19 Юни, 2019 05:43 7 576 4

Яжте тези храни, за да държите кръвната си захар в норма

  • здраве-
  • съвети-
  • напитки-
  • храни-
  • диабет-
  • кръвна захар-
  • нормализират-
  • полезни

Някои храни имат по-голямо въздействие върху кръвната захар от други

Яжте тези храни, за да държите кръвната си захар в норма - 1
Снимки: shutterstock

Да знаете кои храни помагат най-ефективно за поддържането на нивата на кръвната захар в норма, е особено важно, особено за хора с диабет.

Известно е, че симптомите на диабет могат да бъдат контролирани с помощта на здравословен и балансиран хранителен режим. Не всички храни, които една подобна диета включва, са способни да влияят на кръвната ви захар. Някои храни, са особено подходящи, твърдят британски експерти, цитирани от в. Express.

Специалистът по хранене д-р Сара Брюър представя списък с някои от храните, които са най-ефективни за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Тя препоръчва всеки ден да се консумират между три и пет от посочените храни.

Бадеми

Бадемите оказват положителен ефект върху нивата на кръвната захар, засищащи са и могат да се консумират без да доведат до напълняване, имат нисък гликемичен индекс, богати са на протеини, влакна, "добри" мазнини и антиоксиданти.

Шоколад

Черният шоколад допринася за намаляване на инсулиновата резистентност, при която клетките в тялото не реагират правилно на хормона инсулин - фактор, който в крайна сметка може да доведе до развитието на диабет тип 2.

Авокадо

Авокадото е богато на полезни мазнини, сред които мононенаситени мастни киселини. Замяната на част от въглехидратите в храненето с тях съществено подобрява контрола над кръвната захар.

Сладки картофи

Сладките картофи са по-добър вариант от белите за хората с диабет. Ограничаването на приема на храни като бели картофи и бял хляб с висок гликемичен индекс и съдържащи т. нар. "бързи" въглехидрати подобрява инсулиновата чувствителност.

Канела

Канелата съдържа вещества, които повишават секретирането на инсулин от клетките и съответно допринасят за подобрен контрол над диабета.

Вино

Червеното вино е богат източник на антиоксиданти като ресвератрол, които допринасят за намаляване на повишените нива на инсулина при диабет тип 2.

Чай

Чаят, по-специално зеленият и белият, съдържат антиоксиданти, които повишават инсулиновата чувствителност.

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци като спанак и кейл осигуряват защита срещу свързана с възрастта дегенерация на макулата - честа причина за отслабено зрение при хора с диабет.

Отделно от това зеленчуци като зеле, бобови култури и някои грудкови растения като артишок съдържат вещества, които понижават нивата на кръвната захар.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Годзила!

    15 1 Отговор
    Като е ядосан човек и вдига захарта и после трябва да търси полезни и скъпи храни, които не всеки може да си ги позволи...!
  • 2 Дедо Вангьо

    10 3 Отговор
    Аз, пък като видя джендъро-циганските напъни на Милена Грачева, така вдигам захарта, че мога да произвеждам меласа, превъзхождаща кубинската.
  • 3 Брей.!

    5 2 Отговор
    Някой е с 100 години еволюция интелект напред знае за кубинската меласа, добре че няма ромскопомашка меласа, да се натровим още повече...!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.