Last news in Fakti

15 Април, 2019 16:05 9 268 12

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

  • глифозат-
  • зърнени закуски-
  • храни-
  • отрова-
  • опасност-
  • здраве-
  • специалисти-
  • център за екологично здраве-
  • ewg-
  • проучване

Много хора живеят със заблудата, че тези храни са полезни, доверявайки се на рекламите

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски - 1
Снимки: shutterstock

Когато стане дума за храни, обработвани с пестициди, повечето хора са склонни да обръщат внимание и да се тревожат само за пресните плодове и зеленчуци. Но употребата на препарати за унищожаване на плевели, като глифозат например, се оказва много по сериозен проблем, за който трябва да се тревожат.

Тези препарати са толкова широко разпространени, че се появяват навсякъде и във всичко, което ядем — дори в преработените храни.

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

Когато купуваме продукти, в чийто състав има растителни култури, като зърнените закуски например, едва ли се замисляме за препаратите, с които те са обработвани докато все още са зреели на полето. А трябва.

Изследване, проведено от американски експерти по храните, показва, че пестицидите са неразделна част от състава на много от храните, които купуваме. Оказва се, че една от най-разпространените, обичани, бързи и лесни закуски, които приготвяме дори на децата си сутрин, съдържат големи количества от отровните химикали, с които се пръскат зърнените култури. Един от тях е пестицидът глифозат, който се използва за контрол над плевелите.

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

Тестовете, проведени от работната група към Центъра за екологично здраве (EWG), показват, че химикалът глифозат е навлязъл в някои от най-популярните марки зърнени закуски на основата на овес, пшеница или царевица и нивата съвсем не са незначителни.

Почти всеки от тестваните продукти съдържал нива на остатъци от глифозат, надвишаващи тези, определяни от здравните служби като безопасни за деца или възрастни — 160 части на милиард.

Всъщност тестовете показали, че в някои зърнени храни се съдържа дори повече глифозат, отколкото витамини.

Детската зърнена закуска Honey Nut Cheerios, например, съдържа повече глифозат, отколкото витамини В12 и D, а закуската Quaker Oatmeal Squares съдържа повече глифозат, отколкото витамин А.

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски

В някои проби от зърнени закуски нивото на пестицидите било 18 пъти над допустимата норма, което съответно увеличава драстично и риска от заболявания като рак.

"Компаниите, които произвеждат тези храни трябва да преминат към употребата на овес, който не се пръсва с глифозат. В противен случай продуктите, съдържащи химично вещество, ще продължат да се произвеждат и разпространяват, застрашавайки здравето и живота на нашите деца", заявява в официално изявление президентът на EWG Кен Кук.

Експертите са открили глифозат и в други продукти, произвеждани специално за деца.

Откриха смъртоносна опасност в зърнените закуски


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    20 5 Отговор
    Дайте на снимката да яде дете от друг етнос, по-спокойно ми е някак.

    Коментиран от #8

  • 2 Грую

    34 0 Отговор
    На времето се смеехме на един френски филм с Луи Дьо Фюнес "Крилце или кълка", защото тогава го смятахме за комедия , а сега дойде време да плачем на същия този филм по причина, че вече е трагедия!
  • 3 САП

    29 1 Отговор
    Ха здрасти сетих те се. Добре дошли в света Монсанто (глифозат е активната съставка в препарата Раундъб и много други изтее му патента вече). Атакува делението на клетките уж само при растенията, ама има безопасна доза за за хора защо ли? Няма нищо по страшно от частния интерес на корпораците след тях и потоп. И да не забравете имате достатъчно пари да купувате промишлени земеделски продукти от магазините (там всички са такива). Те бъкат от подобни продукти.
  • 4 You

    18 1 Отговор
    Отдавна се знае за това! Приятен ден и весел живот !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 джери

    9 0 Отговор
    След като пестицидите борят плевели, сигурно хербецидите трепят мишки...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 166

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДДД":

    ВЕЧЕ НИЕ СМЕ ЕТНОСА - 4 МИЛИОНА БЪЛГАРИ, ТЕ СА 2,5 МИЛИОНА АМА СЛЕД 10Г ЩЕ БЪДАТ 5 МИЛИОНА, ИЗДЪРЖАНИ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ
  • 9 Пандю

    1 0 Отговор
    Убийци
  • 10 Ломски

    7 0 Отговор
    Бог да го прости дядо ми... Казваше че преди години, ако жънели по 300-350 кг жито от декар им давали премии. А сега от декар гърбят по тон, тон и двеста. Почвата изведнъж станала зверски плодородна... Не се заблуждавайте, че има чиста храна и вода. Всичко е набъкано с химикали. Нито хляба е хляб, нито месото е месо и нито водата е вода, независимо колко рекламират, че е "екологично чист продукт".
  • 11 Диди

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера ,какво да ЯДЕМ ?

    Коментиран от #12

  • 12 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    Промишлен продукт на тъпка с химия за повече производителност.