24 Юни, 2019 17:13 17 920 48

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)

  • френска ривиера-
  • коста брава-
  • маями бийч-
  • слънев бряг-
  • социализъм-
  • комунизъм-
  • американски медии-
  • български курорт

Българският курорт копира всичко най-добро от френската Ривиера, испанската Коста Брава и Маями бийч, пише Ню Йорк Таймс

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

През 60-те и 70-те години на XX век светът вече се е отърсил от недоимъка на следвоенните години. Хората и от двете страни на „желязната завеса“ започват да мислят за ваканции и курорти. България през този период започва развитие на туризма и за кратко време успява да привлече много чуждестранни туристи както от страните от социалистическия лагер, така и Западна Европа, САЩ, Австралия, Канада.

Във водещите западни медии през 60-те години се появяват множество публикации, които описват България като интересна туристическа дестинация, в която западният турист си заслужава да отиде.

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

Oт архивите на „Ню Йорк Таймс“, „Крисчън Сайънс Монитор“ и „Глоуб енд мейл“ от blitz.bg са подбрали някои по-интересни публикации, показващи как е изглеждала България в очите на западните туристи, отвъд идеологическите и политически разделения.

Американските медии изгубиха ума и дума по българските курорти по времето на социализма!? Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)

В броя си от 11 май 1962 г. „Ню Йорк Таймс“, под заглавие „Българската Флорида на Черноморското крайбрежие“, пише за българските плажове, които се простират по протежение на почти цялата 400 километрова крайбрежна ивица. Най-развити в туристическо отношение, разказва изданието, са районите около Варна на север и Несебър, който се намира северно от пристанище Бургас. От статията читателите научават, че по това време в България вече функционират 117 туристически хотела с капацитет от 15 352 легла. През следващите 10 години се очаква само по Черноморието да се изградят хотели с 60 000 легла, пише „Ню Йорк Таймс“.

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)

През 1961 г. България е посрещнала 250 хиляди чуждестранни туристи, от които 80 хиляди от Западна Европа – предимно от Австрия, Скандинавието и Германия, изтъква вестникът и посочва, че за 1963 г. се очакват 300 хиляди чужди туристи. В публикацията се подчертава, че това е само началото на развитието на българската туристическа индустрия. Следващата стъпка ще е изграждането на зимни курорти и хотели в други райони на страна, като Велико Търново, което древната българска столица. Изданието разказва, че в момента в София се строят два нови хотела – единият луксозен, а другият туристическа класа.

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)

Статията информира, че туристите могат да избират между луксозна, първа и втора класа настаняване, чиито цени варират от 8,50 долара за луксозна стая до 3,50 за втора класа. Туристите, които желаят ВИП-обслужване пък трябва да платят по 11 долара на нощувка, в което се включва и транспорта от и до летището, пише вестникът. Страната има добри комуникационни връзки със Западна Европа – националният авиопревозвач ТАБСО (б.ред. предишното наименование на БГА „Балкан“) лети до Франкфурт, Виена, Стокхолм и Лондон. Експресните жп влакове Симплон Ориент и Таверн спират на гара София. Пътната инфраструктура в страната като цяло е добра, отбелязва „Ню Йорк Таймс“, но изключение прави отсечката от югославската граница до София, която статията описва като „истински ужас“.

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)

На 20 март 1966 г. „Ню Йорк Таймс“ излиза с обширна публикация под заглавие „България копира най-доброто от западния туризъм“. Вестникът пише:

„На крайбрежието има два относително нови курорта – Златни пясъци и Слънчев бряг – и няколко по-стари. Когато преди 6 години българите започнаха да строят Златни пясъци и Слънчев бряг, те първо проучиха всички големи курорти по Френската Ривиера, испанската Коста Брава, италианското Адриатическо крайбрежие и Маями бийч. Целта им беше да копират доброто и да избегнат лошото. Като цяло са успели. Построили са малки курорти, разделени от големи пространства и девствени плажове. Съхранили са дърветата и растителността и са разположили хотелите и ресторантите сред тях. Има достатъчно спокойствие и сянка през лятото, когато температурите надхвърлят 30 градуса. Човек може да седне пред хотела и да вижда само морето и дърветата“, възхищава се „Ню Йорк Таймс“.

