Last news in Fakti

22 Май, 2019 17:18 20 835 11

Как мирише тялото ни, ако сме неизлечимо болни?

  • миризма-
  • тяло-
  • организъм-
  • болести-
  • здраве-
  • нелечило-
  • рак

Тялото ни има най-различни начини да алармира, ако има здравословен проблем. Един от тях е лошата миризма

Как мирише тялото ни, ако сме неизлечимо болни? - 1
Снимки: shutterstock

Много изследвания стигат до заключението, че онкологичните заболявания имат конкретен мирис.

Известно е, че кучетата могат да надушват рака, като някои породи са по-добри в откриването му. Четириногите могат да бъдат обучени да разпознават и откриват болестта със специални тренировки. Въпреки тези знания, учените все още ме могат да си обяснят каква е причината за миризмата.

Според професор Йоуко Вапсалайнен от факултета по фармакология на Университета на Източна Финландия (University of Eastern Finland), отговорът на този въпрос може да се крие в полиамините.

Това са група молекули, които играят важна роля в клетъчния растеж, пролиферацията и диференциацията. При раково болните се повишава клетъчната пролиферация, както и нивата на полиамини в организма. Нещо повече, полиамините всъщност миришат лошо.

Професорът изследва ролята на тези молекули при пациенти с рак в продължение на почти 20 години.

Преди две години той получава сериозна субсидия, за разработване на диагностика на рака, която се базира върху полиаминните профили на пациентите. С други думи, изследователите трябвало да разработят метод за откриване и разпознаване на рака чрез неговата миризма.

Екипът стигат до заключението, че миризмата на рака се причинява от смес на летливи съединения, които са трудни и скъпи за идентифициране с традиционните способи за анализ. Групата на Вапсалайнен, съвместно със свои колеги от университета в Хелзинки и този в Тампере успяла да разработи по-бърз метод, базиран на течна хроматография и тандемна масспектрометрия (LC-MS / MS).

Анализирайки проби от урина, методът открива различни полиамини и определя нивата им, за да идентифицира развитието на онкологично заболяване.

Ракът обаче, не е единственото животозастрашаващо и опасно заболяване, което има за симптом лош мирис на тялото.

Ето на кои миризми е добре да обърнете повече внимание, защото могат да са индикация, че здравето ви е сериозно застрашено::

Лош дъх сутрин

Вярно, че повечето хора сутрин не се будят с усещане за свеж дъх в устата. Когато обаче, сутрешният ви дъх е повече от неприятен и причината за това не е в неспазването на устна хигиена, то може би става дума за здравословен проблем. Има редица заболявания,които причиняват лош дъх, едно от които е сънната апнея. Ако не бъдат взети мерки тя може да увеличи драстично риска от инфаркт или инсулт.

Миризливи крака

Гъбичките и бактериите по кожата и пръстите на краката могат да причинят неприятна миризма. Това може и да е всеизвестно, но едва ли са много онези, които се замислят, че ако не се лекуват правилно, гъбичките и бактериите могат да доведат до животозастрашаващи състояния. Дерматологът Камерън Рошар от Ню Йорк, твърди, че ако не се предприеме навременно лечение, гъбичките от ноктите могат да се разпространят из цялото ни тяло и да причинят опасни инфекции.

Урина или фекалии

Рязкото влошаване на миризмата на изпражненията може да е сигнал за сериозно заболяване или патология, а причините могат да са хиляди - от най-обикновено храносмилателно неразположение, през язва или колит, че дори и онкологично заболяване. Що се отнася до урината, както вече споменахме, мирисът ѝ може да е причинен от появата на ракови клетки в тялото, но също така и за множество други заболявания като инфекция, камъни в бъбреците, диабет.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лолололо

    24 3 Отговор
    Как мирише тялото--ами на земя...
  • 2 KoKi4a

    7 6 Отговор
    Повръщам
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Аз преди си удрах чакия":

    юнак
  • 5 criminal

    23 1 Отговор
    Абе то и моите крака мирисат, ама май е от качествените обувки и чорапи.......

    Коментиран от #8

  • 6 Пена

    12 4 Отговор
    Мойта цоца е неизлечимо болна, затова мирише лошо.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Луд

    22 3 Отговор

    До коментар #5 от "criminal":

    Онзи изследвал 20 години ама за това не се е сетил.Ама 20 години взимал заплата тариката ,че изследвания прави. Като в ония виц дето в космоса поради липса на гравитация обикновенните химикалки не могат да пишат.НАСА хвърлили 12 млн. долара и 3 години в разработки и решили проблема,а братушките просто ползвали моливи.

    Коментиран от #9

  • 9 ПОЗНАВАЧ

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "Луд":

    Това за химикалките е като за Доналд Кук, или като компютрите, дето били компоти. Тоест плоска доказана лъжа, която се върти като латерна от форумни плиткоумници. А всъщност рашките са купували от тия химикалки;-)

    Коментиран от #10

  • 10 Луд

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "ПОЗНАВАЧ":

    Всъщност това си е най-обикновен виц.Познавачо на краткия разказ.
  • 11 Реалист

    1 0 Отговор
    Междудругото за 1 човек, за който се е говорило, че е неизлечимо болен, така са говорили за него, за да не го искат никъде , да няма успехи в личен план и да няма бъдещо семейство , както и заради други неща !
    Става въпрос за Живко Костадинов от град Варна !