24 Юни, 2019 14:53 16 445 20

Какво се случва с храната, която остане от шведската маса?

  • хотели-
  • ресторанти-
  • храна-
  • шведска маса-
  • all inclusive-
  • почивка-
  • лято

Има различни начини за "рециклиране" на останалата храна в хотелите

Какво се случва с храната, която остане от шведската маса? - 1
Снимки: Shutterstock

Все по-честа практика в хотелите е изхранването да става с бюфет, но малко от гостите на хотела се питат какво става с остатъците от храната след закуска или обяд. Логично е да се предположи, че е малко вероятно да се изхвърлят толкова огромни количества храна. Тогава какво се случва с храната от шведската маса?

Какво се случва с храната, която остане от шведската маса?

Ако след всяка закуска или обяд се изхвърлят стотици килограми храна, това със сигурност ще доведе хотелите до фалит. Другият вариант е да се увеличават цените, но пък в условията на конкуренция повечето от местата за почивка се стараят да задържат ниски цени.

Доказано е, че „all inclusive“ системата е практически без отпадъци или поне с минимални такива. Защо? Защото в повечето случаи храната, останала след закуска, се използва за приготвянето на обяд или вечеря.

Какво се случва с храната, която остане от шведската маса?

Например след закуска остават парчета месо. Това е отлична основа за създаване на ново ястие за обяд - можете да го добавите към пилафа, или да направите соте от месо и зеленчуци, можете да използвате тази съставка за приготвяне на месна салата.

След вечеря има и продукти, които се обработват и от тях се приготвя „нощна“ супа. Това ястие обикновено се сервира за туристи, които пристигат след полунощ.

Какво се случва с храната, която остане от шведската маса?

С други думи, туристите също често ядат онова, което са имали преди закуска или обяд.
На почивка си заслужава да се въздържате от различни супи и особено от пюрета. Малко вероятно е да разберете от какво е направено това ястие, тъй като съставките се раздробяват до хомогенна маса.

Също така не се препоръчва да се ядат сложни ястия от бюфета. Например, това може да са задушени зеленчуци със сос, задушено месо в сос и др. Много е вероятно те да са преработени остатъци от предишния бюфет от деня.

По-добре предпочитайте прости и лесни ястия - обичайното парче печено месо, отделна гарнитура, отделни зеленчуци. Само в този вариант ще ядете качествена и здравословна храна.

Все пак трябва да знаете, че не всички отпадъци се използват за приготвяне на нови ястия. Храна от чиниите на туристите често отива направо за хранене на животни, предимно котки, кучета и пилета.

Цикълът на преработката на храни трае не повече от 1 ден, така че доста трудно ще намерите гниеща или развалена храна.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 yHuKaT

    34 1 Отговор
    Да ви е сладко!
  • 2 Краси

    26 0 Отговор
    А на нашето море ги прехвърлят от по-скъпите към по-евтините хотели... и горе долу след седмица каквото остане отива за прасетата...
  • 3 Турист

    19 4 Отговор
    Аз затова се храня само на А ла карт. Най-много да закуся на блок маса. Излиза по-скъпо, но и без това не ям по много така че Ол инклузива ми е не рентабилен.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Ъффффф

    16 0 Отговор
    Едно време в студентските столове всеки петък имаше ловджийски гювеч.
  • 5 NLO

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Турист":

    Сигурен съм че е така ...
    И аз се храня в ресторант когато хотелът ми е само с включена нощувка..
  • 6 Радо

    8 0 Отговор
    Евтиното си е евтино.
  • 7 Чичо Тони

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Турист":

    И защо мислиш, че А ла карта е по-различно от ол-инклузива?
  • 8 Реалист

    9 1 Отговор
    Малко местно ресторантче задължително с местни хора вечерящи вътре.
  • 9 От кухнята говоря...!

