Last news in Fakti

27 Юни, 2019 15:22 30 195 16

От 40 години не се е случвало нещо подобно в Черно море

  • лято-
  • време-
  • климат-
  • климатолог-
  • черно море-
  • температури-
  • синоптик

Климатологът проф. Георги Рачев споделя какво още можем да очакваме от времето това лято

От 40 години не се е случвало нещо подобно в Черно море - 1
Снимка: Shutterstock

Няма нищо необичайно в дъждовете и градушките това лято, типични са за страната. Очаква ни горещ юли, а някои места ще ударят рекорди. За последните 40 години температурата на морската вода не е била толкова високо както сега. Това казва климатологът проф. Георги Рачев. Професорът е преподавател в Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

В интервю за в. "Монитор" той също така добави, че въпреки плашещата природа на градушките и летните бури, те са нещо съвсем нормално за този период от годината и територията, на която се намираме. "Това, което виждаме навън обаче не е нещо уникално. Няма никаква драма. Времето е обичайно за тези месеци и това е многогодишният климат на страната ни. Нека ви припомня, че миналата година наблюдавахме същата ситуация.", категорично каза Рачев.

"Лятото е съвсем в климатичните норми. Яворов преди повече от 100 години е написал „Градушка“, а изведнъж виждаме анонси, че посевите във Велико Търновско са унищожени. Петнист е характерът на валежите, това е типично. Случва се всяка година, с различен интензитет. У нас винаги е имало градушки. Няма нищо необичайно в това. Също така имайте предвид, че България е поликултурна страна. Отглеждаме разнообразно количество растения. И ако времето е подходящо за пшеницата, топло и сухо за прибиране на реколтата, то е пагубно за слънчогледа и царевицата. А те са в непосредствена близост. Ние не сме в САЩ или Канада, където имаш хиляда кв. километра царевица или пшеница, тук имаш най-различни култури. Така че у нас няма перфектно време. Каквото и да е то, ще е полезно за едни култури, а за други - не. Важното е да се разбере, че неблагоприятна е сушата. Няма култура, която да издържа на сухото време. Когато е влажно, има възможност за добра реколта от всичко.", успокои той читателите на изданието.

На въпроса кога е най-подходящото време да се отиде на море, проф. Рачев отвърна, че "за море винаги е добре." Климатологът уточни също така и следното, като добави и интересна подбробност за нещо забележително в Черно море: "Предишната седмица беше страхотно там, с много слънце. През последните 40 години температурата на морската вода не е била толкова висока. Това е рекорд. В момента водата е около 24 градуса. На места дори бяха измерени 27 градуса. Прогнозата е юли да бъде с нормални температури и по-високи от нормалното -между 0,5-1,5 градуса."

Според експерта месец август ще бъде подобен на юли - нормални и малко по-високи температури и малко повече валежи в западната част на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лопатата

    58 4 Отговор
    Прости ли сте, какви сте???

    Публикувано във факти.бг: От 40 години не се е случвало нещо подобно в Черно море...

    Публикувано във факти.бг: Няма нищо необичайно в дъждовете и градушките това лято, типични са за страната...

    Коментиран от #8

  • 2 NikNay

    32 13 Отговор
    1997 Тузлата (Балчик) , 17 - 23 Август температура на морската вода 29 градуса по Целзий измерена от служителите на почивната станция за деца сираци и деца с увреждания. Та професора да не се прави на голям професор 😀

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Обикновен Бг

    27 2 Отговор
    Ееееее, а аз си викам, най-после робовладелците хотелиери са решили да направят пречиствателни станции на хотелите си за да спре това течене на фекалии по плажовете,
    ама ядец.
    А то щяло да вали и да има гръмотевици!!!!!!!
    Гоооооспода журналисти,
    да ви ооооткрехна на едно гооооолямо откритие, минимум за първа страница е.
    Виждате ли на небето едно много светло жълто кълбо ?
    Ами то свети бе,
    и ти да видиш,
    дава топлина бе.
    Айде другият път да не забравите да публикувате тази гоооооУема новина.
    Абе направо съм си за нобелова награда.
    налЪ г-да журналисти.
  • 5 ???

