17 Юли, 2019 14:16 9 240 19

Климатичните аномалии, които се случват в България

  • климатични аномалии-
  • глобално затопляне-
  • прогноза-
  • екофонд-
  • климат

Ефектите на глобалното затопляне се проявяват най-силно в големите градове

Климатичните аномалии, които се случват в България - 1
Снимка: БГНЕС

Температурите, прогнозирани като стойности за 2027 г. през лятото на 2019 г., вече са факт. Това е един от изводите, направен в изследване на климатолози, еколози и лесовъди, финансирано от Националния доверителен екофонд със съдействието на горското Югозападно държавно предприятие. Това е първото систематизирано проучване за част от територията на страната във връзка с промените в климата. Подобни доклади са правени от САЩ, Германия, Швейцария, след като промените в природата на съответните страни са станали факт.

Посока

Една от закономерностите, които учените са установили е, че заради по-високите температури растителността пълзи на север, а съответно и част от фауната. Типичен пример е короядът в Америка, който се премества на по-хладно и днес напада канадските гори. Подобен феномен се наблюдава и в България. По поречието на река Струма студенти от Лесотехническия университет съобщават, че са открили нови местообитания на птици и насекоми, характерни за Средиземноморския район. Според тях най-късно до 2070 г. типичните за Струма растителни видове ще бъдат изтласкани от маслини, портокали и лимони. Така Атон ще се „премести“ в Петрич, а Дупница ще се качи на Боровец, образно представиха еколозите промените, които настъпват.

Преместване

Така горските пояси ще се изместват на север заедно с климата, който е подходящ за тях. Учените изтъкнаха, че вече сме свидетели на това явление в нашата страна. То може да се наблюдава на билото на Централна Стара планина. От няколко години там се вижда тъмнозелена ивица, която е от иглолистни гори, които никой не е засаждал. Обяснението е, че боровете са се самозасели, защото на тази височина са намерили подходящата температура за техния вид.

В резултат на изследванията богатите икономики вече вземат мерки за горите си. Така например германски лесовъди са идвали да събират семена от иглолистни гори в българските Родопи. Идеята е да залесяват техните терени с видове от Южна Европа на техните ширини, защото ще се приспособят по-лесно. Така Германия се подготвя за времето, когато се очаква родопските гори да стигнат до техните ширини. Пояси от дъб и бук се очаква да заместят пък стройните борови гори в Родопите.

Прогноза

Ефектите на глобалното затопляне се проявяват най-силно в големите градове, където има повече хора, автомобилен трафик и по-малко растителност. За София има два сценария – умерен и екстремен. При първия се прогнозира до края на века средната температура в столицата ни да се повиши с 2,4 градуса. При екстремния тя ще е с цели 4,9 градуса по-висока от сега. Освен това ще се увеличат периодите на продължително засушаване. Валежите пък, макар и по-редки, ще са по-интензивни, ще зачестят и екстремните явления.Част от измененията вече са факт, като от 2000 г. насам средната температура в столицата вече се е покачила с градус - градус и половина.

План

Преди месец общинският съвет прие и първия план за адаптация към климатичните промени за периода 2019-2025 г. В него са заложени десетки мерки за изграждане и поддържане на повече фонтани и чешми в града, засаждане на дървета на пустеещи терени, стимулиране на градско земеделие, стимулиране на електротранспорта и на релсовия градски транспорт за сметка на колите и автобусите. Проучва се и възможността за изграждане на покривно озеленяване. То е важен компонент в съвременното градоустройство и носи ползи за градския микроклимат, както и за водния цикъл в града, се посочва в плана на общината. В съществуващите сгради, където изпълнението на зелени покриви би било трудно, ще бъдат въвеждани т.нар. хладни покриви. Те се обработват с материали, които отблъскват слънчевите лъчи и не позволяват нагряване на самата сграда.

Метеомиграция заради новите горещини

С изместването на климатичните пояси на север се очаква в най-близко бъдеще да се появят климатични мигранти, коментираха еколозите. Мнозина ще се опитат да се преместят да живеят на север поради невъзможността да се приспособят към по-топлия климат. И сега има хора, които заради замърсяванията напускат големите градове и заживяват в по-чисти страни. Такъв е трафикът на граждани на Великобритания към Скандинавието и на руснаци към Югоизточна и Южна Европа.

В охлаждащи центрове се крием от жегите

В „охлаждащи центрове“ ще се крият софиянци в горещините. Това са специални помещения за временно справяне с негативните ефекти върху здравето при екстремно топло време. Те осигуряват охлаждане, сянка, студена вода, тоалетни, както и медицинска помощ при нужда. Насочени са в услуга най-вече на уязвими групи граждани като възрастни хора и бездомници. Изграждането им е заложено в дългосрочната стратегия на Столичната община за адаптация към климатичните промени. Тъй като опасността от топлинни вълни се е повишила, центровете за охлаждане стават все по-разпространени, обясниха от общината пред „Телеграф“. Срещат се най-вече в САЩ, но при горещите вълни в Европа супермаркети и други обществени сгради също бяха временно използвани като центрове за охлаждане.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате Ачо

    30 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: В охлаждащи центрове се крием от жегите
    В почти цяла София липсват най елементарни чешми с питейна вода. Толкова ли е трудно да се направят няколко, но ремонти(кражби) за милиони може да се правят.