    8 1 Отговор
    Всичко е толкова вкусно, че.персонала нищо не изхвърля....!!! Има сега нетрайни неща. салати например, но нищо не става зян...!
  • 10 Ппппооо

    11 1 Отговор
    Работя в хотел който не е България.Храната която остава от вечерята се дава за обяд на персонала на следващия ден и каквото остане се изхвърля.
  • 11 С.С

    3 3 Отговор
    На Златните и Слънчака дюнера и фалафела му е майката. Да си ги нямаме такива-обяд с част от закуската,вечеря с остатъци от обяда...повечето от вас тук знаят:след каквото и "мероприятие" да сме били до малките часове на нощта,една пилешка супа,шкембенце или тройка кюфтета с гарнитура боб,зелева салата и студена бира,пак ни връща в играта.
  • 12 Четири звезди...!

    1 4 Отговор
    Кой ти яде шкембе чорба, и тройка на разсъмване....! Всички продукти качествени...! От пиле мляко...! Всички любими храни на качествените хора, без агнешки главички и супа с.три листа....!!!
  • 13 Да ви кажа още нещо...!

    2 0 Отговор
    Съсетката богата, но продукти в колата...!Богатите си правят сметката, особено скръндзите, затова имат за млади гадженца...на стари години...!
  • 14 Готвач

    6 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Например след закуска остават парчета месо?Вие какво закусвате че ви остават тези неща?
  • 15 Ставри

    2 4 Отговор
    Това не е вярно, аз работя в ресторант. Всичко което остане се хвърля в помия за прасета! Обяд, вечеря, се прави на момента, прясно и качествено!!!

    Коментиран от #16

  • 16 АУУУУУ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ставри":

    Остана само да напишеш къде да го търсим този ПЕРФЕКТЕН РЕСТОРАНТ, който се откроява от останалите. Или както се казва : ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА МАСКАРИ!!! 😜😜😜
  • 17 Джордж С..

    2 1 Отговор
    Яжте ми л....та, ще има допълнително
  • 18 Хаха

    12 4 Отговор
    Селяните вкъщи ядат една тенджера боб 3 дни, обаче на ол инклузива искат на промоция да плюскат нови качествени манджи, дето не са ги и чували до оня ден. Сипват 2 пълни чинии, от които изяждат едва половин порция, другото отива на боклука, само защото селянинът вече си го е сложил в чинията. Толкова плюскане ако го поръчате в кварталния ресторант на село ще ви излезе по 50 лв на калпак, а за ол инклузив плащате по 20 лв за цял ден. Не можете да си позволите ресторанти, ама иначе много разбирате от качествена и прясна храна.
  • 19 Трите косъма...!

    3 0 Отговор
    Не бе разбираме от супа агнешки главички с три листа, слагаме кирлиф анцуг, сядаме в бардака и се правим на куртурни...!!! На чужди разноски, всеки може да се прави на пич...!!!
  • 20 бербата

    2 0 Отговор
    Отвратен съм от тези хотели предлагащи шведска маса...Ходил сум 10-тки пъти и повече от среден клас до доста висок...Просто з атези пари не си заслужава...Сутрин ти сервират 3-4 вида шунки 2-3 вида сирене, кашкавал, традиционните 5 вида салати 90% домати и краставици + зеле..3-4 манджи картофи грах ориз спагети и вечерите ги редуват пържола, риба, кебапче, кюфте, риба пържола и за това даваш за 2ма възрастни около 2000лв за 4 нощувки...за тези пари 2000 си намирате сравнително приличен хотел климатизирани стаи общ самостоятелен санитарен възел, делукс, барче, хладилник, всеки ден почистваща стая и за дрте 1000 за 5 дни ще ям на ресторант от миди на тиган, до суши през италиянска пица и талатели и телешки стек мидиум...Казвам го от опит пържолите, карнаците, шопските салати и пастървата, и сафрида мога и в София да си ги ям...вместо 1000 да давате за грах и ориз в седмицата 3 пъти повтарят обяда по-добре отидете на ресторант и си хапнете пържен калкан с витаминозна салата и узо :)