Last news in Fakti

10 Юни, 2019 17:13 6 456 5

5 храни, които са естествени енергийни бомби за тялото

  • глад-
  • храна-
  • енергия-
  • заряд-
  • натурално-
  • плодове-
  • ядки

Следните 5 храни ни помагат да се преборим с глада следобед

5 храни, които са естествени енергийни бомби за тялото - 1
Снимки: Shutterstock

На всеки се е случвало да изпита внезапен глад и дори умора в следствие на това. А когато усетим умора, често прибягваме до енергийни напитки, които са пълни със захар и кофеин, или кафе, но на практика и двете напитки не могат да ни дадат истинска енергия.

Енергийните напитки често съдържат твърде много захар и влияят зле на нивата на кръвната захар. Изведнъж човек се чувства силно енергизиран, но скоро след това бързо отново се уморява. Резултатът е вълчи глад.

При кафето в началото се чувстваме по подобен начин - освежени, но скоро след това умората отново настъпва.

За съжаление няма нещо, което да ни поддържа постоянно във форма, но имаме на разположение няколко естествени енергийни бомби. Ето кои са те:

Бананите

5 храни, които са естествени енергийни бомби за тялото

Всеки, който се нуждае от вълна енергия, трябва винаги да има банан под ръка. Той съдържа перфектната комбинация от захар, бавно разграждащо се нишесте и засищащи баластни вещества. Добрата новина е, че бананите съдържат повече нишесте, отколкото захар, засищат за по-дълго време и покачват съвсем леко кръвната захар.

Зеленият чай

5 храни, които са естествени енергийни бомби за тялото

Вместо да гасим умората с енергийни напитки или кафе, по-добре е да заложим на друга напитка, а именно зеленият чай.

Кофеинът в чая е свързан с полифеноли, при което той се освобождава само в червата. В резултат неговият разбуждащ ефект навлиза бавно и продължава по-дълго. Зеленият чай е богат на фотохимикали, които имат антиоксидантно действие и предпазват организма от потенциално патогенните свободни радикали.

Бадемите

5 храни, които са естествени енергийни бомби за тялото

Бадемите съдържат висококачествен растителен протеин, както и много фибри и са чудесни за засищане на "малкия глад" сутрин и следобед. Те обаче имат сравнително високо съдържание на калории. Не бива да приемате повече от една шепа на ден.

Кафяв ориз

5 храни, които са естествени енергийни бомби за тялото

Кафявият ориз е представител на така наречените бавни въглехидрати - бавноусвоими въглехидрати, които както увеличават, така и намаляват бавно нивата на кръвната захар. Той осигурява бърза енергия и е особено богат на минерали. В комбинация със зелени зеленчуци, нахут или орехи, кафявият ориз е идеалният обяд, за да избегнете следобедния глад.

Вода

5 храни, които са естествени енергийни бомби за тялото

Водата в следобените часове също има ободряващо действие. Тя участва във всички жизнени процеси на организма и осигурява важни минерали. Друг плюс е, че тя не съдържа захар и калории.

Ако ви се струва скучно да приемате просто вода, можете да я обогатите с с пресни плодове, зеленчуци или билки, като краставици или мента.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лорчето от красивия град!!!!!!

    5 2 Отговор
    Храни полезни, които ги хапваме от време на време, а някои и всеки ден...!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гошо

    5 0 Отговор
    Един малък Джак ми оправя настроението
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.