исчезла совсем. По данным журналиста Аллена Хендерса, погибшего звали Александр Белоконев.
    Подробнее: https://www.m24.ru/articles/kosmos/11042014/42223?utm_source=CopyBuf
  • 29 Мишо

    9 8 Отговор
    От невъзпитаният език на русофобите, без да иска човек, ще ги отрече.
  • 30 А БЕ

    8 10 Отговор

    До коментар #20 от "Обективен":

    Прочети какво казва дъщеря му , а не пляскай простотии !

    Коментиран от #36

  • 31 незнайко

    5 9 Отговор
    Убиха го защото още тогава им казал, че е видял извънземен кораб !!! За да не излезе информацията след години е трябвало да бъде УБИТ !!!
  • 32 Бай Кастро

    7 4 Отговор
    Соц елитът не е искал друг да им е конкуренция. В България издигат в професионалната сфера деца на бившата буржоазия, и те ако станат култово известни, няма да могат да станат политици, защото са от бившата буржоазия. Ето защо мачкаха бедните деца, те можеха да ги надвият политически и изместят елитът им. СССР пък използваха бивши лагерници, таланти, като ги смятаха за безопасни за елитът им.
  • 33 Бай Кастро

    11 3 Отговор
    Мао е съгласен с идеята на Сталин за увеличаването на класовата борба след събарянето на капитализма. Мао доразвива тази идея и стига до извода, според който в преходния период между събарянето на капитализма и окончателното въвеждане на комунистическото общество именно комунистическата партия и нейните кадри, функционери започват да играят ролята на буржоазия, която има интерес от възстановяване на капиталистическото общество. Целта на културната революция е именно това: сваляне от власт на комунистическата номенклатура, превърнала се в нова буржоазия.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Лвке

    7 2 Отговор
    А бе не ставаше ли дума за великият Гагарин
  • 36 Random

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "А БЕ":

    Според жълтите сайтове може да е казала и че е мъж...
  • 37 Хайл

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Да го целуваш сополиф
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 некойси

    1 1 Отговор
    ... което ме връща към една стара моя мисъл ... всичко покрито рано или късно излиза на яве ... може да е след 1 след 20 години но винаги се разбира.
  • 40 Дядо Ачо

    4 0 Отговор
    То няма какво толкова да се коментира , историята ще съди !? Гледам колко пишещи ,,фантасти,, са се нароили , преди мен - абе хора , вземете добро от миналото , добавете още по - добро и се борете да има икомика , предприятия , техника и добра работа ! Все се намират такива , де били репресира от предния режим / аман от активни борчета и далавераджий !? Схванахте ли какво трябва правите , явно още сте на М си у П и тъпеета , от къдя кво да келипирдисате - е така България ще я доунищожите !? Демокрацията и свободата , схванах те ли , че не са СЛОБОДИЯ и хляба няма да е по 26 стотинки !? Късно ви стоплиха реотанчетата скъсани !?
  • 41 Един от Марс

    1 1 Отговор
    Бат Мишо, пише се космонаВт, ей.
  • 42 Пропаганда на СССР

    2 1 Отговор
    Бил е непредсказуем, затворили са му устата, за да не пропадне версията, че е летял в космоса! Няма едно доказателство, че е летял!
  • 43 Мартин Христов

    1 1 Отговор
    Мисля, че може да е вярно, все пак не може ей така да се случи катастрофа без виновник или виновници. Все пак Гагарин е велик човек, който никога няма да е заличен от историята на човечеството.
    Поклон пред паметта му.
  • 44 НОВА ЗЕЛАНДИЯ

    0 0 Отговор
    ЦК НА КПСС :)
  • 45 БААЛ

    0 0 Отговор
    ГА ГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ! :)
  • 46 ГА ГА

    0 0 Отговор
    КАТО ГАРГА ГРОЗНО ГРАЧИ, ОТ МЪКА ЧЕ ПАК ПАДНА :)
  • 47 КОИ СА СЕГА

    0 0 Отговор
    ТИЯ МИТИЧНИ И ВЕЛИКИ! ЛЕЙДИ БААЛ ГА-ГА РИ?! :)
  • 48 САМУИЛЧО

    0 0 Отговор
    И БААЛГАГАРИТЕ СРЕЩУ ВИЗАНТИЯ :)
  • 49 МАЛИНОВ

    0 0 Отговор
    ТИ, ОТ КОИ СИ ПО-ТОЧНО? :)
  • 50 КРАЙ БОСФОРА

    0 0 Отговор
    ШУМ СЕ ВДИГА... ДРУГАРЮ САТАНА, ПРОСТО НАГЛИ.... :)
  • 51 ОСМАН БЕГ

    0 0 Отговор
    ВИЗАНТИЯ ПАДНА, ЗА ДА ИЗГРЕЕ ПАК И СТАНЕ МАЛКА ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА :) livememe. com/ cv719z5