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    Човекът ти говори за юни месец.В Бургас преди 30-40години водата юни нормално беше 20-22градуса,а август25-27.
  • 6 vasik atanasova

    8 2 Отговор
    както е топла водата
    да е обърне вятъра и съм виждал през юли как става 15 градуса
    топлата влиза навътре а студената идва напред
  • 7 Алфа Ромео

    6 6 Отговор
    Нормално ли е през два три дена да има наводнени улици и отнесени покриви, повалени огромни дървета, не съм професор но мисля че не е...
  • 8 Мусаибето

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лопатата":

    Събина,Милена и Мария все такива статии пишат-не им се връзвай,но ако ти се четат недоразумения-чети ги 😁😁😁
  • 9 Бай Шиле

    2 3 Отговор
    Пак ще вали и градушки! Да им ... майката комунистическа.
  • 10 яажя

    3 3 Отговор
    Литекс трябва да знаят че не са над законите и няма да им разрешим да строят в Борисовата градина
  • 11 Шаран БГ

    5 0 Отговор
    На № 2 с най-добри чувства !! Знаете ли как се измерва температурата на морската вода ? Уредите, часовете, отдалеченост от брега, посока на вятъра, бризова или случайна ветрова проява, и т.н. , и т.н. и Можете ли да отделите данните за температурата на морската вода от цялостната климатична картина на определеното място в определеното време ?? Защото проф. Рачев е истински учен и това, което е казал е самата истина. Друг професор/ по морска геология/ от ИО-Варна Петко Димитров, докладва за куриозен случай преди години под нос Калиакра. Научно-изследователското корабче "Изследовател" се скрива под Калиакра август месец от шквал. Водата е топла близо 25 градуса Целзиеви.След като шквалът отминава, цяла нощ духа плътен западен вятър от 5-6 м/сек. На сутринта мирисът на развалени яйца е задушаваш. Двама юнаци - учен и моряк, рано-рано решили да се поразхладят и скачат в морето- Добре, че вахтеният моряк ги е наблюдавал- щели да се удавят в ледената, около 7-8 градуса, дълбоководна вода. Точно това описва ком № 6. " Морето не е до колене "
  • 12 Телевизора на Елвис

    4 1 Отговор
    Причината за тази повишена температура е драстичното увеличаване на количеството говна, които плуват в морето.
  • 13 Грую

    7 1 Отговор
    Преди 40 години цяла зима се спусках с шейна по баирите, където сега по цяла зима не се задържа абсолютно никакъв сняг, а лятно време шляпах бос в реката, която вече отдавна е пресъхнала и поне не разправяйте, че това било в нормите. Норма отдавна няма, а температурите от тогава според мен не са с 1 до 1,5 градуса по-високи ами поне с 5 до 7 градуса с много по-чести и екстремни върхове на затопляне, големи температурни амплитуди и резки, кратки застудявания, което пък се отразява на растенията, като дърветата, които бяха отрупани с плод, сега на пролет измръзват от тези резки и бързи застудявания и не раждат.

    Коментиран от #14

  • 14 Пламен

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Грую":

    ...той професора, за едната заплата само. Иначе - ние си знаем. Бако нарочно ги прави така нещата - ще дигнат тока, дървата. Абе управлява разумно! Ама като почнат да се топят сега магистралите, с неприбраната още отрязана лента, комунистите ще са виновни.
  • 15 jambazina

    6 1 Отговор
    Наводнените улици и подлези са от некадърно проектиране и лоша поддръжка, не са от климата.
  • 16 Real AK

    0 0 Отговор
    Не е съвсем прав Професора. И през 2010г. водата по плажовете беше гореща и то още през м.Юли. Налагаше се да се влиза навътре, зад шамандурите с често гмуркане, за да се разхлади човек. И все пак си остава въпрос на течения, спрямо конкретния плаж...