23 Април, 2019 19:42, обновена 28 Юли, 2022 14:05 67 410 19

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази

  • рак-
  • метастази-
  • продукти-
  • химически съединения-
  • давид джоукърс-
  • здраве-
  • блокират-
  • лечение-
  • превенция

Изследвания показват, че 75-85% от случаите на диагностициран рак са предизвикани от нездравословен начин на живот

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази - 1
Снимки: shutterstock

Има 8 продукта, които стимулират апоптозата (клетъчната смърт) на раковите клетки, предотвратяват ангиогенезата (образуване на нови кръвоносни съдове, в случая в тумора), потискат формирането на ракови тумори и разпространението на метастазите в други части на тялото. Това твърди д-р Давид Джоукърс в своя скорошна статия, която описва кои са тези продукти, както и по какъв начин влияят върху клетките на рака.

Според него, начинът на хранене е от съществено значение както в профилактиката на рака, така и по отношение на нарастването на туморите и на способността им да образуват метастази.

Той цитира изследвания, проведени в САЩ, които показват, че в 75-85% от случаите на диагностициран рак, заболяването е било отключено от нездравословен начин на живот.

Това означава, че появата и развитието на рака може да се избегне,стига хората да променят хранителните си навици. Изследователи смятат, че 30% от смъртните случаи, предизвикани от рак, могат да бъдат предотвратени без допълнителни медикаменти, а само с помощта на правилното хранене.

В своя статия д-р Джоукърс споделя с читателите 8 продукта, които действат смъртоносно на раковите клетки. Ето кои са те:

1. Урсолова киселина.

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази

Aĸo ядете ябълки, значи сте пробвали и урсолова киселина. Това вещество се съдържа в кората на ябълките и се смята, че редуцира мускулния катаболизъм и слабост. Съдържа се също и в някои билки като босилека, ригана, а също така и в черната боровинка. Изследвания сочат, че урсоловата киселина помага на мускулите да растат, като същевременно топи излишните килограми и държи нивата на захар в нормални граници.

Една от ключовите характеристики на раковите клетки е тяхната способност да нарушават механизма на апоптоза на клетките. Тази програмирана смърт на клетките може да се разглежда като самоубийство с цел предотвратяване на вътреклетъчни нарушения. Затова нарушаването на апоптозата води до активизиране на метастазирането и растеж на тумора. Употребата на урсолова киселина влиза в лечебния курс на рака на задстомашната жлеза, на маточната шийка, на белите дробове, на дебелото черво, на кожата и на гърдата.

2. Витамин D.

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази

Много важен за изработката на противоракова белтъчина, т.нар. GC фактор за активиране на макрофагите (ФАМ). Същият този GC ФАМ потиска раковите метастази и дори спомага да се обърне този процес в обратна посока. Ежедневното получаване на здравословна доза витамин D поддържа синтеза на GC ФАМ и съответно прекратява прораковите рецептори и ензими, провокиращи метастазите. Само по себе си ФАМ (фактор за активизиране на макрофагите — белтъчина, свързваща витамин D) е още една белтъчина, свързана с понижаване на раковата активност. Тя стимулира непосредствено отговора на имунната система, потиска растежа на кръвоносните съдове в раковия тумор (ангиогенезата). Именно тези нови кръвоносни съдове в раковия тумор провокират миграцията на раковите клетки и растежа на тумора. Витамин D ефективно потиска растежа и развитието на тумора и метастазите при рак на простатата, на гърдата, на дебелото и правото черво, както и при меланома. Увеличавайте нивото на витамин D в организма си, като стоите повече време на слънце, без да използвате защитни средства. Включете в менюто си продукти, богати на този витамин — сьомга, домашни яйца, гъби, ферментирали млечни продукти или пълномаслено мляко от домашни крави.

3. Куркумин.

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази

Влиза в състава на куркумата, придавайки ѝ жълт цвят. Това е мощен антиоксидант, който може да предотвратява и да лекува заболяванията, свързани с хронични възпаления, включително и рак. Куркуминът традиционно се използва като лекарствено средство в китайската и индийската народна медицина за лечение на различни заболявания. Той влиза в състава на много медицински препарати като терапевтично средство за поддържане на имунната система, тъй като куркуминът регулира апоптозата и потиска растежа на раковите клетки. Изследвания показват, че той действа като мощен антиоксидант. Също така блокира изработката на ФНО (фактор на некроза на туморите), който засилва провъзпалителните сигнали и стимулира растежа на тумора. Клинични изследвания показват, че куркуминът потиска полиферацията на раковите клетки и метастазите при рак на гърдата, на белите дробове, на матката, яйчниците, бъбреците, пикочния мехур, мозъка, черния дроб, задстомашната жлеза, кръвта, сигмовидното и правото черво, неходжкинов лимфом.

