Last news in Fakti

11 Юни, 2019 10:54 37 967 57

Горбачов проговори за "Чернобил": Не съм давал такива нареждания

  • михаил горбачов-
  • президент-
  • ссср-
  • чернобил-
  • легасов

Последният лидер на СССР заяви, че важна сцена от сериала е пълна измислица и не се е случила изобщо

Горбачов проговори за "Чернобил": Не съм давал такива нареждания - 1
Снимка: БГНЕС

Последният президент на СССР Михаил Горбачов отрече да има участие в определянето на съдбата на първия заместник-директор на Курчатовския институт за атомна енергия и член на правителствената комисия за премахване на последствията от аварията в АЕЦ "Чернобил“ - Валери Легасов.

В сериала, базиран на може би най-големия ядрен инцидент в историята, продуциран от американския телевизионен канал HBO и британската телевизионна мрежа Sky, има сцена, в която Горбачов лично разпорежда да не удостояват Легасов с титлата "Герой на социалистическия труд", което унищожава кариерата на учения.

Пред радио "Говори Москва“ бившият ръководител на съветския съюз пояснява, че няма връзка с кариерата на ядрения учен. "Не съм давал подобни инструкции. И кой, освен мен, може да ги даде? Това е измислица“, каза Горбачов. Самият той не успял да изгледа последната серия на "Чернобил“, тъй като в момента е в болница.

Валери Легасов разследва причините за злополуките в Чернобилската атомна електроцентрала през 1986 година. През август същата година той представя резултатите от работата на комисията на експертната конференция на МААЕ във Виена и според някои историци разкрива класифицирана информация за извънредното положение, която не е била разрешена от ръководството на страната.

През 1986-1987 г. той два пъти е предлаган за удостояване с титлата "Герой на социалистическия труд“, но и двата е оставен без награда. През 1988 г. се самоубива.

Валери Легасов е един от главните герои в сериала "Чернобил“. В последната серия той се изправя пред съда, където обвинява съветската държава в премълчаване на фабричните дефекти в атомните реактори от типа, използван в Чернобилската АЕЦ. Именно те, по думите му, заедно с действията на служителите в централата, са довели до катастрофата.

Горбачов проговори за "Чернобил": Не съм давал такива нареждания
Кадър от "Чернобил": IMDB

Преди смъртта си ученият е записал своите спомени на аудиокасета. Там посочва, че взривът в АЕЦ е резултат от "десетилетно задържане“ на развитието на атомната енергетика в СССР, дефектни реактори, икономия на средства и нарушения в мерките за безопасност.

Ролята на Легасов в телевизионния сериал "Чернобил“ се играе от британския актьор Джаред Харис. Проектът, който разказва за инцидента от 1986 г., беше пуснат по HBO през май тази година. Според потребителите на IMDB "Чернобил“ е най-харесваният и популярен сериал в историята.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милчо

    166 70 Отговор
    Човека на ЦРУ в СССР мина на обясненителен режим!
    Мръсника, който за няколко цента съсипа Родината си, като съвместно с ЦРУ организираха и този терористичен акт в Чернобил!

    Коментиран от #3, #4, #16, #18, #19, #22, #29, #42, #51, #56

  • 2 Реалист

    56 95 Отговор
    Констатациите на Легасов са все още в сила за работещите в момента в Козлодуй реактори. НА БЪЛГАРИЯ НЕ И ТРЯБВА АЕЦ БЕЛЕНЕ - строителството върху наноси на остров е рисково. Помнете ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ВРАНЧА И ЧЕРНОБИЛ.

