Last news in Fakti

26 Май, 2019 19:21 6 325 4

Сензационна новина за любителите на кафе

  • риск-
  • плодове-
  • кафеени зърна-
  • кафе-
  • сърце-
  • кардиолози-
  • полифеноли-
  • здраве-
  • полезно

Учени съветват да пием кафе, за да пазим сърцето, но умерено!

Сензационна новина за любителите на кафе - 1
Снимки: shutterstock

Проучване на Университета в Южна Австралия откри, че пиенето на повече от шест чаши на ден повишава риска от сърдечни заболявания с 22%.

Изследването се вписва в дебата за допустимия праг на консумация на кафе, преди кофеинът да стане опасен за здравето, породен от появата на изследвания, твърдящи, че 4 и повече чаши от напитката предпазват сърцето от заболявания.

Учените подчертават, че кафето само по себе си не вреди на здравето, стига да се консумира в умерени количества.

Проучването се базира на данни, събрани от 347 077 доброволци, на възраст между 37 и 73 години, от Обединеното кралство. То има за цел да открие дали някои от нас са по-устойчиви на ефекта на кафето от други.

Изследователите са фокусирали усилията си върху метаболитния кофеинен ген CYP1A2, за който се смята, че помага за по-доброто обработване на кофеина.

Също така учените констатирали кои навици, свързани с консумацията на кафе увеличават или намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите показали, че хората, у които бил открит генът CYP1A2, са обработили кофеина четири пъти по-бързо от останалите. Въпреки това, дори при тях били отчетени лоши резултати след 6-тата чаша кафе.

Плодовете и кафето са с богато съдържание на полифеноли, които имат антиоксидантно и противовъзпалително действие и намаляват риска от атеросклероза.

Също така е известно, че полифенолите променят начина, по който организмът преработва мазнините и понижават холестерола.

Редица предишни изследвания твърдят, че консумацията на кафе предпазва сърцето от заболявания и намалява рискът от инфаркт. Според едно от тях, проведено в университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф, редовната консумация на кафе подобрява функциите на митохондриите и защитава от увреждания клетките на сърдечно-съдовата система.

За да не бъде кафето вредно за здравето, не трябва да се надвишава препоръчителният прием от 2 до 3 чаши на ден.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 360

    17 2 Отговор
    Всеки има своята доза но зависи и от кафето - само хубаво кафе
  • 2 vasik atanasova

    6 5 Отговор
    реклами както и пиенето на вода по 2 литра всеки ден
    заблудени овце
  • 3 Да да

    3 3 Отговор
    Кафето е вид наркотик! Води до пристрастяване и спирането му за ден-два води до главоболие,проблеми с кръвното и други. Толкова е полезно,че чак причинява рак. Няма чаша,няма две. Опитайте да не пиете кафе 3-4 дни и тогава пишете колко е полезно!Наркомани
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.