Last news in Fakti

21 Май, 2019 11:56 2 473 2

Google припомня за създателя на първия електрокардиограф - Вилем Ейнтховен

  • гугъл дудъл-
  • google doodle-
  • вилем ейнтховен-
  • рождение-
  • раждане-
  • лекар

Търсачката отбелязва рождения ден на изобретателя с Google Doodle

Google припомня за създателя на първия електрокардиограф - Вилем Ейнтховен - 1
Google Doodle

Google днес ни припомня за професионалните успехи на един специален холандски лекар. Вилем Ейнтховен е лекар и физиолог, който след множество изследвания успява да създаде първия електрокардиограф в света. Той прави и първата електрокардиограма през 1903 г. Заради това невероятно постижение, което преобръща света на медицината, през 1924 г. получава Нобелова награда за физиология или медицина. Благодарение на електрокардиографа са спасени милиони животи по цял свят.

Лекарите, предшествали Вилем Ейнтховен, знаели, че сърцебиенето произвежда електрически заряд, но не са имали инструменти, с които да изследват това явление. Единственият вариант да го направят бил да поставят електродите директно върху сърцето на пациентите. Устройството, което създава холандският учен, слага край на тази практика, която продължава да се усъвършенства с всяко следващо поколение.

Google Doodle за днешния ден може да видите ТУК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пелтекът

    6 0 Отговор
    Умни хора от миналото, които създават полезни неща за човечеството...! С този уред, добрия кардиолог, веднага.разбира за състоянието на пациента...!!!
  • 2 966

    7 1 Отговор
    Без физици и математици лекарите още щяха да са само със слушалките си. Защо всички лекари по света имат в пъти по-големи доходи от учените?