    Коментиран от #11, #12, #21, #25, #52

  • 3 Гоуст

    38 50 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Споко пич. Тръмп е виновен... Или беше Обама? Жалка работа...
  • 4 Реалист

    44 60 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Ти наред ли си - как точно Горбачов го е организирал според теб? путинофилите(защото вие не сте русофили) съвсем издивяхте и пишете откровенни глупости.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ъхъм

    52 12 Отговор
    Хора, които са далеч от науката, не трябва да им се дава власт
  • 7 Townboy

    97 43 Отговор
    Аз на тоя лакей на САЩ не вярвам, като помня какво стори с нашия свят.
  • 8 Добре де

    34 24 Отговор

    До коментар #5 от "долни манипулатори":

    Това не би трябвало да ви дава повод да умаловажавате такива сериозни инциденти, и да ги изкарвате едва ли не, че нищо не се е случило
  • 9 Радо

    68 16 Отговор
    Навремето имаше един документален, сериозен филм за Чернобил....допуснали са някои основни грешки при тренировката - първо, осъществена е по време на нощната смяна, когато всички началници и старши инженери са си били у тях и са спали, т.е. остават само няколко млади инженера и ДИС-а, които да осъществят тестовете при изключени защити на блока, и са го разлашкали нагоре-надолу товара, и в един момент не са могли да осигурят разход на реактора през турбината и е гръмнал....може би е трябвало като са усетили, че изтърват положението да включат защитите и да се приключи с тренировката, и да се спре блока навреме....но такива тренировки/опити трябва да се правят през деня, в присъствието на много опитни инженери, началници и т.н.

    Коментиран от #14, #30, #32, #44

  • 10 НАДА

    85 61 Отговор
    мръсна краварска пропаганда - фокушима е с много повече катастрофални поражения за планетата, ама нали руските са им все трън в мозъците, плюят и си измислят...недостойни клеветници и този сеиал е пълен боклук!
  • 11 Гост

    66 8 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Неграмотник, Прочети малко каква е разликата между реакторите в Козлодуй и Чернобил, преди да пишеш глупости.
  • 12 Психопат

    64 10 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Не си реалист, но това е друга тема - психопат си по-скоро. Наистина 2-та типа реактора нямат нищо общо, но е лесно да се генерализира материя, която не познаваш. Франция има над 50 реактора ... ходи на тях им обяснявай къде и на каква почва са ги построили. Аман от писачи специалисти по всичко !
  • 13 професор Зубов

    18 26 Отговор
    А ха ха ха Сорос го забрави ! До къде може да падне един русофил - копаят дъното
  • 14 Не съвсем

    16 15 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Бутона за защита е натиснат обаче идва момента на ,,дефекта,, при натискане се забиват всички пръти за да се намали реакцията, само че на края на прътите е поставен графит, който пък ускорява реакцията и тази информация е била скрита за абсолютно всички, и от там идва проблема

    Коментиран от #23

  • 15 1888

    31 4 Отговор
    Тоя жив ли е още?!Сякаш е излязъл от Resident Evil.
  • 16 брок

    46 5 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Не бяха центове,а милиони+нобелова награда за мир....вила в Бавария,а трябваше просто да си оре целината с трактора.
  • 17 Кол ю

    39 3 Отговор
    Първия руснак тракторист,сбъднал Американската "мечта".
  • 18 Обективен

    18 29 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Але Милчо, а ти на кой си човек - на Путин или на Ким. Много мозък има в твоята глава да знаеш. Да не си излязъл от някой дулап на Лубянка. Докога ще четем тук глупостите на тези малоумници.
  • 19 Уааааа

    2 13 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Ахахайхахахаахха
  • 20 Хайл

    44 14 Отговор
    Проклет да е горбачов,мръсно продажно копеле
  • 21 Смях

    21 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Какъв остров какви пет лева.......ти виждал ли си изобщо къде е АЕЦ БЕЛЕНЕ?????
    Аз лично два пъти.
  • 22 Буревесников

    13 15 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Милчо,пак си спрял да си пиеш хапчетата!
  • 23 Булшит

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Не съвсем":

    Е защо се слагат на края на прътите графит след като ускоряват процеса и следтова са нужни при авария ?????

    Коментиран от #48

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Коко

    34 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Реакторът в Чернобил е тип РБМК. Реакторът в Козлодуй е ВВЕР. Дефектите се отнасят именно за тип РБМК. Не пиши глупости.

