Last news in Fakti

15 Юли, 2019 17:24, обновена 8 Юли, 2022 12:08 31 755 13

Как да разберем, че сме болни от рак?

  • рак-
  • симптоми-
  • заболяване-
  • здраве-
  • тумори-
  • онкологични заболявания-
  • руски лекар-
  • онколог-
  • александър серяков

В различните си форми и проявления, онкологичните заболявания са сред онези, които погубват  милиони хора всяка година

Как да разберем, че сме болни от рак? - 1
Снимки: shutterstock

В световен мащаб ракът е сред болестите, които отнемат живота на милиони хора всяка година.

В Русия например, всяка четвърта жена умира заради злокачествен тумор, а според лекарите, причината за такава висока смъртност, е късното диагностициране на заболяването.

Експерти обаче, са успели да дефинират какви признаци може да покажат, че се развива онкологично заболяване в тялото и да се потърси спешно лекарска помощ.

Колкото по-рано се открие онкологичното заболяване, толкова по-голям е шансът за неговото успешно лечение. Няма специфични симптоми на рака, но има клинични прояви, които могат да помогнат в диагностицирането на туморния процес, посочва онкологът Александър Серяков.

Първи симптоми на онкологичните заболявания

Загуба на тегло

Ако за три месеца човек по необясними причини губи повече от 5 кг - по-добре е да се консултира с лекар. Злокачествените тумори карат човек да отслабне, защото тялото харчи енергия за борба с болестта. Ако човек не се опита да отслабне, но по някаква причина теглото му започва да намалява бързо, е необходимо да бъде изследван.

Повишена температура

37-37,2 ° С е признак на отслабен организъм. Ако температурата е ниска, но не изчезва, тогава имунитетът отслабва и на тялото му трябва енергия, за да я възстанови.

Незаздравяващи рани

Ако рани, хематоми и драскотини не се лекуват в рамките на три седмици, трябва да се консултирате с лекар. Тялото няма достатъчно сила, за да лекува рани и хематоми - то може да се опитва да убие раковите клетки.

Гадене и неразположение

Нямате никаква сила и ви се гади през цялото време. Промените в храносмилането и гаденето могат да покажат рак на стомаха или хранопровода. А отпадналостта показва отслабване на имунната система, което се дължи на борба с ракови клетки.

Кръв

Появата на кръв в урината, изпражненията, или с отхрачване е знак, че тялото не е наред. Появата на кръв в изпражненията може да покаже рак на храносмилателната система, в урината - рак на пикочния мехур, докато отхрачването на кръв може да е свързано с тумор в гърлото или ларинкса. Появата на кръв в секретите, според онкологът Искандер Абдулин може да е сигнал за нарушение на вътрешните органи. Обадете се на Вашия лекар възможно най-скоро. Това може да не е рак, а друго сериозно заболяване.

Проблеми с кожата

Появата на нови бенкии, сърбеж или жълтеница може да сигнализира за развитието на тумор. Много пациенти с рак на стомаха имат сърбеж. Промяната в цвета на бенки или активната поява на нови петна е един от признаците на рак на кожата.

Ракът на панкреаса е най-бързата форма на онкологията - в 40% от случаите човек си отива до една година. Жълтеница, сърбеж, лош апетит, загуба на тегло и диария показват нарушения в панкреаса, каза Александър Серяков.

За да се изключи вероятността от тумор, е необходимо да се направи пълен преглед веднъж годишно, да се спазва правилното хранене и да се упражнявате редовно. Тогава вашият имунитет ще бъде в добра форма.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 427

    11 5 Отговор
    Това е най- не острата статия евър! Правят се изследвания от време на време, не може само с тези фактори и да си кажеш айде... рак...
  • 2 всички сме болни

    56 14 Отговор
    По голям тумор от правителството на гроб няма , в световен мащаб няма такова заболяване което за 10 години да погуби милиони българи.
  • 3 ДА да ама не

    33 0 Отговор
    Ако беше толкова просто никой рак нямаше да бъде пропуснат. Но реалността е много различна. 25% от най-честия рак- този на белия дроб, минават без абсолютно никакви симптоми и когато се открие вече е в последен стадий. Така е и с рака на дебелото черво и шийката на матката...за да не се случва това трябва да се ходи на изследвания дори и да ги нямате тези симптоми.
  • 4 ДНК спеца

    16 2 Отговор
    Болеста РАК е вирус който покосява някои и те се лекуват други нямат този късмет!
  • 5 jambazina

    12 6 Отговор
    Два рака си говорили, единя казал: -Бях на лекар, оказа се, че съм болен от човек.
  • 6 Адолф Хитлер

    5 4 Отговор
    Жена ми умря от рак.... :(
  • 7 Радо

    23 4 Отговор
    Човек трябва да живее максимално близо до Природата, за да не боледува, трябва сам да отглежда една голяма часта от храната си, да е физически активен....това съвременното общество, със неговите догми, докараха много неизлечими болести на човечеството...колкото по-близо живее човек сред природата, толкова по-дълго ще живее.
  • 8 Бат Вал

    17 12 Отговор
    Няма излекуван от рак! Колкото и рано да бъде открит рака, той побеждава! И не защото не може да бъде излекуван, а защото не искат да ви лекуват! Целта е да ви издояват чрез така наречените химио и физио терапии, които са нереално скъпи! Впрочем, рака е изкуствено създадена болест, за да има пазар за скъпите лекарства, които даже не лекуват!
  • 9 Раиф

    12 3 Отговор
    За съжаление, съвременната медицина лекува рак с : изрязване , изгаряне и отравяне. Това в статията е много вярно, но то е само да насочи. За съжаление около 95 доктори са убити , които са намерили начини да лекуват рак. Като започнем от Раиф, Макс Герсон, списъкът е дълъг. Борбата е трудна и някой път е възможна.
  • 10 Стоян Николов

    15 4 Отговор
    ракът на дебелото черво в България се лекува оперативно от проф Куртев и екипа му, с последваща химиотерапия при проф Тимчева и екипа и.. целувам им ръце и Господ да ги пази!!
  • 11 ЗА СЪЖАЛЕНИЕ

    0 0 Отговор
    ГЛУПАВА СТАТИЯ.
    НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ТЕСТОВЕ ЗА НАЛИЧИЕ НА РАК.
    НЯМА БИОЛОГИЧЕСКО И МЕДИКАМЕНТОЗНО ЛЕЧЕНИЕ.
    ЕДИНСТВЕНО-ХИРУРГИЯ 1-ВИ СТАДИИ.
    ЗА ОСТАНАЛИТЕ -НЯМА ЛЕЧЕНИЕ
  • 12 гост

    0 1 Отговор
    Дори и да се правят ежегодни прегледи пак не е гаранция. Моя близка така беше ходила на ехограф 6м преди да й открият рак на дебелото черво в напреднал стадий, занесе си изследванията и й казаха, че не е имало признаци. Следователно развитието е станало през тези 6м. Всичко е въпрос на случайност и късмет, дали ще е лечим или не, дали ще минеш с лека терапия или ще е брутална, която може да ти отнеме дори повече от живеца отколкото да ти даде. Имам и няколко познати с рак на гърдата на по 30г., без признаци, без злоупотреби някакви, просто така, раждали или не, един ден хоп и готово.
  • 13 Кръст

    2 0 Отговор
    Всички ще умрем. Някоя година по-рано или по-късно все тая. Само след двеста години вече нищо няма да е останало нито от нас, нито от нашите деца. Някой друг ще живее по тези места. А какво са двеста години? Един миг в историята на земята.