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)

В публикацията е отделено място на ресторантите, които „са построени с въображение“, персоналът говори английски, а „храната има ароматите на Изтока и е по-добра отколкото в Гърция, макар и не толкова добра, колкото във Франция и Италия“. Авторът на статията Артър Еперон споделя и кои български гозби са му харесали най-много – „печено сирене“, което описва като бяло сирене, масло и чушки, печени в навита хартия; миш-маш, сарми и пълнени чушки. Той разказва, че се консумира предимно свинско месо, докато говеждото се предлагало по-рядко, което българите обяснявали с шегата, че са „заменили воловете с трактори“.

„Крисчън Сайънс Монитор“ от 24 октомври 1964 г. хвали „модерните хотели и отличните плажове край Варна“ и разказва, че само допреди 5-6 години чуждестранните туристи са били основно от социалистическите страни – Унгария, Полша, Чехословакия, докато през 1964 г. нещата вече са се променили и около 260 хиляди туристи от Западна Европа са посетили българското Черноморие, сред които преобладават западногерманци, австрийци и британци.

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)

Водещият канадски вестник „Глоуб енд мейл“ излиза на 6 август 1965 г. със заглавие: „Цветуща България: където туристите имат предимство пред Виетнам“ (б.ред. по това време световното внимание е приковано върху кървавата война във Виетнам). „Този комунистически град със статуя на руски цар в центъра, това лято се превърна в сборен пункт за Европа“, разказва авторът Джон Ръдърфорд. Той не крие изненадата си от наплива на западни туристи и как само за 10 минути пред столичния хотел „Балкан“ (днешният „Шератон“), спират два автобуса с туристи от Турция, два от Австрия и един от Гърция. В публикацията се отбелязва също, че предходната година България е посетена от 800 000 чужди туристи, повече от половината от които от западни държави.

Медиите в САЩ бяха луди по социалистическия Слънчев бряг (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El traficante

    46 47 Отговор
    СЛАВА НА РОССИЯ ;)
  • 2 Химлер

    16 21 Отговор
    В България друг курорт няма само Слънчев Бряг. Нагоре към Златни пясъци и Албена им е забранено да ходят, там има други интереси!
  • 3 Хотелиера

    24 4 Отговор
    Като кажат проверка и само от Слънчев Бряг проверка по Китен, Приморско, Лозенец...... не се случват само на слъчакa се правят.
  • 4 ЗАГЛАВИЕ

    59 3 Отговор
    Българскта Флорида, АМА БЕЗ АКУЛИТЕ, на американската Флорида. И на десет пъти по-ниски цени, ако не и 20 пъти.
  • 5 Обикновен Бг

    108 17 Отговор
    Тогава в този льош, льош социализъм е било Черноморие. А сега при тази убава демокрация е Лайноморие. Ко да го правиш, демократични ценности.

    Коментиран от #12, #17, #18

  • 6 Справедлив

    102 12 Отговор
    По това време ние имахме дьржава--факт... И не само в туризма това се виждаше--а вьв всяко едно отношение
  • 7 Социумът

    46 5 Отговор
    Най-добрия и професионален хотел и до ден днешен си остава х-л Бургас,всичко друго е нува надолу.А отделно маса търисти са ме питали как така и защи няма един автентичен български ресторант с нашенска музика-не чалга,а българска народна.Еми няма,има гръцки,сръбски,турски,тай,суши и всякакви,но български няма.Ако някой тузар се отвори и направи,както беше едно време Царско село или Варвари,ще избие рибата,без селянии разбира се,говорим за 100% народен бг ресторант.Айде действайте,че хората умират за нещо подобно.Омръзнали са им гръцки маслини и сръбски месища.Искат култура,музука,песни,танци и Бугарска Ра Ки Я!
  • 8 Вижте

    64 3 Отговор
    Какво пишат американските вестници. Не е било презастроено...има ли е зеленина, пространство и въздух между сградите...