    Коментиран от #28

  • 26 1111

    25 3 Отговор
    Само да Ви светна, че САЩ имат около 100 ЯЕЦ на територията си.
  • 27 Радо

    13 1 Отговор
    На Запад броят реакторите, а не АЕЦ-ите, там всеки един реактор е една АЕЦ...т.е. САЩ имат примерно 100 реактора, Франция 48...ние сме имали все едно 6 АЕЦ-а, преди да затворим 4-те реактора по 440 мегавата, сега сме с два АЕЦ-а по западните стандарти/мерки.
  • 28 От Коко до коко

    23 4 Отговор

    До коментар #25 от "Коко":

    Виж колега реакторите МК са два вида 1000 и 1500 те са с графитен охладител но иначе имат еднакво КПД разликата с Козлодуйските е охлаждането и междудругото Козлодуйските са едни от най надежните в света
  • 29 Shid

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Няма ли случай тип "Скрипал" за този, сам като куче си го отглеждат в САЩ, явно още им служи, антихрист. Белязан !
  • 30 Boxer

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Първо: Чернобил е областта, Припят е грдът, а АЕЦа се казва Владимир Илич Ленин. Коунистическата партия не може да каже: "Ленин избухна и ни отрови". За това върви пропагандата, която и до ден днешен явно си върши работата. Второ: По това време е имало 3 сватби. За това е било цялото бързане. По време на тестовете , защитата е сработила и е изключила реактора( правилно споменаваш за неопитната смяна). Трето : За нормално пускане са били нужни 8 часа, а по правило не може едната сняна да почне теста, а другата да го довършва. Има логика. За да не кажат, "издънихме се " пред по-старшите.За това са решили да го натоварят набързо "ръчно"...
  • 31 Пич

    12 16 Отговор
    На вниманието на русофилите.
    Същото и за русофобите.
    Като човек, чист българин и имащ гледна точка и преки наблюдения върху последствията от катастрофата,
    искам да призова всички нормални хора от нашия ограничен в две столетия живот да осъдят престъплението срещу човечеството на комунистическия СССР. !
    Не го ли направим всички заедно, сега, по цялото земно кълбо, ще се получи неизменно повторение. В следващ живот, точно както в миналия, с Хитлер например. .....
  • 32 Пич

    16 13 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Със сигурност си прав!
    Започнала е 24-часовата тренировка, всичко е било нормално, потом ухадилис,почерпилис по руски и завтра-проблем! !!! Сган пияна негодна-нямам друго мнение
  • 33 Баце

    24 9 Отговор
    Белязания /не случайно/ с това, което направи с Варшавския Договор и СИВ е 10 000 пъти по-лошо от Чернобил. Само в България от 9 500 000 станахме реално около 5 000 000 - панимаеш сволоч.
  • 34 Бай Шиле

    19 4 Отговор
    Филм за Фукушима ще има ли? Питам за един приятел.
  • 35 Петър Волгин

    15 13 Отговор
    Другите реактори още работят в Чернобил. Тя функционира. Нищо чудно, че в онзи момент само френски официални лица заявиха бързо и точно, че така наречената чернобилска катастрофа няма никакво вредно влияние за Европа. Но истерията продължаваше въпреки че до декември 1986 г. беше построен и прословутият саркофаг над реактор 4. В края на краищата, странната хипотеза на Легасов беше призната за лъжлива, а заедно с нея и смехотворните твърдения за радиоактивно заразяване на Беларус, да не говорим за Норвегия, Италия, Англия или България. Освен това и до днес никой не може да даде разумно обяснение по повод физическата причина на този чудовищен взрив, чиято мощност беше достатъчна да изхвърли нагоре бетонен покрив с тегло 2500 тона. Този въпрос е открит и до днес. Още по-наивна е тезата, че взрив на пара е унищожил реактора до състоянието от известните фотографии. Това е абсолютно смехотворна спекулация. Парата просто няма потенциална взривна енергия, която може да нанесе толкова колосални щети. Можете ли да си представите взрив на пара, която ще взриви бетонен покрив с тегло 2500 тона и напълно ще унищожи огромно железобетонно здание с повишена устойчивост. Но и днес, няма официална версия за причините на катастрофата.

