Last news in Fakti

8 Юни, 2019 13:10 18 065 17

Индианско племе живее по-дълго, защото...

  • яномамо-
  • храна-
  • навици-
  • сол-
  • здраве-
  • живот-
  • изследване-
  • племе

Учени изследваха хранителните навици на членовете на племето яномами

Индианско племе живее по-дълго, защото... - 1
Снимка: БГНЕС

Яномами е едно от малкото индиански племена в южна Америка, населяващо граничната зона на Венецуела и Бразилия. Неговият брой е около 35 000 души! Екип от учени е решил да проведе проучване на здравословното състояние на членовете на племето, тъй като те никога не са консумирали модерна храна.

Предистория на изследването

Яномами имат напълно различна диета. Ежедневната им храна включва разнообразие от плодове и храни, които са богати на фибри. Те почти не използват сол и мазнини. Учените предположили, че това вероятно ще повлияе по някакъв начин на тяхното здравословно състояние, и по-специално на кръвното им налягане.

Експертите решили да тестват своята теория. Проучването било широкомащабно: те трябвало да измерват налягането на членовете на яномами от всички възрасти.

Резултати

Оказало се, че хората от яномами са имали стабилно кръвно, независимо от възрастта им. То е било в нормалните граници! Показателите са приблизително 95/63. За сравнение в САЩ ситуацията е различна. За възрастните в Америка средното кръвно налягане е 121/71.

Изследователите проверили също здравето на индианците от Еквадор - те също са колекционери и ловци, но по-малко изолирани от външния свят. Те имат достъп до съвременни продукти. При тях средно налягане е с около 5- 6 единици по-високо от членовете на яномами.

Данни

В кардиологията е общоприето, че с възрастта кръвното се увеличава. Този експеримент обаче показва, че това е следствие от съвременния начин на живот и хронично недохранване, а не стареене. До това заключение е стигнал ръководителят на изследването Ноел Мюлер.

Ученият добавя, че кръвното започва да нараства от ранна възраст. Следователно, детството е подходящият момент за започване на формирането навици на здравословен начин на живот и хранителни навици. Това ще предотврати появата на проблеми с кръвното налягане и сърдечно-съдовата система в бъдеще.

Но въпреки това не трябва да се вярва на изследването на 100%. Проучването има недостатъци. Първо, не всички членове на племето са взели участие. Второ, не бяха взети под внимание допълнителни фактори, които включват генетични особености, присъщи на представителите на двете племена.

Заключение

При всички положение здравословното хранене ще донесе много ползи: Нормализиране на жизнената активност на целия организъм. Стабилна работа на всички органи и системи, регулиране на вътрешните процеси. Естествената борба срещу болестите, благодарение на силен и силен имунитет. Получаване на жизнена енергия от добри, естествени продукти.

Ползите от здравословното хранене могат да бъдат обсъждани дълго време. Но ако не се придържате към него, тогава в тялото ще започнат да се появяват различни видове нарушения. Това води до появата на патологии и ранно стареене.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деспасито

    41 5 Отговор
    Живеят по дълго, защото пият специални отвари и живеят на чист въздух...!
  • 2 сисадмин

    95 0 Отговор
    Цялостният начин на живот, душата. Само с отвари и чист въздух, неа стане. Тия се движат, нямат стрес, нямат информационно претоварване, имат установени типове отношения от хилядолетия, стъпват по земята (буквално и преносно), вода, храна, липса на шум, липса на електромагнитно замърсяване, липса на "ваксини", "лекарства", ментета, гмо-, чалга... всеки един елемент, на системата, на живота.

    Коментиран от #11

  • 3 Гост

    31 8 Отговор
    тъй и като го фане апендицита кво прайм ? - ами умира
    Сигурно 1/3 от хората боледуват от възпаление на апендицита още преди да са навършили 45-50 годишна възраст.
    Чистата храна е много хубаво нещо няма спор, но не е необходимо да живеем на племенни начала.
    Като искаш, изкарай си носа малко от панелката, отиди на село и сей колкото искаш....
    Ама Ганьо требва да копа, да сади охххх я по-добре да си седя пред компа и да ядем чипс с кола..
  • 4 Да им пратим Б Б

    15 4 Отговор
    И герб. Съ управят. Пункта мара ще ги вкара в час. Калпазани такива.
  • 5 вев

    15 8 Отговор
    Индианцита си падат по опиятите.Може там да е отговора.
  • 6 То ако е..

    34 2 Отговор
    Само апендикса, рак, безмозъчие, нямат публични домове, както каза номер 2,всичко накуп, а от стреса по голяма болест няма, след него другите болести...!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Туй

    24 0 Отговор
    Ходенето гол и бос е главната причина за доброто здраве@
  • 9 гост

    26 1 Отговор
    Живеят по дълго защото го няма този стрес и напрежение който ние изживяваме ежедневно. Всичко болести идват от стреса това е доказано.
  • 10 Любопитко

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Цитат:"Тези индианци ядат и много изсушени кайсии, това също е фактор.". Кайсии ТОЧНО в тази част на Южна Америка? Що ли ми се струва, че ареалът им е "лееееекичко" по на север? Или ядат вносни;-) кайсии?
  • 11 Любопитко

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "сисадмин":

    Цитат:".. липса на шум, липса на електромагнитно замърсяване, липса на "ваксини", "лекарства", ментета, гмо-, чалга...". И понеже ТОЧНО ДНЕС в Софето ще се провежда едно... "мероприятие" на "миналите под дъгата"... бе тия индианци имат ли си таквоз "чудо"?
  • 12 vasik atanasova

    16 0 Отговор
    ние сме само химия
    с една се разболяваме с друга се лекуваме
  • 13 Гадина

    11 4 Отговор
    Добре де, колко точно по-дълго живеят? С по година, две повече от съседното племе ли?
    А ниското им кръвно се дължи на генетични фактори и няма връзка със солта и мазнините.
  • 14 Винету

    4 0 Отговор
    Тези имат ли аптеки там където живеят? Как може такова нещо - дълъг и здравословен живот без лекарства! А как ги ваксинират??
  • 15 r166

    4 0 Отговор
    A някъде отчете ли се, че по цял ден работят на бюро пред компютър, напрегната служебна обстановка, вечер у дома си сядат пред телевизора или цъкат ф.б. до забрава на алкохол и цигари?
  • 16 hmhmhm

    5 0 Отговор
    интересно 95/63 при тях при американците 121/71. А аз съм учил че нормално кръвно налягане е 120/80. Кое е вярното?. С възрастта кръвното се увеличавало. Аз съм учил че при новородено сърдечните съкращения са около 120 удара в минута и това съкращение едва ли ще може да е 120 на 80. Има много не домислици в статията.
  • 17 Контрол

    11 0 Отговор
    Японците ядат бедна на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
    Французите ядат богата на мазнини храна и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
    Италианците се тъпчат със спагети обилно поляти с червено вино и страдат от по-малко инфаркти от англичаните и американците.
    Извод: Храната няма значение. Английският език убива!