Last news in Fakti

12 Юни, 2019 07:26 2 883 10

12 юни 1897 г. Патент за швейцарското ножче

  • швейцария-
  • нож

Днес Victorinox е най-големият производител на ножове в Европа

12 юни 1897 г. Патент за швейцарското ножче - 1

На 12 юни 1897 г. Швейцарецът Карл Елзенер патентова джобен нож с приспособления, станал известен като швейцарски армейски нож на фирмата Victorinox.

Патентовани са „Швейцарски офицерски нож” и „Спортен нож”. Те стават знаменити и много популярни със своята емблема - кръст върху щит, който е приет в качеството на емблема на компанията от 1909-а.

През същата година, след смъртта на своята майка, Елзенер назовава компанията - "Victoria" (Виктория), в нейна чест. През 1921 г., след като компанията заменя обикновената закалена стомана, от която произвежда ножове, с неръждаема стомана, фирмата е преименувана на Victorinox (Victoria + Inox).

Началото в производството на ножове дава Карл Елзенер през 1884 г. Преди това той се учи на занаята в Париж и в Германия, където по онова време се произвеждали най-добрите ножове в Европа. В началото на 1890 г. Карл Елзенер се заел с рисковано дело - основава Асоциация на швейцарските ножари, за да могат майсторите съвместно да произвеждат войнишки джобни ножчета за армията. Проектът, обаче се проваля и за две години всички други ножари се отказват от тази работа, но не и Карл. През 1891г. става основен доставчик на ножове за Швейцарската армия.

Днес Victorinox е най-големият производител на ножове в Европа. Разработеният още през ХІХв. нож става еталон, който с право заема достойно място в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк като най-добър образец на съвременен промишлен дизайн.

Тези ножове влизат и в оборудването на астронавтите на NASA.

Victorinox се притежава от династията на Карл. Основателят, както разбрахте вече, е Карл Елсенър. Той е собственик до 1918 г., след което синът му Карл Елсенър II поема до 1950 г. След него идва и неговият син – Карл III до 2007 г.. Към днешна дата Карл IV е главният в компанията.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тито

    11 4 Отговор
    Самата идея е взета от викингите и като цяло от северните народи.Поради големите студове на север,хората се обличали с голямо количество кожи и било неудобно да правят джобове за всяко едно нещо-затова в дръжките на мечовете си "вкарвали" и малки ножове.На бойните си брадви имали в края железни гривни в които имало игли с конци,малки пили за обработване на кожи,лемеж за титивата на лъковете си и още други дреболии.И понеже северняците винаги са били в движение-походи,лов и риболов и т.н...такива комбинации им вършели прекрасна работа.
  • 2 Тито

    28 0 Отговор
    П.П. Прекрасна статия да се научи нещо-а не само пластмасови плеймейки-адмирации за автора
  • 3 У нас

    14 2 Отговор
    Единственото изобретение е чушкопека...ааа забравих и помпите за таксита.
  • 4 Бойко Борисов

    7 2 Отговор
    В България сме царе на чекиите
  • 5 То е комплексно..!

    5 1 Отговор
    И е доста опасно, за този който не може да борави с него...!?
  • 6 А бе тия

    5 3 Отговор
    друго име освен Карл дали могат да измислят?
  • 7 Ивайло

    15 0 Отговор
    Качествена статия за един наистина качествен продукт, синоним на швейцарската прецизност и качество!!! Такива статии пишете повече, да научи човек нещо интересно, а не само за силиконки!!! Браво!!!
  • 8 ЪРП

    3 0 Отговор
    ТОВА СА ПРЕЕЕЕВЪЪЪЪЗХООООДНИИИИ ИНСТРУМЕНТИ!!!
    ПРЕПОРЪЧВАМ ГИ ТОТАЛНО НА ВСЕКИ!!!
    НАЙ-ВЕЧЕ ТЕЗИ МОДЕЛИ ,КОИТО ВКЛЮЧВАТ В НАБОРА СИ ТРИОН ЗА ДЪРВО ИЛИ И ЗА МЕТАЛ
    ЛЮБИМ МОДЕЛ МИ Е "HUNTSMAN"
    ДАМИТЕ ДА ЗНАЯТ ,ЧЕ ТОВА Е ПРЕВЪЗХОДНИЯТ ПОДАРЪК ЗА НЯКОЙ МЪЖ ;-)
  • 9 ЪРП

    1 0 Отговор
    ЕДИНСТВЕНАТА МИ ЗАБЕЛЕЖКА КЪМ АВТОРА НА СТАТИЯТА Е ,ЧЕ ТОВА НА СНИМКАТА НЕ Е VICTORINOX !!!
    МИСЛЯ ,ЧЕ Е НАЙ-ОБИКНОВЕННА КИТАЙСКА РЕПЛИКА!
    ДА СЕ ГОРИГИРА МИХАЙЛОВ!
  • 10 ЪРП

    1 0 Отговор
    А, АКО КОМБИНИРАТЕ VICTORINOX С ЕДИН ФИКСИРАН ОСНОВЕН НОЖ ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ "MANLY" (МОДЕЛ "ПАТРИОТ" ИЛИ "ДРУГАР") ЩЕ ПОЛУЧИТЕ СЪВЪРШЕНАТА КОМБИНАЦИЯ ОТ РЕЖЕЩИ ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПЛАНИНАРСТВО,ТУРИЗЪМ, ЛОВ И РИБОЛОВ !!!