18 Юни, 2019 05:54 7 345 4

Коренът на това растение прави чудеса

  • здраве. полезно-
  • растение-
  • корен-
  • хрян-
  • чай хрян-
  • лечебни свойства

Навярно не сте и подозирали за тези удивителни свойства на хряна

Коренът на това растение прави чудеса - 1
Снимки: shutterstock

Наричат го градински пеницилин, защото се използва за лечение на най-различни болести. Коренът от това растение притежава не само невероятни вкусови качества, но и несравними ползи за здравето. Пикантният вкус на хряна и неустоимият му аромат, са добре известни, но за лечебните му свойства повечето хора не знаят много.

В него има големи количества калий и калций, а високото му съдържание на витамин С е съизмеримо с това на лимона. Сред богатството от съставки влиза и йод.

Коренът на това растение прави чудеса

Хрянът е многогодишно студоустойчиво тревисто растение, което достига височина до 1,5 м. Има едри листа (дълги 10–30 см) и бели цветове, от които впоследствие се раждат малки кръгли плодове. Цъфти от май до август и се бере в края на октомври, когато листата му започнат да пожълтяват.

Коренът на това растение прави чудеса

Той произхожда от Югоизточна Европа и Западна Азия. Египтяните са го използвали преди 1500 г., бил е познат и на древните гърци и римляни, които го ползвали против болки в гръбнака, а също и като афродизиак.

Според древно поверие в Елзас, Франция, ако носиш корен от хрян в кесията си, тя ще започне да се пълни и никога няма да остане празна.

Коренът на това растение прави чудеса

В продължение на векове буквално всяка част от хряна се използвала с медицински цели за лечение на възпаления, ставни болки, при отсъствие на апетит и дори за премахване на пигментни петна. Чаят от корена му е бил употребяван като отхрачващо средство, а запарката на цветовете от растението се е ползвала като средство против простудни заболявания. Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него.

Хрянът е изключително богат на витамин С, витамини от групата В, калий, калций, желязо и много други важни елементи. Той подобрява храносмилането, регулира кръвното налягане, засилва имунната система и пази от настинки, помага срещу ревматизъм и успокоява ухапванията от насекоми, а също така има прочистващи и стимулиращи качества.

Хрянът е една от най-често добавяните подправки към рибни и месни ястия, салати, супи, сосове.

Коренът на това растение прави чудеса


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митьо Пищова

    3 7 Отговор
    Аз ридовно вземам от тоз кориен и после отивам на вилтааа на Арбанасиии с по 3-4 манкенкииии,там ги къпя в жакузтооо и им са разписвам с 25см любовна писалкааа.

    Коментиран от #2

  • 2 а нещо свястно

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Митьо Пищова":

    не можеш ли да кажеш?

    Коментиран от #3

  • 3 Митьо Пищова

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "а нещо свястно":

    Как чуваш какво казвам?
  • 4 Лора

    1 1 Отговор
    За първи път прочетох, че хрянът е толкова полезен, като прочете някой за см му, може и да му стане или весело или тъжно....!!!!