23 Май, 2019 14:12 2 136 4

Липсата на пълноценен сън води до напълняване

  • сън-
  • нощ-
  • вечер-
  • напълняване-
  • отслабване-
  • килограми

Какво се случва с тялото, ако не си набавяме необходимия сън?

Липсата на пълноценен сън води до напълняване - 1
Снимки: Shutterstock

Когато стане въпрос за отслабване, няма един универсален начин, който да работи за всички, но повечето експерти се обединяват около кардио тренировките и тези за издържливост. Диетолозите пък най-често препоръчват да увеличите приема на зеленчуци и протеини, както и да намалите нивата на стреса.

Един изключително важен, но често забравян, компонент при отслабването е сънят. Освен че помага за подобряване на паметта, сънят е важен за балансирането на хормоните в тялото. Това са грелин и лептин - хормоните, които имат пряка връзка с чувството на глад и контролирането му.

При недостатъчен сън тялото ви произвежда повече от нужното по принцип количество грелин, което води до повишено чувство за глад. Eто какво се случва с тялото, ако не спите достатъчно:

Апетитът се увеличава
Хората, които спят по-малко от 6-8 часа на нощ, качват килограми по-лесно и бързо. Това е така, защото недоспалите приемат до 40% повече калории на ден.

Липсата на пълноценен сън води до напълняване

Метаболизмът се забавя
Липсата на сън забавя метаболизма, защото човек има по-малко енергия и следователно се движи по-малко, когато е уморен. Човек гори калории, дори когато спи. Ако спите по 6-8 часа сън на денонощие, ще имате по-бърз метаболизъм.

Липсата на сън се отразява на физическата ни активност
И тук имаме предвид всичко - работа, социални контакти, тренировки. Така че колкото повече спите, толкова е по-добре за вашата физическа форма.

Ако се борите с килограмите и искате по-добра физическа форма, в никакъв случай не забравяйте, че качественият сън е един от ключовете към мечтаното тяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    5 0 Отговор
    А какво води до липсата на непълноценен сън? Именно същата причина поради която е невъзможно да напълнеем...

    Коментиран от #2

  • 2 Meganoob BG

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    *пълноценен де
  • 3 Михайлова!

    2 0 Отговор
    Може би е вярно, но съсетките бяха като свини, не зная на какво да се дължи техното отслабване, на пълноценен сън ли, на всичкото отгоре ядат кекс на корем...!!! Ама не им завиждам, защото ги познавам....!!!!
  • 4 Това са пълни глупости

    5 1 Отговор
    Всичко е в храната следиш си калориите проблеми няма да имаш ако тъпчете като прасета и 20 часа да спите файда и два часа на ден да спите няма да надебелеете ако не се тъпчете като свиня тъй калориите не идват като непорочно зачатие идват от храната