    Коментиран от #41, #50

  • 36 Петър Волгин

    9 8 Отговор
    Денят беше неделя. През 1986 г. още нямаше мобилни телефони, както и пейджъри. Но имаше двама души, които, като че ли чакаха да бъдат намерени бързо и в неделя. Първият беше академик Валерий Легасов, който не беше специалист по ядрените реактори, а само химик в химически отрасъл, нямащ нищо общо с верижните ядрени реакции. Но странното беше, че именно този химик просто чакаше да бъде намерен в онази неделя и след това оглави възстановителните работи и беше назначен от Москва за глава на извънредната правителствена комисия и остана там до края на така наречената ликвидация. Легасов фактически узурпира ръководството над цялата чернобилска операция. Вторият съучастник, който също чакаше да бъде открит в неделя, беше ген. полк. Владимир Пикалов, по онова време командващ съветските химически войски. Той също беше намерен моментално и включен в същата комисия втори по ранг. Пикалов се оказа на сцената на чернобилското произшествие още в 11 часа сутринта и се оказа неоспоримият военен началник в района на Чернобил, тъй като неговото военно звание и длъжност в съветските въоръжени сили, и командващ химическите войски, беше аналог на защитата на войските от оръжия за масово поразяване.
  • 37 Петър Волгин

    13 8 Отговор
    Легасов първи изказа своето мнение, че реакторното гориво, което е останало в зоната на взрива, трябва да бъде неутрализирано на всяка цена и предложи да бомбардира мястото с огромни количества олово от хеликоптери, летящи над реактор 4. Въпреки цялата абсурдност на това предложени, то беше прието, тъй като Легасов беше считан за специалист, докато всички останали бяха "прости хора". Заради това една пета от целия съветски стратегически запас от олово беше изразходван за тази безумна авантюра. След това Легасов предложи да бъде построен гигантски защитен саркофаг от бетон над останките от реактор 4. По същото време и ген. Пикалов вършеше своята работа и лично влезе в опасната зона, за да измерва радиацията. Когато се върна, донесе със себе си карта с акуратно начертани граници на най-опасните райони на радиоактивно замърсяване, където се сочеше, че равнището на радиацията на най-малко опасните участъци са от 14 рентгена в час до 140 рентгена, а най-опасните от 300 до 2300 рентгена в час (рентгена, а не милирентгена). Генерал Пикалов прекара на разни заразени участъци доста време и би трябвало да е получил радиация, която трябва да го убие поне 5-6 пъти в течение на 1-2 дни. Но той не умря от такава лъчева болест. Същото се отнася и за неговия шофьор. Пикалов умря от старост чак в 2003 г.
  • 38 ТЕХНИЧЕСИЯ

    5 3 Отговор
    ПРОГРЕС ИЗИСКВА СВОИТЕ ЖЕРТВИ .УМИРАТ 100 ЗА ДА ЖИВЕЯТ 1000.
  • 39 Цар Вул

    15 6 Отговор
    Чий беше този т.н.филм?А.а.а.а.а.а.а на краварите!!!Къде се намира Чернобил?А.а.а.а.а.а.а в Посрайна!!!"На съда е ясно!Да влезе убития!!!!!
    Ей тия краварите не се спряха!!Що си не гледат техните проблеми с
    кватротрилионите ами тръгнали филми да правят и то за кого?Много
    ясно?Рашън!!!!Очернянето продължава!За сведение на незнаещите бях в Киев точно тази година на екскурзия!!Е!Слава на бога все още съм жив!За здрав не!Но това си е мой фабричен дефект оказал се нелечим!
    ВПВ синдром!!Който разбира от медицина ще разбере,а който не:ДА ДУХА СУПАТА"!Край на цитата!!!КАЗАХ!!Това не е за питекантропуси!!!
  • 40 Искам да знам

    15 2 Отговор
    Бих искала да задам въпрос: а японската централа, която пострада при земетресението и се бе пропукала защита, тя по-безопасна ли бе от чернобилската централа?
  • 41 Радо

    6 5 Отговор

    До коментар #35 от "Петър Волгин":

    Колега много подценаваш силата на парата, която е зсдвижвала влакове с огромен товар и да не госорим за един боилер, който като гръмне сабаря панелка без проблем.
  • 42 нервен

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Ти май май си доста нещастно човече !!
  • 43 Пенсионер

    7 2 Отговор
    Русия винаги е водила самостоятелна политика. Но това недоразумение я унищожи с един замах. Пусти пари!!! Който продава държавата си,тя го наказва по един или друг начин.
  • 44 така е

