12 Май, 2019 18:22 4 121 9

Чревни бактерии може би причиняват ужасната мигрена

  • чревни бактерии-
  • бактерии-
  • причина-
  • здраве-
  • главоболие-
  • мигрена

Учени са открили връзка между здравето на червата и мозъка

Чревни бактерии може би причиняват ужасната мигрена - 1
Снимки: shutterstock

Бактериите, които живеят в червата ни, може би са ключът към разгадаването на едно от най-разпространените и необясними заболявания сред съвременните хора - мигрената.

Проучване, публикувано през 2014 в американския сайт по неврология Frontiers in Neurology, показва здрава връзка между състоянието на чревната флора и мозъка.

Червата ни са „дом“ на множество микроорганизми, които формират т.нар. микрофлора. Според резултатите от това изследване хората, страдащи от стомашно-чревна дисфункция, много по-често страдат от главоболие, в сравнение с онези, които нямат проблем със стомашно-чревния тракт.

Друго проучване, публикувано от в. Guardian, показва, че страдащите от мигрена, имат по-високо ниво на бактерии, спомагащи за разграждането и усвояването на нитратите в някои храни. Тези бактерии се намират в устната кухина и са от огромно значение за разграждането на нитратите.

Процесът на разграждане е полезен за сърдечносъдовото здраве, защото той позволява нитратите да бъдат преработени в азотен оксид в кръвоносната система, като в резултат подпомагат на кръвообращението.

Според изследователи от Центъра за микробиомни иновации в Университета на Калифорния, Сан Диего обаче, прекалено голямото количество от този вид бактерии може да доведе до появата на здравословни проблеми. Те причиняват в пъти по-бързо разширяване на кръвоносните съдове и в резултат на това предизвикват мигрена, съобщава д-р Антонио Гонсалес, ръководител на научния екип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 865

    3 2 Отговор
    Как тогава да оправим тази микрофлора и бактериите в устата?
  • 2 Сандокан

    4 0 Отговор
    Ало, конкретика има или няма връзка?????
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Моше лихваря

    4 0 Отговор
    А честито за откритието,преди повече от20 години бях чел статия от книга за йога че мигренозното главоболие в повечето случаи се дължи на замърсени черва.
  • 5 559

    0 1 Отговор
    Не мога да ви опиша каква болка е клъстерното главоболие(мигрената преобладаваща при мъжете) - равнява се на рязане на крайник без упойка, само че в главата, в слепоочието, зад окото. Ако някой знае лек за това пишете! При мен нищо не помага освен ударни дози изоптин 900-1000mg (за лечение) и суматриптан на инжекции(при криза). Но въпреки това минава много трудно, по месец, месец и половина страдам и така до следващата криза.
  • 6 Бе овца

    0 1 Отговор
    Мигрената е пушене и стрес и пушене и стрес и депресия и стрес и депресия и пушене. Бъдете щастливи. Недейте ви пука. Никой няма да ви живее живота ви освен вас.

    Коментиран от #7

  • 7 559

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бе овца":

    Не е пушене стрес и депресия, идва буквално от нищо, и всичко ти е наред като минеш основни прегледи - ЯМР, скенери, зъболекари очни и невролози. Депресията идва след като мигрената те влачи 2-3 седмици. Алкохол дори и 20 грама предизвикват адски кризи, в период на кризи.
  • 8 Малена

    0 0 Отговор
    Страдам от мигрена 30 години, лек само временен. Сега пия Пробиотик Мигра и съм доволна. Но без седалгин нео и ацефеин не знам за къде съм. Пия Имигран при криза, обадете се ако имате лек 028713258 домашен телефон, за здраве става въпрос. Благодаря.
  • 9 Панайот

    0 0 Отговор
    КЪМ ВСИЧКИ С КЛАСТЪРНО ГЛАВОБОЛИЕ:
    В Центъра за борба с главоболието в София на бул. Ал. Станболийски работи Д-р Диана Цолова. Страдах 20 години от тези ужасни кризи докато не попаднах на нея миналата година. Специалист е точно в тази област. Горещо Ви препоръчвам да се обърнете към Д-р Цолова, защото резултатът е отличен при мен.