16 Юли, 2019 11:29 8 307 6

Рецепта на деня: Печена скумрия на скара по турски

  • скумрия-
  • на скара

Класика за любителите на печената риба

Рецепта на деня: Печена скумрия на скара по турски - 1
Снимка: Shutterstock

Така изпечената скумрия се предлага като улична храна в Турция, като обезкостените филета се пъхат в турски дълъг хляб (екмек) като се получава сандвич, гарнира се с мариновани кисели морковчета, маруля и свежа краставица, пише ezine.bg.

Необходими продукти:

скумрия - 3 бр.
копър - 1 с.л. сух
чесън - 1 ч.л. на гранули
магданоз - 1 с.л. сух
синап - 1 к.л., прясно смлян
черен пипер - 1 ч.л., прясно смлян
розов пипер - 1 ч.л., прясно смлян
чили - 2 - 3 щипки, сушена люта чушка
розмарин - 1/4 к.л. изсушен, стрит
сол
лимони - сока от 2 бр.
зехтин - 3 с.л.

Начин на приготвяне:

Скумриите се почистват и измиват. Разделят се на филета, махат се главите и опашките, обезкостяват се.

Рибните филета се поръсват със сол, с прясно смлени черен и бял пипер, синап, чили, чесън на гранули, стрити сушени копър и магданоз, поливат се със сока от 2 лимона и се оставят за 30 минути да се овкусят.

Преди да се сложат на скарата, филетата се намазват със зехтина. Пекат се на добре загрята скара, като първо се слагат на скарата с кожата отдолу и след няколко минути се обръщат, за да се изпекат и от другата страна.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цар Симеон

    9 15 Отговор
    Това ни чака - по турски... От сайта явно подготвят населението на територията вече. Скоро Делиормана и Кърджаали, после и в други градове! А през 2050г. Румелийската национална телевизия ще пусне новини на български от 17ч. за бг малцинството

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Бесен Язовец

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "Цар Симеон":

    По американски скумрията е полята с кетчуп!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лора, внимавай...!!!!

    8 1 Отговор
    Това е превъзходна рецепта...! Браво...!
  • 5 Дайте ми пресна риба...!

    2 1 Отговор
    Пък аз зная, как да я приготвя, у селския магазин само вмирисана риба предлагат....!!!
  • 6 Нептун

    4 1 Отговор
    Една забележка към автора копнал рецептата от някъде.
    Замени сухите подправки със пресни(осъбенно в момента ги има под път и над път) и ще се получи чудесна рецептата