    Коментиран от #11

  • 9 цжз

    55 14 Отговор
    Толкова много бяха чуждестранните туристи в черноморските курорти, че крак на българин не можеше да припари в тях. Хотелите бяха недостъпни за нас - българите. Бях невръстно дете по онова време, още не ходех на училище, но помня, че родителите ми ме водеха на почивка в частни квартири (понякога с чешма и тоалетна на двора - защото само това можеха да намерят, и квартирите бяха заети). А Слънчев бряг и Златни пясъци ги наобикаляхме само до плажа (от време на време) и гледахме с копнеж към красивите хотели. Такива бяха реалиите на комунистическа България. А сега пък Слънчев бряг стана каменна мутренска джунгла. Веднъж само в зората на демокрацията ходихме на курорт в хубав скъп хотел в Слънчев и останахме цял месец - да си наваксаме за годините, когато за нас беше недостъпен. После го превзеха мутрите и така...

    Коментиран от #13

  • 10 Социумът

    6 2 Отговор
    Весело село*,поправка .Кога беше,забравил съм им заглавията вече...:)
  • 11 ;лкйхг

    49 4 Отговор

    До коментар #8 от "Вижте":

    По соцвреме никога не е било презастроено, беше много зелено и просторно, дюните си ги имаше, имаше много зелени площи с миниголфчета в тях. Застрояването и презастрояването започнаха след 91-92 година.

    Коментиран от #14

  • 12 ГОСТ

    17 30 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен Бг":

    ДА БЕ.....ВСЯКА ВТОРА КОЛА Е СЪС СОФИЙСКА И ПЛОВДИВСКА РЕГИСТРАЦИЯ НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ....ЩОТО Е ,,ЛАЙНОМОРИЕ "...АРЕ БЕГАЙ У СОЧИ....КОЧИНАТА....
  • 13 mихо

    41 13 Отговор

    До коментар #9 от "цжз":

    За западните туристи се отделяше огромно внимание и грижи,понеже разполагаха с така ценната за комунистическия режим "западна валута"!А Българите бяха третирани като аборигени в собствената си държава.Всеки нашенец си мечтаеше да си купи нещо качествено от корекома обаче хиените от ДС дебнеха и задържаха.По нашенските магазини имаше само български и руски боклуци.На западняците се гледаше като на хора от друга планета!

    Коментиран от #19

  • 14 гост

    24 28 Отговор

    До коментар #11 от ";лкйхг":

    Ти по "соц време" на хотел 3-4 звезди в Слънчев бряг ли ходеше или на бунгало в Китен или Созопол в най-добрия случай , а ??? И колко други освен номенклатурата ходеше в тоя Слънчев бряг , гъзолистци комунистически ??? Че нямаше кой като на Чаушеско да ви разнесе кокалите още 90-та година , ами сега ще ми се плюнчиш тука !!!!
  • 15 гост

    18 36 Отговор
    По същото време , дето сте заприпадали за некакви нещастни 250 000 туристи , Гърция и Турция отдавна имаха МИЛИОНИ туристи и винаги ще ги имат !!! И единствената причина и тогава и сега да стъпи западняк в България беше и ще си остане една !!!!! НИСКА ЦЕНА !!!!! Изравнете цените със същите в Гърция , Турция , че даже и Хърватия и повече жив западняк в България няма да стъпи !!!!!! Тези хора могат да идат КЪДЕТО СИ ПОЖЕЛАЯТ и България не може да им предложи нищо повече , а единствено по-евтино !!!!