    Коментиран от #16, #19

  • 2 Гостилничаря

    15 2 Отговор
    Времето е променено много, спор няма. На 39 съм, когато бях дете, зимата беше зима, лятото беше лято, имаше ясно изразени сезони. Сега зима няма, палим печките през юни, торнада вилнеят по нашите ширини, потопите са по-големи от описаните в библията. Промените са големи а от това, което чувам, това било само началото.....

    Коментиран от #5, #7, #15

  • 3 мда

    12 3 Отговор
    Изгледайте документалният филм" Лъжата за глобалното затопляне".
  • 4 един

    11 5 Отговор
    Като погледна обаче кой е писал статията, не мога да мисля за нищо друго, освен за женски полови органи.
  • 5 ДДРОнег

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Над 45 год. съм . Но като ученик в пети=шести клас съм играл мач януари месец по шорти и потник, беше поне 15°С.
  • 6 разсърден

    3 2 Отговор
    аз предлагам Путин да стартира ядрена атака срещу сащ и да реши проблемите глобално на цялата планета.
  • 7 986

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Ами така ще е, докато палите печките по принцип..
  • 8 ПЕНКО

    11 0 Отговор
    ПРЕДИ ТРИДЕСЕТИНА ГОДИНИ + ИМАШЕ ЛЕТА В ,КОИТО- ОТ ДЪЖД НЕ МОЖЕХМЕ ДА ПРИБЕРЕМ РЕКОЛТИТЕ : КОМБАЙНИ И ТРАКТОРИ ЗАТЪВАХА В КАЛТА , А ДНЕС СЕ ПРАВИМ НА ИНТЕРЕСНИ "ПРИРОДОАНАЛИЗАТОРИ " И КАПАЦИТЕТИ ПО КЛЕМАТ-/ТЕРИУМА / -СИ !!!!!!!!!
  • 9 Много си ни е хубаво времето

    13 0 Отговор
    Има си зима, има си и лято. Че маслини и цитруси в Петрич ще има е ясно много отдавна, нищо ново. Само в Банско какво ще правят не знам...
  • 10 Ооо

    7 3 Отговор
    Няма такива учени!!! А обезлюдява-нето на селата и то ли е заради климатичните промени и рестрикциите за вредни емисии??? Селяните дето доскоро мръзнаха докато си палят печките на дърва , сега са в климатичен пояс в апартамент в града или са подложени на централизиран топлофикационен натиск. В резултат диагностицират покачване на околната около тях среднодневна температура и изобразяват повишаване на температурния баланс на околната си среда!
    В резултат - заменят високонеефективният 4копитен серепроизвеждащ транспорт със високоефективен екологично преработваш олио за пържене кошник и реализират освобождаване на зелени площи по селата от себе си...
  • 11 Франкенщайн...!

    4 0 Отговор
    Господ дал всякакви аномалии....!!!
  • 12 Хохохох

    5 1 Отговор
    Вени мога да ти притопля глобално амджика ако ми издухаш паламарката като торнадо на Хаити
  • 13 ХРИЗАНТЕМА

    2 0 Отговор
    Прости хора.......и това ли е резултат от глобалното затопляне ? Може би и комарите изпиха и малкото ни останала кръв. И това ли сътвори гл. затопляне ? А , да не пропусна.. - няма връзка с възрастта ми , но от осъзнатата ми възраст разбрах , че България е само София. Затова ли всички селяни и некадърници са там.
  • 14 ХРИЗАНТЕМА

    0 0 Отговор
    И ходят да търсят дупки/ не изкопи/, с ясната цел да се измъкнат тотално от полуопустошените си села и махали за да се разбере, че живеят в България .ПОЗОР
  • 15 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Аз пък съм на 40 и помня зими през 80-те без никакъв сняг в планините. Чети Библията и "далеч" ще стигнеш. Апропо, в Библията пише ли, че трябва да ползваш интернет? Не съм голям атеист и гледам да съм добър преди всичко, но това с даването на примери от Библията е пълна ненормалщина.
  • 16 Избирател

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Ачо":

    Какви чешмички , ще секне бизнесът на капанчетата - преди тъй наречената демокрация на всяка ЖП гара имаше чешмички ) .
  • 17 Просто така

    1 0 Отговор
    Герб ще спрат климатичните аномалии спете спокойно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СОФЧО

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бате Ачо":

    ТОВА ДА НЕ ТИ Е ДОСПАТ ТА ДА ИМА ЧЕШМИ НА ВСЯКА КРАЧКА ТОВА Е ДУПКАТА СОФИЯ