4. Епигалокатехин-3-галат.Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази


Противораковото действие на това вещество се изучава вече повече от три десетилетия. То е известно полифенолно съединение, което във висока концентрация присъства в зеления чай. Това е едно от най-лечебните вещества, което се използва още в древната китайска медицина. Смята се, че неговата употреба потиска растежа на тумори в различни органи като простата, пикочния мехур, черния дроб, червата, задстомашната жлеза, белите дробове и устната кухина. Независимо че биологичните механизми, с помощта на които този нутриент потиска раковите клетки, още не са известни, наскоро бе открито, че това вещество свързва рецептора на белтъчината 67LR, отговорна за раковата активност. Присъединявайки се към канцерогенната белтъчина, Епигалокатехин-3-галат потиска метастазите и предотвратява ангиогенезата, която е причина за миграция на раковите клетки. Също така стимулира апоптозата, подкрепяйки разрушаването на раковите клетки. Високото съдържание на този нутриент в зеления чай спомага за поддържане на здравето като цяло. Изследвания показват, че ежедневната употреба на зелен чай подобрява чревната микрофлора, което на свой ред е много важно за оптимизация на работата на имунната система.

5. Сулфорафан.

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази

Това е едно от най-добрите хемопротективни вещества, които предотвратяват формирането на свободни радикали и растеж на тумора. То намалява възпалението и защитава от растеж на туморите, поддържайки естествената детоксификация, насочена към унищожаване на токсините и засилване на имунната реакция. Сулфорафанът потиска активизацията на раковите клетки. Той удържа метастазите при рак на далака, на дебелото черво, на простатата, на стомаха и на гърдата. Броколи — това е един от най-ефективните продукти, които потискат разпространението на рака в тялото на болния. Затова те трябва да включат в своето меню зеле, брюкселско зеле, броколи, цветно зеле и другите кръстоцветни зеленчуци. Тези продукти имат високо съдържание на хемопротектори — глутатион, аминокиселини, хлорофил, различни витамини и хранителни вещества.

6. Кверцетин.

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази

Суперантиоксидант, който стимулира естествената детоксикация на организма и демонстрира естествените антиракови свойства. Високото съдържание на кверцетин в храната на болните потиска разрастването на раковите клетки, намалява уврежданията, предизвикани от окисляването, и задържа активността на мутиращия ген Р53, свързан с растежа на тумора. Този флавоноид показва многообещаващи резултати при лечение на рак на гърдата, на кръвта, на белите дробове, на червата, при невробластом. Кверцетин се съдържа в големи количества в лука, каперсите, къпината, малината, черния и зеления чай, както и в билките градински чай и магданоз.

7. Апигенин.

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази

Този флавоноид демонстрира хемопревантивните си свойства, потискайки разрастването на раковите клетки в новите тъкани и растежа на тумора. Апигенинът понижава активността на свободните радикали и помага за изхвърляне на токсините от организма. Използва се за поддържане здравето на стомаха, бъбреците, черния дроб и кръвта. Апигенинът пречи на миграцията на раковите клетки, като по този начин предотвратява метастазирането. Изследователи откриват, че локалното лечение, включващо екстракти от апигенин, е ефективно в потискане растежа на кожния рак в резултат на ултравиолетово облъчване. Много плодове и зеленчуци съдържат апигенин — грейпфрут, портокали, лук. Има го в лайковия чай. Но един от най-добрите източници на апигенин, който можете много лесно да си добавяте, това е магданозът. Добавяйте го като подправка в салати и в любимите си ястия.

8. Лутеолин.