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нервен ( разбивача на тролове )

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен Бг":

    Много интересна статия ...Начи през 60-те са копирали западните курорти а след края на соц режима изкопираха Сочи !!!
  • 18 пиян джоко

    15 18 Отговор

    До коментар #5 от "Обикновен Бг":

    оди си при цоцализма - имаш избор:
    Венецуела,
    Куба,
    Северна Корея,
    на Сахалин
    ама стига рива за нещо, което тогава не си можел да помиришеш с мижавата си заплатка
  • 19 До 13

    29 6 Отговор

    До коментар #13 от "mихо":

    Това се правеше в цел да се купуват стоките на страните от СССР. Ти искаш БГ капиталът да изтича в Западните компании за дънки, телевизори, коли и прочие ли? Нали държавата ще трябва да си закрие собствените си заводи, ако пазарим от Англия или Западна Германия. Комунистите не бяха толкова прости! Сега сме бетер комунизма - масово купуваме най-евтините и скапани коли от Запада, телефони, дрехи, черна и бяла техника, храни! Така че няма нищо похвално в днешния демократичен строй, освен за мутрите, които страшно много се облажиха!
  • 20 Bubbles

    29 3 Отговор
    Било е, ся всичко налива бетон къде му падне, държавата нехае а Слънчев бряг и цялото българско черноморие са една кочина като цялата държава!
  • 21 бай Даньо

    6 22 Отговор
    1964 България била посетена от 800 000 туристи. Днес според антибългарите лошо все по-лошо , лайноморие , бетомономорие , бой от мутри, но туристите гонят 8 млн... ха-ха

    Коментиран от #24

  • 22 Вчерашен лъжлив трол

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Турците станаха фактор едва когато направиха мегакурортите кушадасъ през 90-те. За 70 не може и сравнение да става между България и Турция, щото в Турция просто няма чуждестранни туристи по морето.
  • 23 Врачанка

    30 3 Отговор
    И Слънчев бряг и Златни пясъци наистина бяха прекрасни курорти на световно ниво. Едновременно миришеше на гора и на море, уникална комбинация, но някои хора се постараха да ги съдипят за да започнат да идва най-голямата измет на европа.
  • 24 Име

    22 6 Отговор

    До коментар #21 от "бай Даньо":

    Бай даньо, не знам дали си природно ограничен или умишлено се правиш на такъв, но ще ти го сметна за по-лесно: 800 хил туристи на 15 хил. леглова база е заетост от 53.3 пъти едно легло от един отделен турист за сезона. А сега имаме 350 хил база на 8 милиона туристи, което прави 22.8 пъти заетост. Загря ли албанския ти реотан кой туризъм е по ефективен и доходоносен?

    Коментиран от #28, #32

  • 25 Радо

    18 1 Отговор
    Кво толкоз сте сте закахърили за туризма ни - все едно всички имаме хотели по морето....всичко е на мутри и да деца от ЦК на БКП - няма кво да се лъжем....гледайте си вашия бизнес - евете им майкята на тия с хотелите по морето и в планината.

    Коментиран от #26

  • 26 Врачанка

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Радо":

    Да, но сега вместо да почиваме в нашите курорти, търсим други в чужбина, защото в нашите освен бетон и пияници нищо друго не те чака.
  • 27 стоян георгиев

    6 5 Отговор
    статията казва всичко.големия туризъм през соца е бил от 800 хил.туриста на година ,а стаите били по 3,5 долара.как няма да е убаво при тия условия,само дето не излиза сметката ,но през комунизма тва бяха подробности.

    Коментиран от #30

  • 28 стоян георгиев

    12 14 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    ти другар да не мислиш че соцтуристите спяха по курортите бе?или си забравил мукавяните бунгала на всякъде дето ги събираха? 15000 курорт без нито един климатик с две дискотеки и три бара и за да е по-гадно част от тях бяха забранени за българи.интересно кво коментират соцносталгиците за които слънчака бе забранена зона освен ако не са милиционери или част от персонала?и кое легло е дадено 53 пъти годишно?леглото в слънчев бряг ли?да не би слънчев бряг да е бил с цялогодишна заетост?сигурно обаче си забравил че балкантурист и т.н. държавни фирми дето стопанисваха въпросните курорти потдържаха персонал целогодишно в огромна част от обектите си без никаква причина за това.да не говорим за обсужване тогава ,за предлагане или за цени.сега слънчев бряг е в пъти по-достъпен за обикновенния българин от тогава.за чужденците се вижда ,че е интересен и атрактивен докато не го прецакат разни тъпаци като валери симеонов.