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    но киевските диспечери са поискали отлагане на "експеримента" за по-късен час поради по-голямото дневно натоварване на мрежата. Предполагам, че работещите с реактора са нямали добри познания в ядрените процеси протичащи в реактора,а и не са били обучавани задълбочено за това. Общо взето-макар и опростено-като светне тази лампа на щита,правиш това-като мине стрелката в този сектор,правиш друго.
  • 45 само едно

    6 1 Отговор
    искам да попитам-след като е толкова чист,защо не се прибере в русия?
  • 46 политолог

    2 2 Отговор
    Сега е лесно да отречеш като всички са починали а КГБ е унищожило архивите
  • 47 Иван

    1 1 Отговор
    Дано никога да не излезе
  • 48 Май

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Булшит":

    Графитът смазва и прави пръта лесно да влиза...
  • 49 Иван

    3 9 Отговор
    Добре че покрай 80+% пълни малоумници се намират няколко човека в коментарите поне малко мозък използват. Иначе жална България с такъв "матриял". Все си мислех, че са останали само Путинофили обаче имало все още живи и комунистофили...
  • 50 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Петър Волгин":

    Как е възможно да се пишат такива неща? Още от учебниците по Физика за 10 клас (по онова време) се знаеше за цикълът на Карно и силата на парата. Да не говорим за тоновете вода, които преминават през топлообменниците на Реактора за охлаждане и които биха се превърнали мигновено в пара при тези температури. Но явно някой е пропуснал тези часове, а коментира сега дори без елементарни познания. Колкото до Легасов - какво като е бил химик? В часовете по неорганична химия в университетите, когато се изучават елементите (конкретно Уран и изотопите му) се изучават и конструкции на ядрени реактори и верижни реакции (във ВХТИ съм учил през 89 година) та това идва да каже, че е разбирал достатъчно. Освен това е бил заместник директор именно на института Курчатов. Да се правят опити да се внушава конспирация по онова време е просто безумие. След аварията облакът обиколи Европа започвайки от северозапад. Проблем със замърсяването имаше и има и ще има заради Стронций, който има чудовищен полуразпад от десетки хилядолетия. Та именно по откритите «горещи частици» още тогава се знаеше, че е взривено ядрото, а не е гръмнала турбина или друго. Добре е преди да се правят манипулации, поне манипулиращия да е попрочел малко.

    Коментиран от #53

  • 51 Да ,ама не

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    Ти,пич,си едно откровено комунистическо л..но.Нямс да се учудя ако и баща ти е бил такова,че и по-голямо!
  • 52 Несъм Тиква

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    АЕЦ не е от типа Чайник какъвто е Чернобил проучи преди да пишеш глупости
  • 53 случаен

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Гост":

    Използва се цикълът на Ренкин, колега. Карно е при хладилниците.
  • 54 HBO

    2 0 Отговор
    Горбачов е полезен идиот!
  • 55 И какво от това

    1 1 Отговор
    "През 1986-1987 г. той два пъти е предлаган за удостояване с титлата "Герой на социалистическия труд“, но и двата е оставен без награда. През 1988 г. се самоубива." Представям си Айнщайн как казва - те не ме признават, я да се самоубия! Този сериал е очевидно направен за посредствена публика.
  • 56 Сирил

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Милчо":

    СССР просто фалира.Не можеше да плаща собствените си начинания и да произвежда качествени продукти.За производството на единица продукт се използва 6-7 пъти повече енергия отколкото на Запад и в САЩ.Това прави стоките непродаваеми на Запад а без долари и марки СССР блокира.
  • 57 GPlx

    2 1 Отговор
    Хора, които подценяват сериозността на аварията в Чернобил и се опитват да ни пробутат пропагандната си теория, че едва ли не някъде по света имало по-мащабна ядрена катастрофа, дължат всичко, което имат на онзи изкуствено поддържан режим, в който хората са живели като в резерват.
    Ако не те, то родителите им са придобили всички материални блага, стоейки на бюра с насочени трифазни калорифери срещу тях, без да знаят защо са на работа, хвалейки братята "руси"