Тези 8 продукта блокират развитието на ракови метастази

Един от антитуморните флавоноиди, влизащ в растителната диета. Лутеолин се съдържа в зеления пипер, в лайковия чай и целината. Доказано е, че неговите антиоксидантни свойства защитават тъканите на белия дроб, на черния дроб и сърцето от възпаления, а също така се борят с дегенеративното влияние на раковата активност. Независимо от многобройните изследвания за хемозащитните свойства на лутеолина все още не са известни всичките му полезни свойства. Учените са убедени, че тези цитрусови флавоноиди — лутеолин и апигенин, независимо от ниската си концентрация в продуктите, оказват по-значителен профилактичен антираков ефект от обичайните продукти. Лутеолинът пречи на активацията на раковите клетки, потискайки прораковите ензими, блокирайки натрупаните канцерогени в новите тъкани и помагайки в унищожаването на токсичните агенти. Следователно лутеолинът е ефективен антиоксидант, оказващ на организма антипролиферативно и антиметастатично действие.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    60 3 Отговор
    най-накрая една добра и полезна статия. браво

    Коментиран от #3

  • 2 Айнщайн

    23 8 Отговор
    Трачева, яж и пий ... и си носи новите дрехи! Един миг - и край на живота . И ракийка чадо , и винце ... и бира чадо - казал дядо поп .
  • 3 аведсаяцьзц

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Имаш специални поздрави от Rokera .
  • 4 Радо

    12 6 Отговор
    Кви са тия продукти?...за сефте ги чувам!!!...аз мислех зеле, ядки, таквиз неща/продукти, а не някакви сложни химични съединения.

    Коментиран от #17

  • 5 чичо кчо

    3 1 Отговор
    и ти имаш специални поздрави от сандо от комлука
  • 6 Сега само :

    11 4 Отговор
    Трябва тези съставки да ги пуснат в аптеките и готово!
  • 7 неочаквано добра комбинация

    8 0 Отговор
    Миленчето се грижи за нашето физическо здраве, а Венелинчето за психическото.
  • 8 Калина

    4 1 Отговор
    Страхотна статия! Браво!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Веселушко Непослушко

    13 1 Отговор
    Статията е много полезна, но имам малка забележка. Не е споменат вит. С, съдържащ се в цитрусовите плодове и за чийто ефект носителя на Нобелова награда Лайнъс Полинг е обявил, но е бил заплашван от фармацевтичния картел. Нищо не е написано за вит. В17 (амигдалин) съдържащ се в ядките на горчивия бадем и кайсиевите ядки. За него и досега много хора твърдят, че бил много отровен, а като зная само как ядяхме ядки от баба на село... Досега да съм умрял хиляди пъти. Не е спомената също така и содата, за която някои лечители като Тулио Симончини казват че има лечебен ефект. Нищо не се казва и за олиото от канабис - много популярно и с благоприятни ефекти при много хора. Има и още неща за които не се говори тук.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ваня

    6 0 Отговор
    Това е абсолютно вярно. Ползвам продукти, които съдържат тези елементи. Диетата е много важна при лечението на раковите заболявания. Оперирана съм от рак на белия дроб. Дребно клетъчен , трети стадии. Изминаха 1 година и 8 месеца. Продължавам да спазвам диета. Прочетете за доктор Херсон. Има и няколко филма за неговото лечение. Не се отчайвате.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Теодора

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ваня":

    Здравей Ваня може ли малко лично да поговорим за дйета и съвет
  • 14 Фиданка

    1 1 Отговор
    Ваня нуждая се от вашата помощ🙏
  • 15 Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ваня":

    Моля Ви бихте ли споделили какви хранителни продукти употребявате!Преди месец ми откриха същото заболяване и всеоще съм в неведение какво се случва(объркана съм).Моля Ви!
  • 16 Ваня

    3 0 Отговор
    Здравейте,Теодора,Фиданка,Димитрова.Извинявайте, но тази вечер влезнах в сайта и видях,че сте писали. Няма проблем да обменим опит. Аз продължавам да се храня по метода Герсон и съм жива вече две години. Моля, Ви изгледайте следните филмчета: Чудото на Герсон, Умирайки да зная, Ракът е лечим сега,Излекувай рака отвътре навън. Тези филми ще ви дадат насока и кураж. Ракът не е смъртна присъда. Трябва да вярвате, че ще преборим рака. Ако искате подробности аз какво правя пишете ми.

    Коментиран от #19

  • 17 Вальо

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Радо":

    Чети, бе, чети и по-надолу, не само имената на веществата. Или те мързи и това да направиш?!
  • 18 Елена

    0 0 Отговор
    Ваня,моля и аз за помощ, баща ми е с рак ма дебелото черво и сега има разсейки в белия дроб
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.