    Коментиран от #29, #34

  • 29 Опа трол неграмотен

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    15 хил е била цялата леглова туристическа база в България. Средно всяко едно легло е било заето не за 53.3 дни, а от 53.3-ма туристи. Колко дни не мога да кажа, щото данни няма. Двете дискотеки и трите бара на Слънчев бряг не знам за колко места са били. А.дали далавери симеонов е прецакал курорта ще ти обяснят докторите в лечебното заведение, от което понякога те пускат в отпуск.

    Коментиран от #45

  • 30 Опа трол неграмотен

    6 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    3.5 долара е било евтиното и това е само нощувката. Да не мислиш че са карали на слънчеви лъчи и чешмяна вода?

    Коментиран от #46

  • 31 vasik atanasova

    9 1 Отговор
    беше някога сега е презастроенно стана град
  • 32 бай Даньо

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    Нали за това ходите в Гърция бе идиот да ви е рахат на широко, ама това е аргумент под друга статия нали... Обикновен идиот! И си мисли че някакви проникновения пише и анализи с цифри... Е поревахте 10-15 години срещу българския туризъм и той си намери друга нища не се интересува от вас .... ха ревете още 15 години да видим до къде ще докарате ...

    Коментиран от #37

  • 33 Жоро Ангелов

    3 7 Отговор
    Защо коментирате тъпа статия. Пийте яжте и се веселете
  • 34 бай Даньо

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Ако някой има носталгия по късния Балкантурист направо го пращай на Каваците още стоят мукавяните бунгала ... Нама майтап!? Щото то природозацитник до идиота майно льо в тая държава и сакън да не барнем нещо, че упущихме дюните ... ха-ха

    Коментиран от #47

  • 35 Ххх

    4 12 Отговор
    Това е геронтофилска статия. Всеки който още копнее по ония времена е РОБ. Роб...

    Коментиран от #36

  • 36 Врачанка

    11 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ххх":

    Едно време на златни пясъци и слънчев бряг, за да отидеш до плажа се разхождаш по сенчестите алеи и гледаш красиви цветни градини, а сега ходиш по напечения асфалт отгоре те напича слънцето и за да е пълна картинката вместо цветя и море по крайбрежната алея виждаш гащи, сутиени и пияни туристи.
  • 37 Име

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "бай Даньо":

    Бак даньо, къде прочете нещо за Гърция да се казал, бе изкуфяло комуне? Сравняваме колко туристи посещават България спрямо общата леглова база тогава и сега.

    Коментиран от #42

  • 38 гост

    8 3 Отговор
    И тогава си спомням, че докато плувах по варненското крайбрежие ме засрещаха кафеви рибоци от близките хотели. Сега туристите са се умножили по много и морето е една клоака за разлика от други страни, където подобно нещо е забранено и е помислено за чистотата. Миналата година аз рибка в морето не видях, а само паразити и насекоми, а в Гърция кръжат малки и големи риби около теб във водата, октоподи по дъното, идилия.

    Коментиран от #40

  • 39 е вече не си струва

    8 2 Отговор
    Слънчев бряг вече е едно бетонно нищо. Хотелиерите да си спат в стаите.
  • 40 Вероника

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Гърция е по-скоро селски туризъм и не може да се сравни по нищо с нашите някогашни морски курорти, които имаха син флаг. Просто се чувстваше, че си на курорт, а не на село на сбора със сергиите
  • 41 КозЗа Ноздра

    3 1 Отговор
    Стига сте се яли всички... Целия батак идва от стратегията на Европа и продажните политици. Искат да избутат България от туристическата карта на Европа за сметка на Гърция, Турция, Хърватска.. Това е същността на целия проблем. Жална ни майка
  • 42 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Име":

    И като сравняваш какви изводи правиш бе идиот!? Аз ходих на Хавай юли 2009 ( горе доле разгара на Великата Рецесия ) и хотела беше запълнен на по малко от 10% , в нормално време е запълнен на 25% ... точно заради такива като теб дето да се чувстват "като 5 пари в кесия ". Е и изводи? Трагедия?

    Коментиран от #44

  • 43 Фен на испанските и френските курорти

    6 0 Отговор
    Няма ли да махнат най-накрая сергиите от крайбрежните, както е в другите морски държави. Какъв е проблемът ако магазинчетата са на втора линия вместо на първа.
  • 44 Абе бай ганьо

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "бай Даньо":

    За едно легло имаш Х разходи да го постоиш и потдържаш. Колкото повече е заето това легло, толкова повече печелиш. Като си насереш крайбрежието с евтини и гадни хотелчета , които стоят празни на 75% какво печелил, бе ганьо балкалкански? Повече и подобре платежоспособни туристи? Повече пари? Гледай си кокошките и не се пчнапъвай да мислиш.
  • 45 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Опа трол неграмотен":

    другар трябва да си много ама много болен да твърдиш че едно легло в българия средно е било заето 53 пъти.сега смятаи другарю ако летния сезон е бил 100 дни по колко дена е почивал един турист при това завъртане.веднага ти давам отговора по 1,9 дни.демек няма и по два дена.демек западния турист е идвал днес и утре чао!!!смях!а сега за валери симеонов.другарю пенсионер аз за разлика от теб работя в тази страна.предприемам определени начинания за да ти плащам пенсията.та валерката симеонов за да гласуваш ти за него прецака мен.тази година благодарение на мерките му слънчев бряг и големите ни курорти очакват спад от 30% .демек ти ще си щаслив че нищо не става до моента в които идеш на лекар или в магазина.там също нищо няма да стане другар щото парите дето съм заделил за теб тази година от туризма ще са много по-малко.дано си ме разбрал ама едва ли.то затова тук лудите сме ние ,а умните сте вие.този цикъл от 1944 година до сега носи сериозни резултати!
  • 46 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "Опа трол неграмотен":

    я ми обясни другар при три лева стаята за кого по-напред?тва се е падало по лев и педесет на човек,при долар за ,98 стотинки официален валутен курс?колко пара е имало за ток,вода,персонал,амортизации,лихви по инвистиционния кредит и по главницата?кви пари са се заделяли за данъци?при лев и петдесет за нощувка в нов курорт?сети се като остарее колко е трябало да бъде нощувката щом при нов е 1,5 долара на човек?смях!!!!и за разлика от теб съм бил в тия хотели .бяха пълен смях.сега ако те пратят в такъв вярно би трябвало да е три долара!ползваха ги дълги години след комунизма за да спят там персоналите които бачкаха по слънчака .тва климатик ,тва външна изолация,тва ламинат !!!!непознати неща.мозаика евтина дограма евтини терикотни плочки и бетон.далаверата бяха гланцираните тухли за които не се налагаше външа мазилка ,но като ги напече слънцето ставаше олеле маико!ти си само за там,с ладата или москала да си подостриш колци от дома и да си вържеш чаршава за колибка в която да се криеш на плажа!!!помнишли тия хубави моменти а другар?
  • 47 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "бай Даньо":

    знам ги.една година правих там заведение на плажа и докато го монтирах спах в едно от тях.как не получи топлинен удар още се чудя.днес соцносталгиците ако ги пратят да почиват в онези условия при които го правиха тогава ще вдигнат въстание,за децата пък да не говорим.още си спомням детските лагери и недоумяwвам как се допускаше в европеиска страна подобна свинщина?без канализация,без чиста вода .някои даже въобще непригодени за лагери.сега се сърдят за обслужване и се чудят дали да ходят в гърция или турция щото било евтино извън сезона.я да се сетят 1986 година колко от тях ходиха в гърция или в мукавяните бунгала с обаща баня и кенеф за 200 човека!
  • 48 ДОКО

    2 0 Отговор
    И СЕГА СЛЪНЧЕВ БРЯГ Е НОМЕР 1...ПО БЕТОН